ΗΠΑ: Οι επενδυτές «ξεφορτώνονται» μετοχές φαρμακευτικών με φόντο την υπόθεση Zantac

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Οι επενδυτές «ξεφορτώνονται» μετοχές φαρμακευτικών με φόντο την υπόθεση Zantac
Οι επενδυτές ξεφορτώνονται μετοχές καθώς πλέον πλησιάζει η προγραμματισμένη δικαστική διαδικασία στις 22 Αυγούστου. 

Οι μετοχές των GlaxoSmithKline, Sanofi και Haleon βρέθηκαν αντιμέτωπες με ισχυρό «ξεπούλημα» αυτή την εβδομάδα με τους επενδυτές να «ξεφορτώνονται» μετοχές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, καθώς ανησυχούν για την εξέλιξη που θα έχει το επόμενο διάστημα η υπόθεση Zantac.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές «ετοιμάζονται» για το ενδεχόμενο δικαστικής διαμάχης των εταιρειών με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, λόγω του σκανδάλου για το δημοφιλές φάρμακο κατά της καούρας, το οποίο πλέον έχει αποσυρθεί από την αγορά.

Δεν πρόκειται για μια νέα εξέλιξη, σύμφωνα με το CNBC, όμως πλέον πλησιάζει η προγραμματισμένη δικαστική διαδικασία στις 22 Αυγούστου.

Τι είναι η «υπόθεση Zantac»

Zantac είναι το brand name για το φάρμακο ρανιτιδίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες για την καταπολέμηση της αίσθησης καούρας.

Αρχικά δημιουργήθηκε από την Glaxo τη δεκαετία του 1980 και πωλούνταν μόνο με συνταγή γιατρού, αν και αργότερα άρχισε να πωλείται ελεύθερα.

Το 2019, οι ελεγκτικές αρχές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν μία έρευνα για το συγκεκριμένο φάρμακο, καθώς υπήρχαν ανησυχίες πως περιέχει ένα πιθανό καρκινογόνο ονόματι NDMA, ενώ παράλληλα κάλεσαν τους κατασκευαστές να το αποσύρουν από την αγορά.

Μέχρι το 2020, η αμερικανική και η ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων ζήτησαν την απόσυρση όλων των εκδοχών που περιέχουν την συγκεκριμένη ουσία.

Η πρώτη δίκη θα λάβει χώρα στις 22 Αυγούστου, ενώ οι επόμενες έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του 2023.

Υψηλές αποζημιώσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Credit Suisse το ύψος των αποζημιώσεων, αν αποδειχθούν οι κατηγορίες των εναγόντων, εξαρτάται από το πόσο ισχυρή είναι η σύνδεση του φαρμάκου με τις εμφανίσεις καρκίνου και αν υπάρχει ένδειξη αδικήματος.

Προηγούμενες αποζημιώσεις φαρμακευτικών σε αντίστοιχες περιπτώσεις κυμαίνονται από 30.000 δολάρια έως και 270.000 δολάρια ανά ενάγοντα.

Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 2.000 υποθέσεις έχουν κατατεθεί στις ΗΠΑ, με κατηγορίες κατά του Zantac, ενώ αναμένεται να αυξηθούν με την έναρξη της δίκαστικής διαδικασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Johnson & Johnson: Σταματάει την πώληση του ταλκ σε όλο τον κόσμο από το 2023

Οι ενέργειες της Coca-Cola HBC στη σκιά του πολέμου της Ουκρανίας – Το χρονικό των εξελίξεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider