BriQ Properties: Μέσω πρόσθετου δανεισμού «βλέπει» χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 200 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BriQ Properties: Μέσω πρόσθετου δανεισμού «βλέπει» χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 200 εκατ. ευρώ
Πώς η ΑΕΕΑΠ θα ενισχύσει το portfolio της. Ο δείκτης μόχλευσης της εταιρείας είναι στο 23%. Τι ανέφερε η κα Αποστολίδου για στόχους, κόστη και αποδόσεις.

Το χαρτοφυλάκιο της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ θα μπορούσε όχι απλά να ανέλθει στα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ, που έτσι κι αλλιώς είναι ο στόχος της εισηγμένης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας συμφερόντων του επιχειρηματία Θ. Φέσσα, αλλά και να ανέλθει και στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ καθώς υπάρχει σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω δανεισμό. Προς το παρόν, η αξία του χαρτοφυλακίου της BriQ είναι στα επίπεδα των 123 εκατ. ευρώ.

Όπως σημείωσε χτες στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΑΕΕΑΠ η διευθύνουσα σύμβουλος της BriQ, Άννα Αποστολίδου, απαντώντας σε ερωτήσεις για το επενδυτικό πλάνο της επόμενης τριετίας, ο δείκτης μόχλευσης της εταιρείας (δάνεια/ επενδύσεις σε ακίνητα) είναι 23%. Κατά συνέπεια, μπορεί ο δανεισμός να αποτελέσει εργαλείο της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ για τη χρηματοδότηση της περαιτέρω ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, με την CEO του ομίλου να έχει αναφερθεί και άλλες φορές στο παρελθόν σε σχετικές παρουσιάσεις στη δυνατότητα επιπλέον μόχλευσης.

Όπως και άλλες φορές έχει σημειώσει, στόχος είναι η διεύρυνση χαρτοφυλακίου με επενδύσεις σε logistics, ξενοδοχεία αλλά και γραφεία.

Όσον αφορά στη μέση απόδοση του χαρτοφυλακίου της BriQ είναι στο 7% με την κα. Αποστολίδου να επισημαίνει ότι δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί όταν οι τιμές ανεβαίνουν και οι αποδόσεις πέφτουν. Για την ΑΕΕΑΠ μια απόδοση άνω του 6% θεωρείται καλή, δεδομένων των συνθηκών.

Τα στελέχη της ΑΕΕΑΠ προβληματίζονται και αυτά για την τεράστια άνοδο του κόστους των υλικών κατασκευής. Πάντως, η επέκταση κατά 4.460 τ.μ. της σύγχρονης αποθήκης στον Ασπρόπυργο που παρέδωσε η BriQ στις αρχές του έτους στον μισθωτή της (Quest Technologies) είναι υπό κατασκευή, θα παραδοθεί τέλος 2022 και το συνολικό ετήσιο μίσθωμα από το ακίνητο αυτό θα διαμορφωθεί σε 1,3 εκατ. ευρώ. Η CEO της ΑΕΕΑΠ ανέφερε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με υποψήφιους μισθωτές που ενδιαφέρονται για τους χώρους της δεύτερης φάσης της αποθήκης (επιπλέον 15 χιλ. τ.μ.), ωστόσο, δεν υφίσταται ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή. Προβληματισμός υπάρχει και για τα γραφεία όσον αφορά στο κόστος, ενώ το project στη Λ. Ποσειδώνος βρίσκεται στο στάδιο των μελετών δεν έχουν ακόμη ζητήσει τιμές.

Ο κ. Φέσσας, πρόεδρος της BriQ και βασικός μέτοχος, σε σχέση με το οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί αναφέρθηκε στην αστάθεια που δημιουργείται από τον πληθωρισμό και το χαμήλωμα των προσδοκιών για την ανάπτυξη παγκοσμίως. «Στην Ελλάδα» - πρόσθεσε - «έχουμε να διανύσουμε και έναν προεκλογικό χρόνο» και συμπλήρωσε: «Με τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις παρατηρούμε μια αναστροφή της παγκοσμιοποίησης και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνονται περισσότερα στο εσωτερικό κάθε χώρας. Πρόκειται για μια ευκαιρία για την Ελλάδα που καλό θα ήταν να εκμεταλλευτεί». Κατά τον ίδιο, τα ακίνητα παραμένουν μια ασφαλής επένδυση, δεν συγκρίνονται με τις υπόλοιπες. Είναι μια αμυντική επένδυση χωρίς να έχει τεράστιες αποδόσεις.

Όσον αφορά στην επέκταση του ξενοδοχείου στην Πάρο, θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι, με τους ανθρώπους της ΑΕΕΑΠ να εκτιμούν ότι ο τουρισμός αναμένεται να πάει καλά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BriQ Properties: Διανομή μερίσματος καθαρού ποσού 0,075 ευρώ ανά μετοχή

BriQ Properties: Στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω των 150 εκατ. ευρώ – Τα logistics αποτελούν βασικό πυλώνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider