Ρεύμα: Το καλύτερο αντίδοτο στην κρίση το πλαφόν στην τιμή του αερίου, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές εταιρείες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Το καλύτερο αντίδοτο στην κρίση το πλαφόν στην τιμή του αερίου, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές εταιρείες
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας, Eurelectric, η οποία έχει πάνω από 34 πλήρη μέλη και εκπροσωπεί πάνω από 3500 εταιρείες, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των υψηλών τιμών ηλεκτρισμού είναι να τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή προμήθειας του καυσίμου.

Λύση στην κρίση της ενέργειας είναι το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Eurelectric Κρίστιαν Ρούμπι.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας απέστειλε στην Κομισιόν επιστολή υπέρ της επιβολής ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου ως το καλύτερο αντίδοτο στο αυξημένο κόστος για την προστασία των καταναλωτών.

Το μέτρο είναι το λιγότερο οδυνηρό και θα συγκρατήσει τις τιμές ενέργειας σε βιώσιμα επίπεδα εντός της ΕΕ και θα παράσχει προστασία στους καταναλωτές, αναφέρει ο Ρούμπι, ενώ συμπληρώνει ότι μια φορολόγηση των έκτακτων κερδών των εταιρειών θα αποτελούσε το χειρότερο δυνατό σενάριο καθώς θα κατέστρεφε την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Δημοσιονομικά μέτρα όπως η στήριξη προς τους καταναλωτές ενδέχεται να έχουν ως επακόλουθο να χρηματοδοτηθούν τα πάντα με δημόσιες επιδοτήσεις χωρίς να περιορίζεται η διαρροή χρημάτων προς ρωσικές εταιρείες.

Η Eurelectric, αναφέρεται ακόμα στην επιστολή, δεν έχει προσδιορίσει το επίπεδο του πλαφόν ωστόσο επισημαίνει τις δύο εναλλακτικές που είναι διαθέσιμες: ριζική μείωση της ζήτησης, όπου δεν γίνεται καμία αγοραπωλησία αερίου πάνω από το καθοριζόμενο επίπεδο κόστους και η αγορά περισσότερου αερίου με δημόσια κεφάλαια.

Στην επιστολή της Eurelectric στην Κομισιόν, προτείνονται τα εξής:

- Να δοθεί έμφαση στον εξηλεκτρισμό της οικονομίας για να επιτευχθεί η απανθρακοποίηση και η ενεργειακή ανεξαρτησία

- Να προστατευτεί η επενδυτική εμπιστοσύνη και να υποστηριχτούν οι αγορές ειδικά τώρα στη διάρκεια της παρούσας κρίσης και

- Να ληφθούν τα απαραίτητα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα προστατεύσουν τους καταναλωτές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Ποιοι προμηθευτές είναι συνεπείς στην καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

Ρεύμα: Πώς θα γίνει ο έλεγχος των εταιρειών για τυχόν υπερκέρδη – Σε 15 ημέρες το πόρισμα

ΡΑΕ: Υπό έρευνα οι αλλαγές σε συμβόλαια προμήθειας ρεύματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider