Τα μεγάλα περιβαλλοντικά projects της Ανατολικής Αττικής

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μεγάλα περιβαλλοντικά projects της Ανατολικής Αττικής
Ψηλά στην ατζέντα της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ παραμένει το επενδυτικό πρόγραμμα των 800 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και ΚΕΛ στην Ανατολική Αττική. Ο «χάρτης» των εργολαβιών και των νέων δημοπρατήσεων. Τι φέρνει η αύξηση τιμών στα υλικά.

Ψηλά στην ατζέντα της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ παραμένει το επενδυτικό πρόγραμμα των 800 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και ΚΕΛ στην Ανατολική Αττική με το εν λόγω πλάνο, για την ώρα, να αποτελεί σχεδόν το ήμισυ του προϋπολογισμού του ευρύτερου μετασχηματισμού της εισηγμένης εταιρείας ύδρευσης.

Όπως ανέφερε και την Παρασκευή το insider.gr, με ιδιαίτερη προσοχή αλλά και σχετική ανησυχία παρακολουθεί η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της ραγδαία ανόδου του κόστους σε υλικά και ενέργεια και στις τυχόν επιπτώσεις που αυτά επιφέρουν στο επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 800 εκατ. ευρώ (τιμές προϋπολογισμού διαγωνισμών χωρίς τη συμμετοχή επιχορηγήσεων ύψους 90%) που προωθεί στην Ανατολική Αττική. Τόσο στην παρουσίαση της εταιρείας (μέρος της οποίας ανέδειξε το insider, όσο και στην ετήσια οικονομική έκθεση της ΕΥΔΑΠ γίνονται αναφορές για αυτό το μεγάλο επενδυτικό πλάνο που μοιάζει να αποτελεί «σημαία» για τη διοίκηση Σαχίνη – Τόσσιου. Αυτά τα νέα έργα στην Ανατολική Αττική, μαζί με κάποια άλλα, θα χρειαστούν να απορροφήσουν τα επόμενα 5-6 έτη σχεδόν 100 με 150 εκατ. ευρώ ετησίως, κατά συνέπεια η ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί στενά αυτό το επενδυτικό πλάνο που προσπαθεί να επιταχύνει εν μέσω δύσκολων συνθηκών. Πρόκειται για 1.300 χλμ. δικτύων αποχέτευσης που θα εξυπηρετούν 400 χιλ. κατοίκους.

Στην χρηματοοικονομική έκθεση της ΕΥΔΑΠ αναφέρεται ότι: «η αύξηση των τιμών είναι πιθανό να επιφέρει καθυστερήσεις και δυσπραγίες σε κάποια έργα της Εταιρείας καθώς οι τιμές των υλικών, και ως εκ τούτου και οι αρχικοί προϋπολογισμοί των έργων, έχουν αυξηθεί σημαντικά μεταξύ του διαστήματος της υποβολής της προσφοράς εκ μέρους του αναδόχου και της εκτέλεσης του έργου. Αρκετές εργοληπτικές εταιρείες συνεπώς αδυνατούν να ολοκληρώσουν έργα που έχουν αναλάβει ή να μην υπογράφουν νέες συμβάσεις που έχουν αναλάβει καθώς το κόστος υλοποίησης είναι απαγορευτικό. Οι εργοληπτικές οργανώσεις έχουν καταθέσει αιτήματα στο Υπουργείο Υποδομών προκειμένου μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων να διευκολυνθεί η κατασκευαστική αγορά. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις τυχόν επιπτώσεις. Γίνεται διαρκώς καταγραφή αποθεμάτων ειδικότερα κρίσιμων υλικών δικτύου ύδρευσης και προχωρά στην άμεση προμήθεια υλικών που κρίνονται απαραίτητα. Προς το παρόν η Εταιρεία δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ανεπάρκειας υλικών ή προμήθειάς τους. Λόγω της μεταβλητότητας της κατάστασης στην Ουκρανία, δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί με ακρίβεια η οικονομική επίδραση. Η διοίκηση της Εταιρείας παρακολουθεί τις εξελίξεις και αξιολογεί πιθανές περαιτέρω επιπτώσεις στη λειτουργία και τα αποτελέσματά της».

Συνοπτικά, για την εξέλιξη Έργων Ανατολικής Αττικής η παρουσίαση σημείωνε:

Σε εξέλιξη κατασκευής: - Δίκτυα ακαθάρτων σε: Γλυκά Νερά (Δ. Παιανίας) Παλλήνη- Γέρακα -Ανθούσα (Δ. Παλλήνης) Ραφήνα- Καλλιτεχνούπολη- Νέος Βουτζας (Δ. Ραφηνας Πικερμιου) Πικέρμι - Ντράφι- Διώνη (Δ. Ραφήνας Πικερμίου) Ν. Μάκρη-Νεος Βουτζάς-Ζούμπερι -Αγ. ΜαρίναΜαραθώνας (Δ. Μαραθώνα).

Διαγωνισμοί για ανάθεση κατασκευής: - ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου & Σπάτων-Αρτέμιδας - Δίκτυο ακαθάρτων Σπάτων-Αρτέμιδας - ΚΕΛ Μαραθώνα και έργα μεταφοράς ακαθάρτων - Δίκτυο ακαθάρτων Καπανδριτίου και Αφιδνών - Δίκτυο ακαθάρτων οικισμού Παιανίας.

Διαγωνισμοί για ανάθεση Οριστικών Μελετών δικτυών ακάθαρτων περιοχών: - Λεονταρίου -Κάντζας Δήμου Παλλήνης - Νότιας Ακτής Σαρωνικού - Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνος - Κίτσι Δήμου Κρωπίας.

Έργα Ανατολικής Αττικής

Όπως σημειώνονταν στην ετήσια οικονομική έκθεση, η ΕΥΔΑΠ προωθεί την υλοποίηση σημαντικού αριθμού έργων τα οποία είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και αφορούν σε έργα ύδρευσης και κυρίως σε έργα αποχέτευσης σε δήμους της Ανατολικής Αττικής. Κατά το 2021 υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες ενέργειες/ορόσημα σχετικά με το επενδυτικό της πρόγραμμα, όσο αφορά τα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων στην Ανατολική Αττική:

-Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακάθαρτων υδάτων δημοτικής ενότητας Γλυκών Νερών δήμου Παιανίας: Το έργο είναι σε εξέλιξη και έχουν κατασκευαστεί 37,7 km αγωγών αποχέτευσης καθώς και 1700 εξωτερικές διακλαδώσεις για τη σύνδεση ακινήτων με το δίκτυο. Τον Οκτώβριο του 2021 εγκρίθηκε ο 2ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών συνολικής δαπάνης 13.373.664,99 ευρώ με ΦΠΑ. Η δαπάνη κατασκευής του τριτεύοντος δικτύου αποχέτευσης (εξωτερικές διακλαδώσεις) του έργου θα καλυφθεί πλήρως από ευρωπαϊκούς πόρους και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (άρθρο 96 του Ν.4685/2020).

- Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακάθαρτων υδάτων δήμου Παλλήνης: Το έργο αφορά στην κατασκευή των κύριων και των δευτερευόντων αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων στις περιοχές Ανθούσας, Γέρακα και Παλλήνης του Δήμου Παλλήνης. Η σύμβαση μεταξύ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και του αναδόχου υπεγράφη στις 15 Ιουλίου 2021 με οικονομικό αντικείμενο 28,3 εκατ. ευρώ με προθεσμία υλοποίησης 48 μήνες. Το έργο εμπίπτει στο άρθρο 96 του Ν.4685/2020. Το Μάρτιο του 2021, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης «Οριστική Μελέτη δικτύου ακαθάρτων περιοχών Νότιας Παλλήνης», με προϋπολογισμό δημοπράτησης 409.042,74 ευρώ.

- Έργο αποχέτευσης ακαθάρτων στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας: Κατά το 2021 προχώρησαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεση των τριών εργολαβιών αποχέτευσης ακαθάρτων που αφορούν στα δίκτυα και εκκίνησε τη διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) καθώς και της σύμβασης του Τεχνικού Συμβούλου Υποστήριξης. Οι εν λόγω εργολαβίες (υποέργα) αποτελούν τμήμα του «Μεγάλου Έργου» υποδομών αποχέτευσης στους Δήμους Ραφήνας Πικερμίου και Σπάτων Αρτέμιδας. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης των τεσσάρων εργολαβιών κατασκευής ανέρχεται σε 257 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται στα 279 εκατ. ευρώ.

· Υποέργο 1: Κατασκευή Δικτύων Ακαθάρτων στις περιοχές Πικερμίου, Ντράφι και Αγίου Σπυρίδωνα του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 20 Οκτωβρίου 2021 με οικονομικό αντικείμενο 16,5 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η προβλεπόμενη διάρκεια της σύμβασης είναι 36 μήνες.

· Υποέργο 2: Κατασκευή Δικτύων και Αγωγών Μεταφοράς Ακαθάρτων σε περιοχές των Δήμων Ραφήνας- Πικερμίου και ΣπάτωνΑρτέμιδος. Η σύμβαση μεταξύ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και του αναδόχου υπεγράφη στις 27 Ιουλίου 2021 με οικονομικό αντικείμενο 31,6 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Προβλεπόμενη διάρκεια σύμβασης 40 μήνες.

· Υποέργο 3: Κατασκευή Δικτύων και Αγωγών Μεταφοράς Ακαθάρτων σε περιοχές του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος. Λόγω δήλωσης του αναδόχου οψιγενών μεταβολών κατά το άρθρο 104 του Ν4412/2016 και μη παράτασης των οικονομικων προσφορών των υπόλοιπων οικονομικών φορέων, η διαγωνιστική διαδικασία θα επαναληφθεί και το υποέργο πρόκειται να επαναδημοπρατηθεί εντός του 2022. Η προβλεπόμενη διάρκεια της σύμβασης είναι 40 μήνες.

· Υποέργο 4: Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας: Προκηρύχθηκε στις 24-5- 2021 ο διαγωνισμός ανάθεσης του έργου με προϋπολογισμό δημοπράτησης 88.7 εκατ. ευρώ και προβλεπόμενη συνολική διάρκεια 114 μήνες. Κατόπιν προδικαστικής προσφυγής ένωσης οικονομικών φορέων, η διαγωνιστική διαδικασία, ακυρώθηκε τον Αύγουστο 2021 και αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί εντός του 2022.

· Υποέργο 6: Τεχνικός Σύμβουλος Υποστήριξης για το Έργο: «Συλλογή, Συλλογή, Επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμων Ραφήνας Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος και Επαναχρησιμοποίηση-Διάθεση επεξεργασμένων εκροών». Προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο 2021 η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της σύμβασης, με προϋπολογισμό Δημοπράτησης: 3,7 εκατ. ευρώ Τα έργα συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014 – 2020» και εμπίπτουν στο άρθρο 96 του Ν.4685/2020.

- Έργο αποχέτευσης ακαθάρτων στο Δήμο Μαραθώνα: Η εταιρεία κατά το 1ο εξάμηνο 2021 (Φεβρουάριος 2021) προχώρησε στη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση της εργολαβίας «Κατασκευή δικτύων ακαθάρτων Δήμου Μαραθώνα»: οικισμοί Μαραθώνα & Νέας Μάκρης», με προϋπολογισμό δημοπράτησης 72,9 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω εργολαβία (υποέργο) αποτελεί τμήμα του «Μεγάλου Έργου» υποδομών αποχέτευσης στο Δήμο Μαραθώνα, το οποίο περιλαμβάνει στο σύνολό του δύο (2) εργολαβίες, μία για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων και μία για το δίκτυο αποχέτευσης. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης των δύο εργολαβιών κατασκευής ανέρχεται σε 124 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται στα 136 εκατ. ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014 – 2020» και εμπίπτει στο άρθρο 96 του Ν.4685/2020.

- Μελέτη αποχέτευσης ακάθαρτων υδάτων στη Νότια Παλλήνη: Το Μάρτιο του 2021, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης «Οριστική Μελέτη δικτύου ακαθάρτων περιοχών Νότιας Παλλήνης» με προϋπολογισμό δημοπράτησης 409.042,74 ευρώ. Η διαγωνιστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

- Οριστικές μελέτες έργων συλλογής & μεταφοράς ακαθάρτων του Δήμου Σαρωνικού: Οι «Οριστικές μελέτες έργων συλλογής & μεταφοράς ακαθάρτων του Δήμου Σαρωνικού» εντάχθηκαν στο ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής ανερχόμενη σε 3 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ για την εν λόγω μελέτη ανέρχεται σε 727 χιλ. ευρώ.

Αναφορικά με τα έργα «Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμού Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα» και «Αποχέτευση ακαθάρτων περιοχής Κίτσι του Δήμου Κρωπίας»: Οι μελέτες τους έχουν προταθεί προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ/ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με αιτήματα χρηματοδότησης, που υπεβλήθησαν από την ΕΥΔΑΠ το Δεκέμβριο 2021

-Αποχέτευση, επεξεργασία λυμάτων Δήμου Ωρωπού και διάθεση επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων εκροών: Για τους οικισμούς του Δήμου Ωρωπού, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και τα τεύχη δημοπράτησης της κατασκευής του δικτύου. Τον Νοέμβριο 2021 υποβλήθηκε από την ΕΥΔΑΠ αίτημα συγχρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ/ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» για το έργο: «Κατασκευή δικτύου ακαθάρτων και αγωγών μεταφοράς ακαθάρτων στις περιοχές Καπανδριτίου, Αφιδνών, Πολυδενδρίου και Μικροχωρίου του Δήμου Ωρωπού». Το έργο εμπίπτει στο άρθρο 96 του Ν.4685/2020. Βάσει αυτού τροποποιήθηκε αντίστοιχα και η Προγραμματική Σύμβαση της ΕΥΔΑΠ με τον Δήμο Ωρωπού που υπεγράφη για την κατασκευή του δευτερεύοντος δικτύου και των εξωτερικών διακλαδώσεων προς σύνδεση των ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης ακαθαρτων στις περιοχές Καπανδριτίου, Αφιδνών, Πολυδενδρίου και Μικροχωρίου του Δήμου Ωρωπού. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ωρίμανσης των έργων αποχέτευσης στις λοιπές περιοχές του Δήμου (Άγιοι Απόστολοι, Κάλαμος κ.λπ.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΥΔΑΠ: Το επενδυτικό πλάνο 800 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική και ο παράγοντας «αύξηση κόστους» - Ποιες δράσεις προτείνει η McKinsey

gazzetta
gazzetta reader insider insider