Ύδρευση Κέρκυρας: Ποια τεχνική εταιρεία κέρδισε τη σύμβαση 29 εκατ. ευρώ – Εν αναμονή της ΣΔΙΤ των 250 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ύδρευση Κέρκυρας: Ποια τεχνική εταιρεία κέρδισε τη σύμβαση 29 εκατ. ευρώ – Εν αναμονή της ΣΔΙΤ των 250 εκατ. ευρώ
Η εταιρεία «ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ» ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος στην α’ φάση των έργων. Τι «παίζει» με το παζλ που θα ολοκληρώσει την ύδρευση του νησιού.

Η τεχνική εταιρεία «ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.» ήταν τελικά αυτή που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό για έργο ύδρευσης στην Κέρκυρα, συνολικού αρχικού ύψους 29,1 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ 24%, εκ των οποίων 1,944 εκατ. ευρώ το δικαίωμα προαίρεσης).

Πρόκειται για το έργο με τίτλο «ΥΔΡΕΥΣΗ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Α' ΦΑΣΗ: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΕΡΓΑ - Ύδρευση Πόλης Κέρκυρας από την ΕΑΝ Χρυσηίδας», που έχει αναδείξει αρκετές φορές στο παρελθόν το insider.gr. Η τεχνική εταιρεία «ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.», έκτης εργοληπτικής τάξης, επικράτησε δίνοντας μέση τεκμαρτή έκπτωση 3,62%, ήτοι οικονομική προσφορά 21,114 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ στα 26,18 εκατ. ευρώ), αφήνοντας πίσω την κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.» που έδωσε έκπτωση 2,18% (οικονομική προσφορά 21,42 εκατ. ευρώ) και την εταιρεία ΜΥΒΑ με έκπτωση 1%. Έτσι, μετά και τον έλεγχο των δικαιολογητικών, επικυρώθηκε η σειρά κατάταξης και η Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος.

Στην περίληψη της σχετικής διακήρυξης του διαγωνισμού αναφέρονταν ότι «το κύριο φυσικό αντικείμενο του αναδόχου της προς ανάθεση σύμβασης αφορά στην ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης με 15.000 m3 /ημ. πόσιμο νερό της πόλης Κέρκυρας, με βάση την προς κατασκευή Εγκατάσταση Αποσκλήρυνσης Νερού (ΕΑΝ) Χρυσηίδας, που τροφοδοτεί τις υφιστάμενες Δεξαμενές Ανάληψης (V=2x1.500 m3) και 4 μικρές δεξαμενές της περιοχής του Βιρού. Στο έργο περιλαμβάνεται και η διασύνδεση των Δεξαμενών Ανάληψης με την προς κατασκευή Δεξαμενή Ποταμού (V=2x5.000 m3), με επέκταση του υφιστάμενου αγωγού διαμέτρου 500 χλστ., ώστε να αυξηθεί η αποθηκευτική – αναρρυθμιστική ικανότητα του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης. Επίσης, προβλέπεται η κανονική λειτουργία και συντήρηση του έργου για (36) μήνες με δικαίωμα προαίρεσης (24) μήνες. Κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης είναι η «πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά» με βάση την τιμή, η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε 63 μήνες, με δικαίωμα προαίρεσης 24 μηνών».

Να σημειωθεί ότι με απόφαση (στις 23-12-2021) του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών χαρακτηρίστηκε το έργο με τίτλο «ΥΔΡΕΥΣΗ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Α’ ΦΑΣΗ: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΕΡΓΑ. Έργο Ύδρευσης Πόλης Κέρκυρας από την ΕΑΝ Χρυσηίδας» ως Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού και Σημαντικού, και εγκρίθηκε η ένταξή του στον προγραμματισμό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ ακολούθησε η δημοπράτηση του project.

Ωστόσο, η οριστική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης της Κέρκυρας περιλαμβάνει, βάσει σχεδιασμού του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κι ένα μεγάλο έργο που θα προχωρήσει με μοντέλο ΣΔΙΤ, το οποίο θεωρείται ως σημαντικό ώστε να καλυφθούν στο σύνολό τους οι υδρευτικές ανάγκες του νησιού Κέρκυρας από άποψη επάρκειας και ποιότητας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και την κατασκευή του φράγματος Μελισσουδίου και του φράγματος Καλαμιώτισσας. Τα φράγματα, μαζί με τα συνοδά τους έργα, υπολογίζεται πως είναι ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη πράξη προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως προ εβδομάδων αποκάλυπτε το insider.gr, το project, που αφορά σε ένα σύνολο έργων (υδροταμιευτικά, έργα ποιοτικής βελτίωσης ύδρευσης και έργα μεταφοράς νερού), τα οποία προβλέπεται να κατασκευαστούν στην Βόρεια, Κεντρική και Νότια Κέρκυρα για την υδροδότηση του νησιού, ήταν σε διαδικασία αποστολής στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ για τις δικές της παρατηρήσεις καθώς η πρόταση υπαγωγής του έργου ολοκληρώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου.

Να προσθέσουμε επίσης ότι βάσει όσων αποτυπώνονταν σε σχετικό έγγραφο του υπ. Υποδομών και Μεταφορών για τον «καθορισμό της Στοχοθεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το έτος 2022» που ανέδειξε το insider.gr προ περίπου 20 ημερών, προβλέπεται η υπογραφή της τελικής σύμβασης εντός του 2022 για το έργο ΥΔΡΕΥΣΗ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Α’ ΦΑΣΗ: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΕΡΓΑ: Συμπληρωματικές Μελέτες έργων ύδρευσης Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας».

Για το έργο Ύδρευση Νήσου Κέρκυρα, Α' Φάση: Εγκαταστάσεις Αποσκλήρυνσης Νερού και συναφή έργα, Έργο Ύδρευσης Πόλης Κέρκυρας από την ΕΑΝ Χρυσηίδας, υπάρχει ο ευρύτερος στόχος για υπογραφεί σύμβασης έως 31/12.

Αναφορικά με το γνωστό project «Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας Β' και Γ' ΦΑΣΗ: Φράγμα Μελισσουδίου και Φράγμα Καλαμιώτισσας. Ύδρευση Βόρειας Κέρκυρας και ενίσχυση ύδρευσης Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας (Ταμείο Ανάκαμψης)», έως 31/12/2022 αναμένονται: α) απόφαση έγκρισης από την τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ), β) πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνικό: «Yacht Club» και exclusive κατοικίες στον Αγ. Κοσμά «φέρνει» το deal 70 εκατ. ευρώ των Lamda - Orilina Properties

Τι αναμένεται το 2022 για μεγάλα έργα ύδρευσης, άρδευσης - Η «λίστα» με αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά, λιμενικά projects

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται 3 νέα projects «Ύδρευσης, Άρδευσης & Αντιπλημμυρικά» ύψους 930 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider