Η μετοχή meme των 300 δισ. δολαρίων που κάνει την GameStop να μοιάζει παιδικό παιχνίδι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μετοχή meme των 300 δισ. δολαρίων που κάνει την GameStop να μοιάζει παιδικό παιχνίδι
Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι η μανία των meme μετοχών τελείωσε το 2021. Ρίξτε μια ματιά στην AMTD Digital.

Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι η μανία των meme μετοχών τελείωσε το 2021. Ρίξτε μια ματιά στην AMTD Digital.

Η σχετικά άγνωστη εταιρεία fintech με έδρα το Χονγκ Κονγκ, είδε τις μετοχές της να εκτοξεύονται κατά 126% μόνο την Τρίτη, ενώ είχαν προηγηθεί μια σειρά από διακοπές στις συναλλαγές της. Η AMTD Digital, θυγατρική της εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου AMTD Idea Group, εισήχθη στο χρηματιστήριο στα μέσα Ιουλίου, με το ADR της να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Δύο εβδομάδες μετά, η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 21.400% στα 1.679 δολάρια έκαστη, από την τιμή της IPO των 7,80 δολαρίων.

Η γιγάντια κίνηση ώθησε την κεφαλαιοποίηση της πάνω από τα 310 δισ. δολάρια, καθιστώντας την μεγαλύτερη από την Coca-Cola και την Bank of America, σύμφωνα με την FactSet. Η AMTD Digital παράγει έσοδα πρωταρχικά από χρεώσεις και προμήθειες από τις ψηφιακές χρηματοοικονομικές της υπηρεσίες, αντλώντας έσοδα μόλις 25 εκατ. δολαρίων το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε.

Ξύπνησαν μνήμες GameStop

Η ραγδαία άνοδος θυμίζει την μανία της GameStop το 2021 όταν μια ομάδα από Reddit-μανιακούς retail επενδυτές κατάφερε να ωθήσει προς τα πάνω τις μετοχές της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών, επιφέροντας τεράστιες απώλειες στα hedge funds που είχαν σορτάρει τη μετοχή. Πράγματι, το ticker HKD έγινε την Τρίτη η πιο δημοφιλής αναφορά στο chat room της Reddit, WallStreetBets, σύμφωνα με τον πάροχο εναλλακτικών δεδομένων Quiver Quantitative.

Το ADR της AMTD Idea Group ήταν επίσης η μετοχή με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στην πλατφόρμα της Fidelity την Τρίτη. Η μετοχή σημείωσε άνοδο σχεδόν 300% αυτήν την εβδομάδα. Η έντονα κερδοσκοπική συμπεριφορά ανάμεσα στους λιανικούς επενδυτές εκνευρίζει για μία ακόμα φορά πολλούς στην Wall Street.

«Όπως έχουμε μάθει τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονότα όπως αυτό προκαλούν αυτό που θα έλεγα ότι είναι ευκαιρίες για κέρδος αλλά μεγάλο ρίσκο για ζημιά κυρίως για τους λιανικούς επενδυτές μας», σχολίασε την Τετάρτη ο Jay Clayton, πρώην Πρόεδρος της SEC.

Οι τρελές κινήσεις, που δεν στηρίζονταν σε κάποια σημαντική εξέλιξη, συγκλόνισαν ακόμη και την ίδια την εταιρεία. Η AMTD Digital εξέδωσε ένα «ευχαριστήριο σημείωμα» στους επενδυτές την Τρίτη, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί στενά την αγορά για τυχόν στρεβλώσεις στις συναλλαγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alibaba: Άνοδος 7% της μετοχής μετά την ανακοίνωση μεγαλύτερων των αναμενόμενων κερδών τριμήνου

BoE: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μ.β. - To μεγαλύτερο «άλμα» σε 27 χρόνια - Σε ύφεση από το δ' τρίμηνο

Jumbo: Αύξηση 11% στις πωλήσεις 7μηνου - Ενίσχυση 3% τον Ιούλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider