Στην κρουαζιέρα ποντάρει η Θεσσαλονίκη

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην κρουαζιέρα ποντάρει η Θεσσαλονίκη
celestyal cruises
Αυξημένο το ενδιαφέρον των εταιρειών κρουαζιέρας για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ξεκινά τις κρουαζιέρες η Celestyal Cruises. Που κινούνται οι κρατήσεις.

Την δική της θέση στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας διεκδικεί η Θεσσαλονίκη, αυξάνοντας αισθητά, αρχής γενομένης από φέτος, τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Φορείς της πόλης κι επιχειρηματίες του κλάδου μάλιστα, εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε το λιμάνι της πόλης να καθιερωθεί ως λιμάνι απο-επιβίβασης (home porte), δημιουργώντας σταδιακά τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη κόμβο κρουαζιέρας στην ευρύτερη περιοχή.

Το παραπάνω ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν κυβερνητικοί και τοπικοί φορείς καθώς και στελέχη του κλάδου σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική εταιρεία κρουαζιέρας Celestyal Cruises στο κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal, το οποίο θα χρησιμοποιεί φέτος το λιμάνι ως home port και ξεκινησε χθες τις επταήμερες κρουαζιέρες του στο Αιγαίο.

Η πορεία είναι ήδη ανοδική, ακολουθώντας την ευρύτερη τουριστική άνθιση που γνωρίζει η χώρα μετά από δύο πανδημικές χρονιές που της στέρησαν το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών αφίξεων κι εσόδων. Για την ακρίβεια, όπως επεσήμανε ο εκτελεστικός πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), κ. Αθανάσιος Λιάγκος καλωσορίζοντας την εταιρεία τον Πλοίαρχο και το πλήρωμα του πλοίου Celestyal Crystal, φέτος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναμένονται 62 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων από 12 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια και 17 διαφορετικές εταιρείες κρουαζιέρας, το 50% των οποίων με δυνατότητα απο επιβίβασης (home porting). Δεδομένου ότι το 2021, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αφίχθησαν 17 κρουαζιερόπλοια με 11.177 επιβάτες, η χρονιά για την κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη καταγράφει ήδη αύξηση της τάξης του 260% .

Αισιόδοξες είναι οι προοπτικές για την πορεία της κρουαζιέρας και ευρύτερα στη χώρα, όπως επεσήμανε διαδικτυακά ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. «Σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα φέτος, υπερβαίνουν τις 700 από τις οποίες οι 570 και πλέον, αποτελούν home port. Αυτά τα νούμερα αποτελούν ένα πολύ θετικό δείγμα για την πορεία της κρουαζιέρας στη χώρα. Φιλοδοξούμε να πλησιάσουμε και γιατί όχι και να ξεπεράσουμε τον αριθμό προσεγγίσεων του 2019 και ελπίζουμε και οι πληρότητες να είναι ανάλογες». Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στελέχη του κλάδου οι πληρότητες κινούνται ήδη στο 50%, ενώ οι κρατήσεις για τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού δείχνουν ότι θα ανέλθουν τουλάχιστον στο 80%.

Έρχεται πλατφόρμα για Berth Allocation και νέα υγειονομικά πρωτόκολλα

Οι προσπάθειες για την ενίσχυση της κρουαζιέρας τόσο στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης όσο και γενικότερα στη χώρα είναι εντατικές, με στόχο το 2023 ο κλάδος να ανακάμψει πλήρως κι έκτοτε να συνεχίσει να κινείται ανοδικά. «Η χώρα μας έχει λάβει όλες της απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να αναδειχτεί σημαντικός κι αξιόπιστος προορισμός κρουαζιέρας και οι παρεμβάσεις και οι καινοτομίες συνεχίζονται» επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι το υπουργείο προχωρά στη δημιουργία πλατφόρμας για το Berth Allocation. Η εν λόγω πλατφόρμα θα παρέχει ένα ενιαίο σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των κρουαζιεροπλοίων στην Ελλάδα, από το οποίο θα κατανέμονται οι θέσεις ελλιμενισμού και αγκυροβολίας των πλοίων κρουαζιέρας στους ελληνικούς λιμένες.

Εντός των επόμενων ημερών, όπως προσέθεσε ο υπουργός, αναμένονται και τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κλάδο, τα οποία θα είναι πιο ευέλικτα κι αποτελεσματικά, μετά από δύο χρόνια αυστηρών περιοριστικών μέτρων που υιοθετήθηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Συντεταγμένες προσπάθειες πραγματοποιούν και οι φορείς της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΟΛΘ, προχωρούν τα έργα βελτίωσης στον προβλήτα 6, τα οποία σε συνδυασμό με τους οδικούς άξονες και τα σιδηροδρομικά έργα που προχωρούν κεντρικά, στην ευρύτερη περιοχή θα βελτιώσουν τις υποδομές και την συνδεσιμότητα της πόλης, δίνοντας της την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες δυνατότητες της. «Η πόλη της Θεσσαλονίκης διαθέτει πάνω από 30 μουσεία και 15 τόπους χαρακτηρισμένους από την UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενώ η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πληθώρα επιλογών για τον επιβάτη κρουαζιέρας όπως η Χαλκιδική, ο τάφος του Φιλίππου, η Πύδνα, το Δίον και άλλα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΛΘ.

Κάθε επιβάτης κρουαζιέρας αφήνει 400 ευρώ στο λιμάνι εκκίνησης

Τις προοπτικές διευρύνουν και οι εταιρείες κρουαζιέρας που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πόλη, όπως η Celestyal Cruises. «Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για εκκίνηση κρουαζιέρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιχειρησιακός διευθυντής της Celestyal Cruises, κ. Γιώργος Κουμπενάς, τονίζοντας ωστόσο ότι «εκκρεμούν ακόμα πολλά θέματα που θα πρέπει να λυθούν και να βελτιωθούν ώστε να επιτευχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου».

«Γνωρίζουμε ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι αναγκαίες μελέτες για την ανάπλαση του επιβατικού σταθμού καθώς και άλλες απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή προσέγγιση μεγαλύτερων πλοίων και ευελπιστούμε ότι σύντομα οι προσπάθειες αυτές θα ευοδωθούν ώστε η επιθυμητή ανάπτυξη να γίνει πραγματικότητα», σημείωσε.

Αν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες η κρουαζιέρα μπορεί να διευρύνει κατά πολύ τα τουριστικά έσοδα της περιοχής. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κουμπενάς «η οικονομική συνεισφορά των επιβατών κρουαζιέρας στο λιμάνι εκκίνησης υπολογίζεται από διεθνείς στατιστικές στα 400 ευρώ ανά επιβάτη. Τα έσοδα αυτά προστίθενται στα έσοδα που καταλήγουν στην τοπική οικονομία από τη λειτουργία του πλοίου όπως λιμενικά τέλη, αγορές τροφοεφοδίων, επισκευές μικρής έκτασης κ.ά. Επιπλέον η κρουαζιέρα αυξάνει κατά πολύ την αναγνωρισιμότητα ενός προορισμού με αρκετούς επισκέπτες να επιστρέφουν για αρκετές μέρες στις πόλεις που επισκέφτηκαν».

Την οικονομική συνεισφορά της κρουαζιέρας στην ευρύτερη περιοχή επισφραγίζουν και τα αποτελέσματα της Celestyal από την προ πανδημική χρονιά του 2019. Σύμφωνα με τον κ. Κουμπενά, το 2019 με τα πλοία της Celestyal ταξίδεψαν 120.000 επιβάτες από 140 διαφορετικές χώρες, ενώ το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα της εταιρείας στην ελληνική οικονομία ήταν 133 εκ. ευρώ.

Το 2022, το Celestyal Crystal, θα ξεκινά από την Θεσσαλονίκη και θα προσεγγίσει στο Κουσάντασι της Τουρκίας , την Ρόδο, το Ηράκλειο, την Σαντορίνη, την Μύκονο την Μήλο και τον Πειραιά. Συνολικά για το 2022 θα εκτελεστούν 30 κρουαζιέρες της Celestyal Cruises με λιμάνι εκκίνησης την Θεσσαλονίκη με τελευταία αναχώρηση στις 9 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Celestyal Cruises: Ανοίγει ξανά πανιά η κρουαζιέρα - Δυναμική επιστροφή το 2022

Τις κρουαζιέρες της στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκινά η Celestyal Cruises

Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον κλάδο της κρουαζιέρας το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider