Στην κυβερνοασφάλεια και την αναδιάρθρωσή τους επενδύουν τα ΕΛΤΑ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην κυβερνοασφάλεια και την αναδιάρθρωσή τους επενδύουν τα ΕΛΤΑ
Με σύμβουλο την PwC συνεχίζεται ο στρατηγικός μετασχηματισμός των Ελληνικών Ταχυδρομείων ενώ νέες συμφωνίες ενισχύουν την άμυνα του Οργανισμού από δυνητικές κυβερνοεπιθέσεις.

Στρατηγικού μετασχηματισμού κι αναδιάρθρωσης συνέχεια αναμένεται να αποτελέσει η επόμενη διετία για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με αρωγό την Price Waterhouse Coopers (PwC). Την ίδια στιγμή βέβαια τα ΕΛΤΑ, μετά και την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκαν, στρέφονται και στην οχύρωση της άμυνας τους από μελλοντικές κακόβουλες επιθέσεις.

Η προσπάθεια στρατηγικού Μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ, που ξεκίνησε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020, περνά στην επόμενη της φάση μετά και την επιλογή της PwC στη θέση του συμβούλου επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης του Ομίλου.

Σημειωτέον ότι η επιλογή της εν λόγω εταιρείας στη θέση του συμβούλου για τον μετασχηματισμό των ΕΛΤΑ πραγματοποιήθηκε μετά από διεθνή διαγωνιστική διαδικασία που δρομολογήθηκε υπό την έγκριση του βασικού μετόχου των ΕΛΤΑ, της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο). Το έργο «Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών αναφορικά µε την Υλοποίηση του Επιχειρησιακού Μετασχηματισμού του Ομίλου ΕΛΤΑ» κατακυρώθηκε στην PRICEWATERHOUSE COOPERS BUSINESS SOLUTIONS, µε συνολική τιμή 4 εκατ. ευρώ, µη συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ, ή αλλιώς 4,96 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.

Ο Μετασχηματισμός των ΕΛΤΑ είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί στον ευρύτερο ελληνικό δημόσιο τομέα. Με τα πρώτα βήματα να έχουν ήδη υλοποιηθεί, στόχος παραμένει η διαμόρφωση μιας ανεξάρτητης εταιρείας, επιχειρησιακά ανταγωνιστικής σε διεθνές επίπεδο, με πλήρως ψηφιοποιημένες υπηρεσίες και προϊόντα που θα προσφέρουν στους πελάτες της μία εξαιρετική εμπειρία, αλλά θα δώσουν και στην ίδια τη δυνατότητα να επεκταθεί και σε νέους τομείς δραστηριοτήτων. Στόχος άλλωστε της διοίκησης όπως διευκρινίζεται είναι να δημιουργηθεί ένας πλήρως ψηφιακός οργανισμός, που θα συνδυάζει την καθολική κάλυψη της επικράτειας, διατηρώντας όλα τα σημεία εξυπηρέτησης, αλλά και ψηφιακές λειτουργίας και εφαρμογές που θα συνοδεύουν κάθε βήμα της λειτουργίας του, προσφέροντας μια ολιστική επαναπροσέγγιση της εξυπηρέτησης των Ελλήνων πολιτών.

Τι περιλαμβάνει ο μετασχηματισμός

Η ανάδοχος του έργου μαζί με την διοίκηση των ΕΛΤΑ θα αναλάβουν να προχωρήσουν την αναδιάρθρωση σε όλο το εύρος των λειτουργιών του Ομίλου, προχωρώντας σε αλλαγές στο εμπορικό τμήμα, στο δίκτυο εξυπηρέτησης, στη διανομή, στα κέντρα διαλογής αλλά και στις διαβιβάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, αναμένονται ριζικές αλλαγές τόσο στο βασικό μοντέλο λειτουργίας του Ομίλου όσο και στην Οργανωτική δομή των βασικών υποστηρικτικών λειτουργιών μέσα από ένα κοινό ομιλικό πρίσμα. Το έργο θα περιλαμβάνει δύο φάσεις, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του στρατηγικού μετασχηματισμού, οι οποίες θα προχωρήσουν στα επόμενα δύο χρόνια και η PwC θα υποστηρίξει όχι μόνο τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό αλλά όλα τα υπόλοιπα έργα που εντάσσονται στο πλάνο του μετασχηματισμού του Ομίλου, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός που έχει ήδη ξεκινήσει.

Για την ακρίβεια μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να προχωρήσει ο ανασχεδιασμός του δικτύου και του λειτουργικού μοντέλου διαβιβάσεων και μονάδων παραγωγής και διανομής. Ο σχεδιασμός θα συμπληρώνεται με αντίστοιχη πρόταση στελέχωσης, οργάνωσης και πλάνου μετάβασης και θα έχει ως στόχο την ταχύτερη και αρτιότερη εξυπηρέτηση των πελατών και των πολιτών σε ολόκληρο το φάσμα των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ, από την παράδοση των δεμάτων, μέχρι τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τη διανομή των συντάξεων, σε ολόκληρη την επικράτεια.

Έμφαση θα δοθεί και στην βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη μέσα από ψηφιακές εφαρμογές, υπηρεσίες και καινοτόμα προϊόντα, που θα διαμορφώσουν ένα διεθνές σημείο αναφοράς. Να θυμίσουμε ότι ήδη σε αυτό το πλαίσιο τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν προχωρήσει στον εξοπλισμό του κέντρου διαλογής στο Κρυονέρι με ένα νέο ρομποτικό σύστημα με στόχο να τριπλασιαστεί η ταχύτητα διαλογής των δεμάτων. Το σύστημα ξεκίνησε να λειτουργεί από τα μέσα Αυγούστου του προηγούμενου έτους μέχρι το τέλος του 2021 αύξησε την δυναμικότητα του, με την προσθήκη ακόμα 70 mini robots στα 55 ήδη υπάρχοντα ώστε να εξυπηρετούνται 7.000 δέματα την ώρα ή 165.000 δέματα την ημέρα. Ωστόσο τα Ελληνικά ταχυδρομεία προχωρούν και σε άλλα ψηφιακά εργαλεία που θα εκσυγχρονίσουν τον οργανισμό και θα διευκολύνουν την εξυπηρέτηση του κοινού. Στα άμεσα σχέδια των ΕΛΤΑ περιλαμβάνεται μια νέα εφαρμογή «Smart Queuing», η οποία θα ειδοποιεί τον πελάτη των φυσικών καταστημάτων για το πότε έρχεται η σειρά του να εξυπηρετηθεί στο γκισέ αλλά και τα smart lockers. Παράλληλα προχωρά και η δημιουργία των Έξυπνων ταχυδρόμων, δηλαδή ο εξοπλισμός ταχυδρόμων και διανομέων με συσκευές PDA με ενσωματωμένη λειτουργία πληρωμών POS (tap & pay) ώστε οι πελάτες να πραγματοποιούν ανέπαφες συναλλαγές, πληρωμές, εισπράξεις και αντιπαραβολή παραγγελιών και λογαριασμών στην πόρτα τους. Για την υποστήριξη των Έξυπνων Ταχυδρόμων αναμένεται να αναπτυχθεί και μια νέα εφαρμογή «Ψηφιακός Ταχυδρόμος», την οποία έχει αναλάβει κατόπιν διαγωνισμού να αναπτυξει η εταιρεία CBL Creative Informatics Ltd, με έδρα την Κύπρο έναντι €29.000 ευρώ

Ωστόσο ο μετασχηματισμός των ταχυδρομείων δεν σταματά εδώ. Περιλαμβάνει και αλλαγές στις εσωτερικές διαδικασίες οι οποίες έχουν ως στόχο την βελτιστοποίησή τους αλλά και την μείωση της γραφειοκρατίας με παράλληλη αύξηση της αποδοτικότητας της εταιρείας σε όλους του τομείς. Αντίστοιχες αλλαγές θα υπάρξουν και στην εμπορική και τιμολογιακή πολιτική, η οποία θα βασίζεται σε κοινή οριοθέτηση πελατολογίου, στον σχεδιασμό κοινών υπηρεσιών αλλά και στον ορισμό νέων καναλιών διανομής μεταξύ Μητρικής και Θυγατρικής. Τέλος αναμένεται να σχεδιαστεί και ένα νέο οργανωτικό μοντέλο για τον οργανισμό, το οποίο θα θέτει τις υποστηρικτικές λειτουργίες υπό κεντρικό έλεγχο.

Χτίζουν την άμυνά τους τα ΕΛΤΑ

Πέρα βέβαια από τον μετασχηματισμό τους τα Ελληνικά Ταχυδρομεία χτίζουν σταδιακά και την άμυνά τους μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκαν. Για το λόγο αυτό μάλιστα το τελευταίο διάστημα προχώρησαν στην υπογραφή νέων συμβάσεων με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Netbull, που πρόσφατα αποκτήθηκε από την θυγατρική της Ideal, (ADACOM) συνολικού τιμήματος 425.220 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Όπως προκύπτει από τις αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στην διαύγεια, η μια σύμβαση αφορά στην «Παροχή υπηρεσιών Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας (Security Operation Center - SOC)» (389.012,80€) και η δεύτερη στην υλοποίηση «Υπηρεσιών Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων» (36.208€). Μια ακόμα σύμβαση ύψους 22.940€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, που αφορά σε «παροχή υπηρεσιών για τον έλεγχο και την ενίσχυση της ασφάλειας (IT Security Audit) των πληροφοριακών συστημάτων στις κεντρικές υποδομές των ΕΛΤΑ», υπέγραψαν πρόσφατα και με την DIGITAL SIMA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι δυσκολίες της επόμενης ημέρας των ΕΛΤΑ και η μάστιγα των κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές

ΕΛΤΑ: Επανέρχονται οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η αποστολή αλληλογραφίας

Συνεχίζεται η αποκατάσταση των πληροφοριακών συστημάτων μετά την κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ - Ποιες υπηρεσίες δεν θα εξυπηρετούνται

gazzetta
gazzetta reader insider insider