«Πράσινο φως» στην Premia Properties για λειτουργία ως ΑΕΕΑΠ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» στην Premia Properties για λειτουργία ως ΑΕΕΑΠ
Εντάσσεται στο club των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ μαζί με τις Prodea Investments, Trastor, Briq Properies, ICI. Χτες έδωσε το «οκ» η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

«Νέα σελίδα ανοίγει» για την εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Premia Properties καθώς χτες Τρίτη 5 Απριλίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε το «οκ» για μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), επιβεβαιώνοντας πρόσφατο μόλις θέμα του insider.gr ότι η εξέλιξη αυτή ήταν «προ των πυλών».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ε.Κ., «το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής αποφάσισε την παροχή άδειας λειτουργίας στην εταιρία PREMIA ANΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για τη λειτουργία της ως ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία». Μέσα σε λίγα χρόνια η Premia, τότε ως Pasal Development, βρέθηκε από το «χείλος του γκρεμού» να εντάσσεται στο κλαμπ των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ (ήδη ήταν βέβαια εισηγμένη) μαζί με τις Prodea Investments, Trastor, Briq Properties, Intercontinental International (ICI), με τις Noval, Trade Estates, Μπλε Kέδρος να αποτελούν επόμενες πιθανές εισόδους στο ΧΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, η εταιρεία, υπό τη διοίκηση του CEO, Κων/νου Μαρκάζου, που πέρυσι ολοκλήρωσε επιτυχώς συνδυαστική ΑΜΚ ύψους 75 εκατ. ευρώ ενώ αργότερα προχώρησε και στην έκδοση ομολογιακού δανείου (περίπου 100 εκατ. ευρώ), αποφάσισε την υποβολή αίτησης για την αδειοδότηση ως Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Η εν λόγω εξέλιξη εξυπηρετεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της Εταιρείας που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη δραστηριοποίηση της στην αγορά ακινήτων αξιοποιώντας και τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ. Να σημειωθεί επίσης ότι μια μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ οδηγεί την εισηγμένη να διανέμει στους μετόχους της τουλάχιστον το 50% των ετήσιων λειτουργικών κερδών της.

Υπενθυμίζεται ότι η Premia Properties είχε πρόσφατα θέσει ως στόχο να «χτίσει» χαρτοφυλάκιο αξίας 500 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια και ύψους 1 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, ενώ η εισηγμένη διακρίνεται και για τη μετοχική διασπορά της.

Η PREMIA έχει τελευταία ενισχύσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο επενδύσεών της στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και των εμπορικών ακινήτων τύπου big-box, επεκτείνοντας παράλληλα τη δραστηριότητα της στον τομέα των εξυπηρετούμενων οικιστικών ακινήτων και όχι μόνο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Premia (9μηνο 2021), η συνολική αξία επενδύσεων του ομίλου αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 63%, φτάνοντας στα 173,1 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα δε, όπως ανέδειξε το insider.gr, συμμετέχει μαζί με τον βασικό της μέτοχο STERNER STENHUS στη διάσωση της εταιρείας Μπουτάρης. Τη συμφωνία υπέγραψαν δεσμευτικά και οι χρηματοοικονομικοί πιστωτές της ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ και τελεί υπό την αίρεση επικύρωσης από το αρμόδιο δικαστήριο (Πρωτοδικείο Βέροιας), κάτι που αναμένεται εντός του 2022. Όπως έγραψε το Σάββατο το insider.gr, Η Premia προσβλέπει σε υπεραξίες από την αξιοποίηση των ακινήτων και σε ετήσια μισθώματα (από την «SSG Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ») της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ και άνω. Η δομή της συναλλαγής περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των ακινήτων από την οινοποιητική/εμπορική δραστηριότητα δημιουργώντας μεγαλύτερη αξία σε όλους τους επενδυτές. Η PREMIA συμμετέχει ως επενδυτής για την ακίνητη περιουσία, ενώ η εταιρεία «SSG Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ» (θυγατρική της STERNER STENHUS GREECE AB η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της PREMIA) συμμετέχει ως επενδυτής και θα αναλάβει την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα μέσω μεταβίβασης των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πότε και πώς θα «κλείσει» το deal Premia – Μπουτάρη - STERNER STENHUS GREECE

gazzetta
gazzetta reader insider insider