Πώς «κινείται» η κτηματαγορά στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Πώς «κινείται» η κτηματαγορά στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας
Ακίνητα
Συγκεντρώνουν μεγάλη μερίδα αγοραστών που αναζητούν μια πιο οικονομική κατοικία, με τις υποδομές να έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πώς διαμορφώνονται τιμές και ζήτηση, σύμφωνα με την Engel & Völkers Ελλάδας.

Τα δυτικά προάστια συγκεντρώνουν μεγάλη μερίδα αγοραστών που αναζητούν μια πιο οικονομική κατοικία, με τις υποδομές και την πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας να έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σημειώνεται σε σχετικό report για την αγορά ακινήτων της μεσιτικής εταιρείας Engel & Völkers Ελλάδας.

Όπως αναφέρει, για παράδειγμα, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, ο Κορυδαλλός, η Νίκαια και η Αγία Βαρβάρα με τους σταθμούς του μετρό που διαθέτουν κάνουν σύντομη την πρόσβαση από το κέντρο της πόλης. Το Χαϊδάρι πάλι, και ειδικά η περιοχή γύρω από το δάσος Χαϊδαρίου με την πλούσια βλάστησή του, το καθιστούν μια από τις πιο πράσινες γειτονιές των δυτικών προαστίων. Η Πετρούπολη γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, με επιχειρηματίες να επενδύουν σε καταστήματα ενώ πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, περιοχές όπως η Μεταμόρφωση, που είναι πιο μακριά από το κέντρο, ελκύουν πολλές εταιρείες και επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα με το ιδιαίτερο λαϊκό χρώμα τους και την εγγύτητα στο λιμάνι, συγκεντρώνουν αγοραστές που αναζητούν μόνιμη κατοικία σε οικονομικές τιμές.

Σύμφωνα με τη μεσιτική εταιρεία, συνολικά στα δυτικά προάστια το 2021 παρατηρήθηκε αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων, μεσοσταθμικά στο 10% περίπου σε σύγκριση με το 2020, με σημαντικές διακυμάνσεις ανά περιοχή. Για παράδειγμα, στο Περιστέρι, τον Κορυδαλλό ή τις Αχαρνές το ποσοστό της αύξησης ήταν κοντά στο 10% ενώ στην Πετρούπολη και στο Χαϊδάρι οι μεταβιβάσεις αυξήθηκαν άνω του 50%. Από την άλλη, στο Αιγάλεω και σε άλλες περιοχές το αντίστοιχο ποσοστό είναι κοντά στο 20%. Σημειωτέον ότι αυτή την στιγμή, σε μεγάλους δήμους όπως το Περιστέρι και το Αιγάλεω αυξάνεται η ανοικοδόμηση και γκρεμίζονται παλιές κατοικίες για να πάρουν τη θέση τους καινούριες πολυκατοικίες.

Πώς διαμορφώνονται η ζήτηση και οι τιμές

Όπως αναφέρεται στο report, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι το Χαϊδάρι και το Περιστέρι. Όμως υπάρχουν και αρκετοί αγοραστές που θέλουν μεγαλύτερα σπίτια και κήπο επιλέγοντας τα βορειοδυτικά προάστια όπως π.χ. τους Θρακομακεδόνες.

Επιπλέον, η εγγύτητα στο μετρό παίζει μεγάλο ρόλο γι’ αυτό και τα σπίτια γύρω από τους σταθμούς π.χ. του Αιγάλεω ή της Νίκαιας γίνονται ανάρπαστα. Αρκετή κινητικότητα παρατηρείται και από τους κατασκευαστές που έχουν ξεκινήσει νέες κατασκευές στα δυτικά προάστια για διαμερίσματα που θα βγουν στην αγορά το προσεχές διάστημα.

Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς φαίνεται ότι τηρούν τώρα στάση αναμονής ώστε να δουν πώς θα διαμορφωθούν οι νέες συνθήκες στην αγορά, καθώς το αγοραστικό κοινό συνολικά ανήκει στη μεσαία κατηγορία.

Ως προς τις τιμές για το Χαϊδάρι και την Πετρούπολη στα νεόδμητα, αυτές διαμορφώνονται μεταξύ 2.300- 3.000 ευρώ ανά τ.μ., και για τα ακίνητα 20ετίας μπορεί να πέσουν κοντά στα 1.800 ευρώ - 2.300 ευρώ ανά τ.μ. Στις περιπτώσεις των παλιών ακινήτων της δεκαετίας του ’80 οι τιμές είναι έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ. Για τα νεόδμητα στο Περιστέρι, το Αιγάλεω, τη Νίκαια, τον Κορυδαλλό και τους Αγίους Αναργύρους τα αντίστοιχα νούμερα στα καινούρια ακίνητα είναι μεταξύ 2.000 - 2.700 ευρώ ανά τ.μ. πάντα ανάλογα με τη θέση και τα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου, ενώ για τα πιο παλιά ακίνητα, π.χ. της δεκαετίας του ‘80 οι τιμές πέφτουν πολύ χαμηλότερα με τα νούμερα να κυμαίνονται μεταξύ 1.000 - 1.300 ευρώ ανά τ.μ.

Η ανάλυση αναφέρεται και σε μία ξεχωριστή περίπτωση όπως είναι οι Θρακομακεδόνες (γεωγραφικά δεν ανήκουν στην ευρύτερη αυτή περιοχή), με προσφορά μεγάλων μονοκατοικιών 300 - 500 τ.μ. σε τιμές από 400.000 – 700.000 ευρώ αλλά και αρκετών ελεύθερων οικοπέδων και τιμές μεταξύ 150.000 - 250.000 ευρώ το στρέμμα με το Συντελεστή Δόμησης στο 0,4. Διαπιστώνεται ότι οι τιμές στα δυτικά προάστια έχουν διατηρηθεί σταθερές, ωστόσο τα πιο καινούρια διαμερίσματα παρουσιάζουν ελαφρώς ανοδικές τάσεις, λόγω της στροφής των αγοραστών σε πιο ποιοτικά ακίνητα, με περισσότερες ανέσεις.

Τι ζητούν οι αγοραστές

Τι ζητούν οι αγοραστές; Εύκολη πρόσβαση σε μέσα συγκοινωνίας (κυρίως στο μετρό), ενώ για όσους είναι πρόθυμοι να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια ζητούν και πάρκινγκ. Οι ξένοι αγοραστές στις γειτονιές των δυτικών προαστίων σπανίζουν πλην κάποιων ελάχιστων, κάτω του 10% επί του συνόλου, που μπορεί να αναζητούν ένα επενδυτικό ακίνητο σε περιοχή κοντά στο μετρό. Οι συνθήκες στην αγορά ακινήτων πάντως φαίνεται ότι έχουν βελτιωθεί προς το καλύτερο, με τις διαδικασίες να είναι πιο ξεκάθαρες σταδιακά, με την εφαρμογή νέων «εργαλείων» όπως π.χ. η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, η οποία, παρέχει μία επιπλέον ασφάλεια στον αγοραστή ως προς τα επιμέρους χαρακτηριστικά του ακινήτου. Ως προς την προσφορά νέων ακινήτων, υπάρχει αυτή την περίοδο κινητικότητα σε νέες κατασκευές και σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να είναι και 10 φορές περισσότερα σε σύγκριση με την περίοδο του 2019.

Τα στελέχη της Engel & Völkers θεωρούν ότι το 2022 η αύξηση των μεταβιβάσεων μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50% σε σύγκριση με το 2021, καθώς βγαίνουν σταδιακά και νέα διαμερίσματα σε γειτονιές που τα επόμενα χρόνια θα εξυπηρετούνται από μέσα σταθερής τροχιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:24

Υπέρ της υποδοχής Ρώσων που αρνούνται την επιστράτευση ο Σολτς - Νέα όπλα ζητάει το Κίεβο

14:10

Σκρέκας: Τα δίκτυα φυσικού αερίου στο μέλλον θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αερίων από ΑΠΕ

14:03

Ουκρανία: Οι φιλορώσοι ηγέτες σε Λουχάνσκ και Χερσώνα ζητούν ενσωμάτωση στη Ρωσία

14:01

Χατζηδάκης: Επεκτείνεται το πρόγραμμα κατάρτισης 80.000 ανέργων της ΔΥΠΑ

13:51

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον «τρομοκρατών»

13:44

Β. Κορέα: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, σύμφωνα με τον νοτιοκορεατικό στρατό

13:44

ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν 625 εκατ. ευρώ από εξάμηνα ομόλογα, με απόδοση 1,95%

13:40

Η EBRD προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 5,2% το 2022 - Στο 2,2% το 2023

13:35

Κρεμλίνο: Είναι βλακώδες να θεωρείται ύποπτη η Μόσχα για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

13:34

Βρετανία: Η BoE προσπαθεί να «μαζέψει» την κρίση - Εκτοξεύονται οι τιμές των ομολόγων

13:22

Ντόναχιου: Να δοθεί χρόνος στα κράτη-μέλη για ομόφωνη απόφαση επί του εταιρικού φόρου

13:15

Ουκρανία: Ρωσικές επιδρομές προκάλεσαν σημαντική διακοπή ρεύματος στο Χάρκοβο

13:15

Eurobank Equities για Mytilineos: Μοχλός ανάπτυξης η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια - Νέα τιμή στόχος

13:08

Σταϊκούρας για οικονομία: Συνεχίζουμε στον δρόμο της σύνεσης και της υπευθυνότητας

13:07

Αστυνομία: Εξάρθρωση 3 συμμοριών στην Πολυτεχνειούπολη - 32 συλλήψεις

13:03

Υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Κίναρο στα 19.000 πόδια

13:00

Citi: Το «ξεφόρτωμα» των ευρωπαϊκών μετοχών είναι ανάλογο με της κρίσης του 2011-2012

12:45

Έως τις 11 Οκτωβρίου ανοικτή η πλατφόρμα για τις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις του Αρκαλοχωρίου

12:39

Χάμπεκ: Σε λειτουργία θα παραμείνουν δύο πυρηνικοί σταθμοί - Το αργότερο ως τον Απρίλιο

12:37

Η Αμαλία Μπακαλώνη νέο Εθνικό Μέλος της Eurojust για την Ελλάδα

12:35

«Ελλάδα 2.0»: Έργα ύψους 3,28 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης

12:33

ΕΤΕ: Ταμείο Ανάκαμψης και ΜμΕ - Ποια είναι τα σχέδια και οι δυσκολίες των επιχειρήσεων

12:29

Διάκριση της ελληνικής ALMI Foods στα αμερικανικά βραβεία τροφίμων Sofi Awards

12:29

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3% στις οικοδομικές άδειες τον Ιούνιο

12:23

Η Lamborghini αποχαιρετά την Aventador για δεύτερη φορά

12:19

EY: Νέα Επικεφαλής Υπηρεσιών Ειδικών Ερευνών και Εταιρικής Συμμόρφωσης στην Ελλάδα η Κυρ. Κατσάνη

12:17

Υπ. Υποδομών: Ολοκληρώθηκαν τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας σε Πέλλα, Αγ. Βαρβάρα

12:15

Τράπεζες: Στο «μικροσκόπιο» του SSM τα χαρτοφυλάκια ακινήτων 

12:11

Σε υψηλό άνω της 20ετίας το δολάριο - Καινούργιες απώλειες για το ευρώ και τη στερλίνα

12:11

Reuters: Ενδεχόμενη αναβολή στη φορολόγηση υπερκερδών στην ενέργεια από ΕΕ