Macquarie: Πρώτη «πράσινη» επένδυση στην Ελλάδα με φωτοβολταϊκό στη Δράμα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Macquarie: Πρώτη «πράσινη» επένδυση στην Ελλάδα με φωτοβολταϊκό στη Δράμα
Το «πρότζεκτ Delfini» έχει ισχύ 100 MW και υλοποιείται από τη θυγατρική της Macquarie, Cero Generation. Θα κατασκευασθεί από τις Ameresco και Sunel, αποτελώντας την πρώτη μονάδα που θα συνάψει ιδιωτική σύμβαση αγοραπωλησίας «πράσινης» ενέργειας μεγάλης κλίμακας.

Ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 100 MW στη Δράμα, το οποίο θα είναι το πρώτο έργο ΑΠΕ στη χώρα μας που θα συνάψει ιδιωτική σύμβαση αγοραπωλησίας «πράσινης» ενέργειας («πράσινο» PPA) μεγάλης κλίμακας, αποτελεί την παρθενική «πράσινη» επένδυση της Macquarie στην Ελλάδα.

Το Αυστραλιανό fund, (που κατέχει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ), δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ μέσω της θυγατρικής του Cero Generation, η οποία αποτελεί και τον φορέα υλοποίησης της μονάδας στη Δράμα. Με όνομα «πρότζεκτ Delfini», το φωτοβολταϊκό θα κατασκευασθεί από τις εταιρείες Ameresco και Sunel, στην περιοχή της Προσοτσάνης.

Αποτελεί σταθμό στη σύναψη ιδιωτικών «πράσινων» PPAs στη χώρα μας, καθώς είναι η πρώτη ανάλογη σύμβαση για έργα ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας. Τα ιδιωτικά (εταιρικά) «πράσινα» PPAs θα συμβάλουν στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ελληνικό ενεργειακό μίγμα.

Όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση για την έναρξη υλοποίησης του πάρκου, η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα έτος από σήμερα. Θα παράγει ετησίως 250 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ισοδυναμεί με τις ενεργειακές ανάγκες 15.000 νοικοκυριών. Με αυτό τον τρόπο, θα αποτρέπεται κάθε χρόνο η έκλυση στην ατμόσφαιρα 86.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

«Το "πρότζεκτ Delfini" όχι μόνο θα εξασφαλίσει "πράσινη" ενέργεια σε πολλούς καταναλωτές, αλλά θα τους δώσει επίσης τη δυνατότητα σε πολλούς καταναλωτές να αποκτήσουν ανταγωνιστικό και προβλέψιμο ενεργειακό κόστος», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα τελευταία 4 χρόνια έχουν συνδεθεί στο ελληνικό σύστημα περίπου 5 GW νέων έργων ΑΠΕ. «Κατά συνέπεια έχουν αποτραπεί εισαγωγές αερίου σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ με τρέχουσες τιμές, γεγονός που δείχνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές βοηθούν να ενισχυθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε πρωτοπόρα την προσπάθεια της κυβέρνησης για την «πράσινη» μετάβαση, σημειώνοντας ότι το 2021 το 32% του ενεργειακού μίγματος προήλθε από τον ήλιο και τον άνεμο, ένα ποσοστό που αυξάνεται στο 40% αν προστεθεί και η παραγωγή των υδροηλεκτρικών.

«Το 2022 θα φτάσουμε στο 50% και το 2023 το 60%. Επομένως, το 2026 θα έχουμε πετύχει τον υφιστάμενο στόχο που είχε τεθεί για το 2030, φτάνοντας δηλαδή σε αυτό το μερίδιο τέσσερα χρόνια νωρίτερα». Όπως συμπλήρωσε, ο στόχος για το «πράσινο» μερίδιο στο τέλος της 10ετίας πρόκειται να αναθεωρηθεί στο 70%, το οποίο μεταφράζεται σε έργα ΑΠΕ 24 GW.

Για ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει τεράστια οφέλη από τον κλάδο των ΑΠΕ, ώστε τα επόμενα χρόνια να γίνει εξαγωγέας "καθαρής" ενέργειας, από εισαγωγέας που είναι σήμερα. Είμαστε ταγμένοι στον τομέα αυτό, έχουμε ήδη απλοποιήσει σημαντικά τις διαδικασίες υλοποίησης των επενδύσεων», πρόσθεσε.

«Το "πρότζεκτ Delphini" συνιστά ένα έργο ορόσημο τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Cero Generation. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, αφήνοντας πίσω μας τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και να προστατεύσουμε τους καταναλωτές από τις υψηλές ενεργειακές τιμές», υπογράμμισε η Marta Martinez Queimadelos, CEO της εταιρείας.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του επενδυτικού βραχίονα της Macquarie στις ΑΠΕ, η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο δυναμικό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Η αειφορία βρίσκεται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων μας, είμαστε περήφανοι να συνεργαζόμαστε με μία χώρα η οποία έχει δεσμευθεί στη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση», συμπλήρωσε. Όπως τόνισε, το χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα, που βρίσκονται στο pipeline της εταιρείας, αφορά φωτοβολταϊκά έργα, αιολικά πάρκα και μονάδες αποθήκευσης με συνολική ισχύ άνω των 3 GW.

Το πρότζεκτ θα χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς, αποτελώντας το πρώτο έργο χωρίς λειτουργική ενίσχυση που χρηματοδοτεί . Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, η Πειραιώς πρωτοπορεί στη στήριξη των βιώσιμων επενδύσεων στη χώρα μας. Συμπλήρωσε ότι η τράπεζα την επόμενη διετία θα χρηματοδοτήσει με κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ νέα «πράσινα» έργα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Τρίτη ακριβότερη η ελληνική αγορά ρεύματος το 1ο τρίμηνο

«Ουραγός» στην απασχόληση η Ελλάδα: Μόλις το 57% του ενεργού πληθυσμού εργάζεται -Περιζήτητοι οι πτυχιούχοι

Τρ. Πειραιώς: Χρηματοδότησε την κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου της Cero Generation στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider