Τι αναμένει η JP Morgan από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για το β' τρίμηνο

Ανδρέας Βελισσάριος
Μοιράσου το
Τι αναμένει η JP Morgan από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για το β' τρίμηνο
Η «ακτινογραφία» της JP Morgan για τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών. Τι αναμένει από την καθεμία και ποιο μήνυμα θα στείλουν οι διοικήσεις.

Το νήμα των τραπεζικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται να κόψουν από αύριο (Παρασκευή) η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα, με την Alpha Bank να ακολουθεί στις 2 Αυγούστου και την Τράπεζα Πειραιώς μία ημέρα αργότερα (3 Αυγούστου).

Έτσι, η JP Morgan αναμένει ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα, εξαιτίας της υψηλής νέας δανειοδοτικής δραστηριότητας και του ακόμη ευνοϊκού περιβάλλοντος κινδύνου, αντανακλώντας σε γενικές γραμμές τις τάσεις που απορρέουν από το πρώτο τρίμηνο. Επιπλέον, με χαμηλό σχηματισμό νέων NPEs και δρομολόγηση των προς πώληση εναπομεινάντων χαρτοφυλακίων NPEs από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, αυτό το τρίμηνο θα βρει και τις τέσσερις συστημικές να αναφέρουν μονοψήφιο δείκτη NPE για πρώτη φορά από το 2009. Ωστόσο, η ενίσχυση των κεφαλαίων θα είναι περιορισμένη λόγω των κινήσεων στα λοιπά συνολικά έσοδα (OCI), με ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις να αντισταθμίζονται από τις υπάρχουσες στρατηγικές.

Ενώ, δεδομένων των κινδύνων ύφεσης στην Ευρώπη οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι λιγότερο βέβαιες, η JP Morgan αναμένει ότι οι διοικήσεις θα στείλουν ένα προσεκτικό αλλά σίγουρο μήνυμα, αντανακλώντας τους «ούριους» ανέμους που συνεχίζει να απολαμβάνει η ελληνική οικονομία (συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης αύξησης της απασχόλησης στην ΕE κατά το πρώτο τρίμηνο, την υψηλή καταναλωτική δραστηριότητα, τη μέχρι στιγμής πολύ ισχυρή τουριστική περίοδο, και, κυρίως, την επιταχυνόμενη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης).

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά τράπεζα

Για την Alpha Bank, η JP Morgan αναμένει να ανακοινώσει καθαρά κέρδη 94 εκατ. ευρώ αυτό το τρίμηνο, με σταθερά βασικά έσοδα σε τριμηνιαία βάση, ελαφρώς υψηλότερα κόστη και χαμηλό υποκείμενο κόστος κινδύνου. Με την ταξινόμηση των υπολοίπων δύο χαρτοφυλακίων NPEs ως προς πώληση (GBV περίπου 1,4 δισ. ευρώ), η Alpha Bank θα καταγράψει μονοψήφιο δείκτη NPE σε αυτό το τρίμηνο, φτάνοντας σε ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία μετασχηματισμού της. Σε αυτή τη βάση, ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι θα υπολογιστούν οι προβλέψεις για ζημίες δανείων που σχετίζονται με συναλλαγές μέσα στο τρίμηνο που υπολείπονται, οι οποίες θα αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη από τη συμφωνία με τη Nexi (merchane acquiring).

Alpha

Εν συνεχεία, για τη Eurobank αναμένει ένα πολύ ισχυρό και «καθαρό» τρίμηνο χάρη στο ισχυρό μομέντουμ των εσόδων, τα υψηλά κέρδη συναλλαγών και το ευνοϊκό κόστος κινδύνου, με αποτέλεσμα η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE στο τρίμηνο να αναμένεται να διαμορφωθεί στο 22% (ή σχεδόν 10% χωρίς τα κέρδη από τις συναλλαγές). Επίσης εκτιμά ότι ο δείκτης CET1 FLB3 (Fully Loaded Basel III) θα αυξηθεί κατά 70 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης της πώλησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Project «Thalis»), ενώ οι κινήσεις OCI θα αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό. Βλέπει πιθανότητες ενίσχυσης του guidance για τα έσοδα για το σύνολο του έτους, ενώ αναμένει ένα ελαφρώς πιο προσεκτικό μήνυμα γύρω από τα λειτουργικά κόστη και τις πιθανές προβλέψεις για ζημίες δανείων.

eurobank

Για την Εθνική Τράπεζα, δεν αναμένει μεγάλες εκπλήξεις αυτό το τρίμηνο, με τις βασικές τάσεις να αντικατοπτρίζουν σε γενικές γραμμές τις εξελίξεις στον κλάδο (ισχυρή καθαρή πιστωτική επέκταση, καλή δυναμική στο μέτωπο των προμηθειών, ελαφρώς υψηλότερα υποκείμενα λειτουργικά κόστη και χαμηλές προβλέψεις για απώλειες από δάνεια), με το τελικό αποτέλεσμα να υποστηρίζεται επίσης από συνεχιζόμενα ισχυρά κέρδη συναλλαγών. Δεν βλέπει σημαντικές διαφορές στα επίπεδα των κεφαλαίων, με την ισχυρή κερδοφορία να απορροφά τις αρνητικές κινήσεις OCI και την τριμηνιαία επέκταση του σταθμισμένου με βάση τον κίνδυνο ενεργητικό (RWA).

Τέλος από την Τράπεζα Πειραιώς, αναμένει ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα, με ισχυρές εκταμιεύσεις δανείων (με την καθαρή πιστωτική επέκταση στο πρώτο εξάμηνο να υπερβαίνει το όριο του 1 δισ. ευρώ), υψηλά έσοδα από προμήθειες και χωρίς ουσιαστική αύξηση των λειτουργικών δαπανών (λαμβάνονται υπόψη οι 15 εκατ. ευρώ δαπάνες που σχετίζονται με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου). Όπως και η Alpha Bank, έτσι και η Πειραιώς θα παρουσιάσει μονοψήφιο δείκτη NPE αυτό το τρίμηνο, καθώς η τράπεζα θα ταξινομήσει τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια NPE της ως «κρατούμενα προς πώληση». Αντικατοπτρίζοντας αυτό, οι προβλέψεις για απώλειες δανείων που σχετίζονται με συναλλαγές θα κινηθούν κοντά στα 100 εκατ. ευρώ το τρίμηνο, ενώ το υποκείμενο κόστος κινδύνου παραμένει χαμηλό. Σε κεφαλαιακή βάση, βλέπει το CET1 FLB3 να μειώνεται κατά 14 μονάδες βάσης λόγω της αρνητικής επίδρασης του OCI η οποία εν μέρει αντισταθμίζεται από την κερδοφορία τρίμηνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:31

Έρχονται νέες επενδύσεις σε Data Center από την Lamda Hellix: a Digital Realty Company

08:29

Δίκη Χρυσής Αυγής: Καταθέτει σήμερα η Μάγδα Φύσσα

08:28

Πετρέλαιο: Μικρός ο αντίκτυπος της απόφασης του ΟΠΕΚ+ παρά τα παιχνίδια εντυπώσεων

08:13

ΟΑΣΑ: Αύξηση συγκοινωνιακού έργου στο 6μηνο – Στο +10% η Γραμμή 3 του Μετρό

08:11

Κυβερνητικές πηγές: Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα άφηνε αναπάντητα όσα είπε ο Ερντογάν

08:10

Φορο-έλεγχοι: Από κόσκινο οι πληροφορίες για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις - Ποιοι φορολογούμενοι βρίσκονται στο στόχαστρο

08:01

«Έκλεισε θέση» στο Ταμείο Ανάκαμψης το ΣΔΙΤ κατασκευής Πρωτοδικείου - Εισαγγελίας Αθηνών

07:57

Μπάιντεν: Κίνδυνο «πυρηνικού Αρμαγεδδώνα» εγείρουν οι απειλές της Ρωσίας

07:57

Αυξάνεται στους 9 μήνες η ειδική άδεια μητρότητας - Δικαιούχος της παροχής και ο πατέρας

07:53

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος ΒΑ.4.6

07:43

Eurobank: Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ το 2022 μέσω δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης – Παίρνει πρώτη την 2η δόση 

07:34

Lamda – Ελληνικό: Ποιοι κατασκευαστές «χτυπάνε» τον διαγωνισμό για το «Sport Center» – Ποια projects έρχονται

07:30

Αέριο: Οι αστερίσκοι της Ελλάδας στα προτεινόμενα μέτρα της Κομισιόν

07:27

Πώς θα πάτε όπου πήγε ο Τζέιμς Μποντ και θα ζήσετε όπως εκείνος

07:26

Βρείτε δουλειά σε όποιο κράτος της ΕΕ θελετε μέσω του EURES

07:25

Ο ενοχλητικός Ερντογάν - Πούτιν και Λουκασένκο ψάχνουν γι’ αυγά - Η αλαζονεία της Νορβηγίας

07:07

Tο καμπανάκι του ιστορικού ρεκόρ αβεβαιότητας σε βιομηχανία - λιανεμπόριο

07:02

Ως προς το μέρισμα, πιο κοντά είναι η Eurobank - Μπάζει από παντού ο εξωδικαστικός - Τα ωραία της Μπλε Κέδρος

23:58

Ιταλία: Υπεγράφη απόφαση περιορισμού της χρήσης των καλοριφέρ

23:46

Πακιστάν: Έως και 9 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας μετά τις πλημμύρες

23:30

Γκρόσι (ΙΑΕΑ): Παρά την προσάρτηση ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια είναι «προφανώς ουκρανικός»

23:25

Ερντογάν: Παραμένει αρνητικός στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

23:08

Wall Street: Συνεχίστηκαν οι απώλειες «κοιτάζοντας» προς τα αυριανά στοιχεία ανεργίας - Στις -350 ο Dow

23:05

Μασκ: Θέλει να σταματήσει τη δίκη της 17ης Οκτωβρίου για να «κλείσει» τη συμφωνία με το Twitter

22:42

Ερντογάν μετά το επεισόδιο με Μητσοτάκη: Όταν λέμε θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά, εννοούμε επίθεση σε όποιον μας ενοχλεί

22:27

Συρία: Νεκρός ηγέτης του ISIS κατά την διάρκεια αμερικανικής επιδρομής

22:01

Πετρέλαιο: Άνοδος για 4η συνεχόμενη συνεδρίαση ελέω OPEC+ - Σε υψηλό μήνα το brent

21:58

Αυστηρή απάντηση Μητσοτάκη για τα νησιά στη νέα πρόκληση Ερντογάν από την Πράγα

21:50

Ανησυχία Μακρόν για την κατάσταση στο Αιγαίο - Ζητά από Ερντογάν «σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο»

21:40

Τσιόδρας: Η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη με τον κορονοϊό - Μακάρι να μάθουμε