Αέριο: Επίσημη έναρξη εργασιών σήμερα για την «πύλη εισόδου» LNG στην Αλεξανδρούπολη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: Επίσημη έναρξη εργασιών σήμερα για την «πύλη εισόδου» LNG στην Αλεξανδρούπολη
Στην πρωτεύουσα του Έβρου θα βρεθούν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, Ντίμιτερ Κοβατσέφκσι

Την επίσημη έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη σηματοδοτεί η σημερινή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην πρωτεύουσα του Έβρου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων της Ε.Ε., αλλά και των όμορων βαλκανικών κρατών.

Έτσι, για την «πρεμιέρα» υλοποίησης του έργου, σήμερα στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να βρεθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφκσι, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας των τεσσάρων χωρών.

Η ευρωπαϊκή εκπροσώπηση σε υψηλό επίπεδο, καθώς η παρουσία των πολιτικών ηγετών των υπόλοιπων κρατών της Βαλκανικής καταδεικνύει τον ρόλο που θα παίξει το FSRU στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο, σε μία περίοδο όπου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει αναγορευθεί σε απόλυτη προτεραιότητα η ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από τη Μόσχα.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, το σχέδιο του φορέα υλοποίησης της υποδομής, της εταιρείας Gastrade, είναι να επισπεύσει την ολοκλήρωσή της, ώστε αυτή να είναι έτοιμη να λειτουργήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αντί για τον Νοέμβριο της επόμενης χρονιάς, όπως σχεδιαζόταν αρχικά.

Υπενθυμίζεται ότι στη μετοχική σύνθεση της Gastrade, εκτός από την κ. Ελμίνα Κοπελούζου, πρόεδρο και ιδρύτρια μέτοχο, συμμετέχουν ακόμη η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, η Gaslog και η βουλγαρική Bulgartransgaz. Το έργο αναμένεται να αποκτήσει ακόμη πιο πολυεθνική μετοχική σύνθεση, καθώς στα σκαριά βρίσκεται η «είσοδος» και της εταιρείας Εθνικοί Ενεργειακοί Πόροι (NER) από τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο του Μνημονίου συνεργασίας που είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2021.

Δυνατότητα απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο το 2023

Η υποδομή θα αποτελείται από μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, καθώς και ένα σύστημα υποθαλάσσιου-χερσαίου αγωγού, για τη μεταφορά του καυσίμου στο εθνικό σύστημα. Θα έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως).

Ως συνέπεια, σε συνδυασμό με την νέα πλωτή δεξαμενή που θα εγκατασταθεί στο τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, με την έναρξη λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα θα μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως με φορτία LNG τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Κάτι που σημαίνει ότι από το επόμενο έτος θα μπορεί να απεξαρτηθεί πλήρως από τη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, το έργο στην πρωτεύουσα του Έβρου θα δώσει για πρώτη φορά πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, ή θα διευκολύνει έτι περαιτέρω τις εισαγωγές, για μία μεγάλη σειρά από ευρωπαϊκά κράτη. Επομένως, όπως έχει γράψει το Insider.gr, με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη και σε σημαντικό βαθμό με τη συνδρομή του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου» (μέρος του οποίου αποτελεί ο υπό κατασκευή Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας), το καύσιμο θα μπορεί να μεταφερθεί από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εφαλτήριο ώστε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο (hub) φυσικού αέριου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της θέσης της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Συνεχίζεται το θρίλερ με την πληρωμή σε ρούβλι – Τα επόμενα βήματα της ΕΕ

Bloomberg: Η Βουλγαρία συμφώνησε με Mytilineos και ΔΕΠΑ για να καλύψει τις ανάγκες για φυσικό αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider