Τράπεζες: Το διπλό crash test για δάνεια 11,4 δισ. – Τέλος χρόνου για τη στήριξη των προγραμμάτων «Γέφυρα»

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Το διπλό crash test για δάνεια 11,4 δισ. – Τέλος χρόνου για τη στήριξη των προγραμμάτων «Γέφυρα»
Στοίχημα για την πορεία των NPLs. Θετικά τα πρώτα μηνύματα από τις τράπεζες. Ακόμη και κάτω του 50% οι καθυστερήσεις σε σχέση με τις προβλέψεις. Εντάχθηκαν 128.000 δάνεια αξίας 6 δισ. ευρώ στο «Γέφυρα 1» που λήγει τον Ιούνιο και ακόμη 30.000 δάνεια αξίας 5,4 δισ. στο «Γέφυρα 2» που θα λήξουν σταδιακά έως τον Σεπτέμβριο.

Μπροστά σε ένα διπλό crash test που θα δείξει τις πραγματικές αντοχές των δανειακών τους χαρτοφυλακίων στην κρίση, βρίσκονται οι τράπεζες. Από τον τρέχοντα μήνα μέχρι και τον Σεπτέμβριο εκπνέουν σταδιακά όλα τα προγράμματα συνεισφοράς του Δημοσίου στις αποπληρωμές δανείων, τα οποία παρείχαν ουσιαστική συνδρομή σε πολίτες και τράπεζες ώστε τα δάνειά τους να παραμείνουν ενήμερα. Πρόκειται για το «Γέφυρα 1» με το οποίο επιδοτήθηκαν δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού και είχαν δάνεια με προσημείωση/υποθήκη στην πρώτη κατοικία και το «Γέφυρα 2» με το οποίο επιδοτήθηκαν, επίσης κορονόπληκτοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, μέσα στον Ιούνιο το «Γέφυρα 1» βάζει τίτλους τέλους, αφού λήγει και το εξάμηνο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο δανειολήπτης έπρεπε να είναι συνεπής στην εξυπηρέτηση του δανείου προκειμένου να μην χάσει αναδρομικά την κρατική επιδότηση. Τα δάνεια αυτά ξεπερνούν σε αξία τα 6 δισ. ευρώ και αφορούν σε 128.000 δανειολήπτες.

Από τον Ιούνιο, σταδιακά μέχρι τον Σεπτέμβριο θα λήξουν και τα δάνεια που είχαν ενταχθεί στο «Γέφυρα 2», τα οποία αφορούν σε 30.000 δανειολήπτες και ανέρχονται σε 5,4 δισ. ευρώ.

Συνολικά, 158.000 δάνεια, συνολικού ύψους 11,4 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των τραπεζών, καθώς θα δείξουν τις πραγματικές αντιστάσεις των δανειακών χαρτοφυλακίων στη νέα ενεργειακή – πληθωριστική κρίση που πλήττει καίρια το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Μέχρι στιγμής, τα δάνεια αυτά έχουν επιδείξει συμπεριφορά απροσδόκητα θετική. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr, το ποσοστό επισφαλειών που παρουσιάζουν είναι χαμηλότερο και από το 50% των προβλέψεων που είχαν κάνει οι τράπεζες για το ύψος των ενδεχόμενων νέων κόκκινων δανείων που θα προέκυπταν από τα δάνεια των προγραμμάτων κρατικής στήριξης. Οι τραπεζίτες διαπιστώνουν ότι η εξυπηρέτηση των δανείων δεν είναι πλέον τελευταία προτεραιότητα για τους δανειολήπτες και η κουλτούρα πληρωμών δεν αλλοιώθηκε με τις κρατικές επιδοτήσεις που έφτασαν να συμβάλουν μέχρι και στο 90% της μηνιαίας δόσης των οφειλετών. Αντιθέτως, η δημιουργία μαξιλαριών στα νοικοκυριά με την αύξηση των καταθέσεων, η μείωση της ανεργίας και το γεγονός, εν προκειμένω, ότι αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων και αυτά απέκτησαν επίσης μεγαλύτερη ικανότητα ρευστότητας, έδωσαν ισχυρό κίνητρο στους δανειολήπτες να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Ως αποτέλεσμα, συνολικά οι τράπεζες είδαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να συνεχίζουν να μειώνονται στο α΄ τρίμηνο 2022 και όπως αποκάλυψε μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στοιχεία δείχνουν ότι το απόθεμα των κόκκινων δανείων υποχώρησε περαιτέρω στα 17,7 δισ. ευρώ και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 12,1%.

Πάντως, οι τράπεζες βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς ο πρότερος… βίος των δανείων που εντάχθηκαν σε προγράμματα κρατικής επιδότησης δεν προσυπογράφει και τον υπόλοιπο βίο των δανείων αυτών, δεδομένου ότι ο… ουρανός της οικονομίας διεθνώς είναι γεμάτος με βαριά σύννεφα από τις επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Απομένει έτσι να φανεί μέχρι πότε οι δανειολήπτες θα μπορούν να απορροφούν τις πιέσεις από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, χωρίς συνέπειες για την ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Στο βαρύ κλίμα που επικρατεί, επιβραδύνοντας την οικονομική ανάκαμψη, ιδιαίτερα θετικά είναι τα νέα για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου 2022 βάσει των προσωρινών στοιχείων που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ. Σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2021, ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα μας έτρεξε με 7%, σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, παίρνοντας ώθηση από την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τον τουρισμό. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, οι επιδόσεις αυτές σηματοδοτούν μία δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων.

Για τις τράπεζες, τα στοιχεία για το ΑΕΠ αποτελούν μεν θετικό οιωνό, ωστόσο θα πρέπει να συμπληρωθούν και από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώνονται αύριο, και βεβαίως να αξιολογούνται στην πορεία ανάλογα και με τις εξελίξεις διεθνώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αδήλωτα τετραγωνικά: Σε ποιους ιδιοκτήτες ακινήτων οι δήμοι επιστρέφουν τέλη και πρόστιμα 

Τράπεζες: Αυξάνει τιμή-στόχο για Alpha, ΕΤΕ και Πειραιώς η Eurobank Sec.

Πάνω από 3 δισ. ευρώ ενδιαφέρον για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης-  Έρχεται η «ζεύξη» με Αναπτυξιακό

gazzetta
gazzetta reader insider insider