Ακρίτας: Αύξηση τζίρου και λειτουργικής κερδοφορίας το 2021

Newsroom
Μοιράσου το
Ακρίτας: Αύξηση τζίρου και λειτουργικής κερδοφορίας το 2021
Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση περίπου 54%, διαμορφούμενος σε 36,8 εκατ. ευρώ έναντι 23,9 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση.

Το 2021 αποτέλεσε μία περίοδο αποκατάστασης της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με έντονες όμως πληθωριστικές πιέσεις που χαρακτηρίζονταν από συνεχείς αυξήσεις του κόστους των α' υλών αλλά και του κόστους ενέργειας.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ακρίτας, μέσα στο περιβάλλον αυτό υψηλής ανάπτυξης αλλά και πληθωρισμού, η AKRITAS συνέχισε την απρόσκοπτη εφαρμογή του στρατηγικού της σχεδιασμού, ενισχύοντας περεταίρω τις αποδόσεις της με σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών αλλά και της λειτουργικής της κερδοφορίας.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση περίπου 54%, διαμορφούμενος σε 36,8 εκατ. ευρώ έναντι 23,9 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση. Η επίδοση αυτή, που αντανακλά την επιτυχή υλοποίηση της εμπορικής στρατηγικής της εταιρείας, συνδυάζεται τόσο με την αύξηση της μέσης ανά μονάδα τιμής πώλησης, όσο και με την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η αύξηση αυτή του κύκλου εργασιών σε συνδυασμό με την βελτιούμενη παραγωγικότητα και την ορθή διαχείριση του κόστους λειτουργίας, βελτίωσε σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας της εταιρείας με τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται σε 3,6 εκατ. ευρώ έναντι 2 εκατ. ευρώ (ή έναντι 1,1 εκατ. ευρώ σε επίπεδο προσαρμοσμένου EBITDA) κατά την προηγούμενη χρήση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο 2021 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η καταβολή από τον ΟΑΕΔ της ενίσχυσης του Ν. 1767/88 για την επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας βιομηχανικών επιχειρήσεων παραμεθόριων περιοχών, ποσού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ το οποίο συμψηφίστηκε με υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις ενισχύοντας την κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας. Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε η πώληση βιομηχανικού κτιρίου επιφάνειας 6.313,30 τ.μ. στη Μαγούλα Αττικής έναντι συνολικού τιμήματος 2,85 εκατ. ευρώ, με το οποίο απομειώθηκε ισόποσα ο δανεισμός της Εταιρίας.

Το 2022 χαρακτηρίζεται από τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα που δημιουργούνται τόσο εξαιτίας του Ρώσσο – Ουκρανικού πολέμου, όσο και της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης, ενώ δεν πρέπει να παραβλεφθεί και η δυνητική εξέλιξη της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η Εταιρία συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου με εστίαση:

  • Στη συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων στις αγορές α' και β' υλών με στόχο την καλύτερη δυνατή διαχείριση σε επίπεδο κόστους και επάρκειας.
  • Στην υλοποίηση της στρατηγικής ανακύκλωσης απορριμμάτων ξυλείας και επαναχρησιμοποίησής τους στην παραγωγή.
  • Στη συνεχή διαφοροποίηση έναντι του ανταγωνισμού σε επίπεδο τόσο ποιότητας προϊόντος όσο και παρεχόμενων υπηρεσιών/εξυπηρέτησης, με διαρκή ενίσχυση του χαρτοφυλακίου προϊόντων.
  • Στον περιορισμό του ενεργειακού κόστους της εταιρίας.
  • Στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών σε θέματα αειφορίας και περιορισμού του ενεργειακού της αποτυπώματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider