Τράπεζες: Η οικονομία θα αντέξει το σοκ της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού – Θετικές οι ενδείξεις για τα νέα NPLs

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Η οικονομία θα αντέξει το σοκ της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού – Θετικές οι ενδείξεις για τα νέα NPLs
Τι είπαν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο Money Review Banking Summit. Παραμένει ως στόχος η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κρίσιμη η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η κάλυψη του επενδυτικού κενού. Η μείωση των NPLs ισχυρό όπλο για οικονομία και τράπεζες στην τρέχουσα κρίση.

Πεπεισμένοι και με επιχειρήματα ότι η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες θα ξεπεράσουν τη νέα κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έξαρση ενεργειακού κόστους και πληθωρισμού, εμφανίστηκαν οι Έλληνες τραπεζίτες, μιλώντας στο Money Review Banking Summit. Εκτίμησαν ότι υπάρχουν τα εργαλεία από τις τράπεζες για την αντιμετώπιση νέων κόκκινων δανείων εξαιτίας της κρίσης και δήλωσαν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις για νέα NPLs. Το γεγονός ότι οι τράπεζες μπαίνουν στη νέα κρίση έχοντας λύσει το πρόβλημα των άλλοτε δυσθεώρητων NPLs χάρη στον «Ηρακλή» επισημάνθηκε ως μεγάλη επιτυχία και προστασία του συστήματος απέναντι στη νέα κρίση, καθώς επίσης και ως εφαλτήριο για την ικανότητα αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και τη χορήγηση νέων δανείων. Επεσήμαναν την ανάγκη κάλυψης των επενδυτικού κενού των 100 δισ. ευρώ που μας κληροδότησε η υπερδεκαετής κρίση, τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και την πρωτοφανή γκάμα χρηματοδοτικών εργαλείων και μίλησαν για το μέλλον των τραπεζών που είναι fintech. Ειδικότερα, οι 4 CEOs είπαν για:

Κίνδυνοι από νέα κρίση/ Ανάπτυξη/ Επενδυτική βαθμίδα:

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ): Οι τιμές της ενέργειας και τα futures δείχνουν μία μείωση της ανάπτυξης το 2022 κατά 2,5% - 3%. Ωστόσο αυτό δεν είναι καταστροφή. Μπήκαμε στο 2022 με μία ανάπτυξη 8% το 2021, μείωση της ανεργίας, δυνατές εξαγωγές και επιχειρήσεις σε καλή κατάσταση. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2022 θα είναι προσωρινή και πιστεύω ότι το 2023 και 2024 θα ανακτήσουμε τις απώλειες.

Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Οι εξελίξεις υπονομεύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το αφήγημα της ανάπτυξης. Στην Ελλάδα (με το υψηλό δημόσιο χρέος και τα κακά δημογραφικά στοιχεία) θα επηρεαστούμε διότι σε συνθήκες αβεβαιότητας οι χώρες με υψηλό χρέος επιβαρύνονται ως προς την εξυπηρέτησή του. Έχω ξαναπεί ότι εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Οι συνθήκες τώρα δεν ευνοούν, αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια, αντιθέτως πρέπει να την πολλαπλασιάσουμε προς αυτόν τον στόχο. Ήταν θετική έκπληξη η αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από την DBRS κατά μία κλίμακα, ώστε τώρα να απέχουμε μόλις μία μονάδα από την επενδυτική βαθμίδα του οίκου. Πρέπει να προσέξουμε διπλά σε δημοσιονομικό επίπεδο λόγω της προϊστορίας της χώρας στα δίδυμα ελλείμματα. Από την τρέχουσα κρίση θα επιβαρυνθεί και το ελληνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ο ελληνικός προϋπολογισμός. Θέλω να πιστεύω ότι θα παραμείνει ο στόχος για την επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Χρήστος Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Οι εκτιμήσεις της Τρ. Πειραιώς ήταν για ΑΕΠ 5% - 5,50% το 2022, βρισκόμαστε τώρα στο 3% - 4%, άρα θα είμαστε 1,5% - 2% πάνω από τον μέσο όρο ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Αν κάνουμε όλοι την δουλειά μας και οι τράπεζες τη δική τους για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με τη χρήση των πόρων (Ταμείο Ανάκαμψης και λοιποί ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι) που είναι διαθέσιμοι, θα πετύχουμε τους στόχους και αυτό θα αποτυπωθεί στα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Οι τράπεζες προχώρησαν όλες σε χρηματοδοτήσεις που βοήθησαν την ανάκαμψη της οικονομίας. Ως χώρα έχουμε το πρόβλημα του υψηλού χρέους ως προς το ΑΕΠ, αλλά στην Τρ. Πειραιώς βλέπουμε αποκλιμάκωσή του, από το 205% στο 177% του ΑΕΠ φέτος. Αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει και τον στόχο για την κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, Από το 2023 και μετά εκτιμώ ότι θα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 3%.

Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Οι εκταμιεύσεις του RRF θα γίνουν και το ερώτημα είναι τι θα γίνει με την πορεία του Τουρισμού. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια χρονιά βέβαια καλή για τον Τουρισμό, καθώς ο κόσμος έχει πολύ μεγάλη διάθεση να ταξιδέψει μετά την πανδημία. Ένα ζήτημα είναι η ιδιωτική κατανάλωση η οποία αντιστοιχεί στο 70% του ΑΕΠ. Πιστεύω ότι οι υψηλές καταθέσεις (είδαμε αύξησή τους κατά 36 δις.) μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου. Η ενεργειακή κρίση αναμφίβολα είναι βίαιη, αλλά από μόνη της δεν αρκεί για να μας εκτροχιάσει από το στόχο για την επενδυτική βαθμίδα.

Δείτε επίσης: Μεγάλου: Μεταξύ 3% και 4% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τo 2022

Κόκκινα δάνεια

Φ. Καραβίας (Eurobank): Στο σκέλος των κόκκινων δανείων οι τράπεζες έχουν καταγράψει μια τεράστια πρόοδο, μειώνοντάς τα κατά 80% από το 2016. Είναι τεράστια επιτυχία και για τις τράπεζες και για την Πολιτεία που έδωσε τα εργαλεία για να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση. Χρησιμοποιήσαμε ευρέως τις τιτλοποιήσεις, προχωρήσαμε σε εμπροσθοβαρή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων – σκεφτείτε πού θα ήμασταν με τη νέα κρίση τώρα, αν δεν είχαμε κινηθεί έτσι – και ο «Ηρακλής» ήταν καταλύτης για την επιτυχία της προσπάθειας. Η Eurobank έχει ήδη επιτύχει μονοψήφιο δείκτη NPE 6,8% και μέσα στους επόμενους λίγους μήνες όλες οι τράπεζες θα έχουν μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που θα είναι κρίσιμο για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα. Το δεύτερο στάδιο – της εξόδου των κόκκινων δανείων από την οικονομία – αφορά τους Servicers, μέσω της επιτάχυνσης των αναδιαρθρώσεων δανείων που είναι βιώσιμα και τη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων των μη βιώσιμων. Το να διατηρούνται οι εγγυήσεις των δανείων σε καθεστώς ακινησίας όπως συνέβη με την παύση των πλειστηριασμών – εν μέρει δικαιολογημένη εν μέσω της πανδημίας – δεν είναι παραγωγικό για την οικονομία. Οι πλειστηριασμοί πρέπει να προχωρήσουν για όλους πλην των ευάλωτων για τους οποίους έχει προβλέψει η Πολιτεία καθεστώς προστασίας. Τα δάνεια που θα γίνουν βιώσιμα πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες. Όσον αφορά τα νέα NPLs, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις πιέζονται από το υψηλό κόστος ενέργειας και τον πληθωρισμό και οι τράπεζες είμαστε προσεκτικές στην παρακολούθηση των δανείων τους. Τώρα δεν θα έχουμε κρατικά μέτρα στήριξης όπως ήταν τα μορατόρια που είχαμε στην κρίση του κορονοϊού, η κάθε τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τα δικά της εργαλεία για να διευκολύνει τους δανειολήπτες που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες αποπληρωμής.

Χρήστος Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Το 2021 ήταν πολύ σημαντικό για την Τρ. Πειραιώς. Καταφέραμε μέσα σε μία χρονιά να μειώσουμε τον δείκτη NPE από το 45% στο 12,50%, κάνοντας μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,4 δις. ευρώ, έκδοση ομολόγου ΑΤ1 με την οποία προσεγγίσαμε τα 2 δις. ευρώ και με άλλες πρόσθετες ενέργειες ενισχύσαμε τα κεφάλαιά μας κατά 300 εκατ. ευρώ και 100 μονάδες βάσης. Συγκεντρώσαμε συνολικά 3 δις. ευρώ που μας επέτρεψαν να υλοποιήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα «καθαρίσματα» ισολογισμών στην Ευρώπη μέσα σε ένα χρόνο. Και αυτό το πετύχαμε κυρίως χάρη στον «Ηρακλή». Οι ενδείξεις που έχουμε από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο για τα νέα NPLs είναι μάλλον θετικές, Οι τράπεζες είμαστε πολύ πιο έτοιμες να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει σε νέες επισφάλειες και αυτές θα εξαρτηθούν από το οικονομικό κλίμα.

Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Το 2020 και το 2021 έγιναν άλματα για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Υπήρξε δημοσιονομικό στήριξη και ρευστότητα από το κράτος της τάξεως των 40 δις. ευρώ, βοήθησαν και οι τράπεζες με διψήφιο ποσοστό αύξησης στις νέες χορηγήσεις. Πολύ σημαντική ήταν η αύξηση των καταθέσεων κατά 36 δις. που λειτουργεί ως μαξιλάρι, ενώ εκτιμώ ότι η δημοσιονομική χαλάρωση θα συνεχιστεί. Επομένως, πιστεύω ότι στη «ζυγαριά» θα είναι περιορισμένος ο κίνδυνος για νέα NPLs. Στην Alpha Bank μειώσαμε τον δείκτη NPE από 56% το 2016 σε 13% το 2021 και μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2022 θα έχουμε επιτύχει μονοψήφιο δείκτη. Έχουμε μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 27 δις. με 10 συναλλαγές, τα 16 δις. πέρυσι μέσω 4 συναλλαγών. Σκεφτείτε τον Νοέμβριο του 2019 να μην είχε γίνει ο «Ηρακλής»… Στην Τράπεζα παρατηρούμε μία βελτίωση της συμπεριφοράς των δανείων και το 2021 δάνεια 1,3 δις. ευρώ εξυγιάνθηκαν ή αποπληρώθηκαν. Το μεγαλύτερο μέρος των NPEs είναι πίσω μας, εμείς έχουμε ακόμη μία συναλλαγή του 1,5 δις. ευρώ και θα την προχωρήσουμε χωρίς να έχουμε προσκόμματα.

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ): Με τα κόκκινα δάνεια έχουμε φάει τον γάιδαρο και έχει μείνει η ουρά. Στην Εθνική Τράπεζα έχουμε ένα υπόλοιπο μη εξυπηρετούμενων δανείων 2 δις. ευρώ το οποίο με τις προβλέψεις μειώνεται σε 500 εκατ. Όλων των τραπεζών τα κεφάλαια βρίσκονται σε επίπεδα που κανείς δεν αμφισβητεί ότι θα επιτευχθεί ο μονοψήφιος δείκτης NPE. Τώρα, για τα νέα NPLs, υπάρχουν έχουμε τα εξής δεδομένα: δεν έχουμε πια μορατόρια και κρατικά προγράμματα (Γέφυρα), έχουμε μία κρίση που θα μειώσει την ανάπτυξη στο 2,5% - 3,5%, έχουμε την ενέργεια να αντιστοιχεί στο 18% της ιδιωτικής κατανάλωσης και τώρα με την ενεργειακή κρίση το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 40%, έχουμε και τα μέτρα της κυβέρνησης που καλύπτουν το μισό της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Θεωρώ ότι η κατάσταση με τα νέα NPLs είναι διαχειρίσιμη. Οι τράπεζες θα έχουν να παίξουν ρόλο και στην δεύτερη φάση της εξόδου των NPLs από την πραγματική οικονομία π.χ. όταν ένα δάνειο πάει σε πλειστηριασμό θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τρίτο για την αγορά του, αναπτύσσουν REOCOs κ.λπ.

Δείτε επίσης: Φ. Καραβίας: Εθνικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα -Κίνδυνος για νέο κύμα κόκκινων δανείων

Νέες χρηματοδοτήσεις – Ταμείο Ανάκαμψης

Χρήστος Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Υπάρχουν και τα κεφάλαια και οι πελάτες για νέα δάνεια. Η Τρ. Πειραιώς είχε ως στόχο το 2021 νέα δάνεια 5,7 δις. ευρώ και κάναμε νέες εκταμιεύσεις 6,5 δις. Το 2022 θα υπάρχει ενδιαφέρον για δάνεια στον Τουρισμό (προβλέπω μία εξαιρετική πορεία με τα έσοδα από τον Τουρισμό στα ίδια επίπεδα του 2019, περί τα 18 δις. ευρώ) , θετικές εξελίξεις θα έχουμε και στη Βιομηχανία (pharma, agri, χαλυβουργία). Λόγω ύπαρξης κεφαλαίων και ρευστότητας οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για να βοηθήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις να γίνουν επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι σημαντική η συγκέντρωση επιχειρήσεων. Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει equity investments (εξαγορές) της τάξεως των 23 δις. ευρώ, αυτοί θα αναχρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους και αυτό θα συμβάλει στο να έχουμε ανάπτυξη 3,5% - 4%.

Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Η μείωση των κόκκινων δανείων ήταν το εφαλτήριο για να μπουν οι τράπεζες σε νέες χρηματοδοτήσεις. Τη ρευστότητα που διαθέτουμε πρέπει να τη χειριστούμε με σύνεση γιατί ο ρόλος μας είναι να χρηματοδοτούμε υγιείς επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που επιβίωσαν στην μακροχρόνια κρίση έδειξαν ότι έχουν ανθεκτικό γονιδίωμα και θα αποτελέσουν τον πυρήνα των επιχειρήσεων στις οποίες θα στηριχθεί η ανάπτυξη. Η ζήτηση για δάνεια δεν είναι μόνο για κεφάλαιο κίνησης, αλλά και για επενδύσεις. Όσον αφορά την περίμετρο των bankable επιχειρήσεων, ο ρόλος των τραπεζών είναι συμβουλευτικός ώστε αυτές να βελτιωθούν και να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Στόχος είναι να ανέβει η ελάχιστη κρίσιμη μάζα των ελληνικών επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στον δανεισμό και η κυβέρνηση έχει δώσει για τον σκοπό αυτό κίνητρα στις επιχειρήσεις.

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ): Το 2021 μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής που ανήλθε σε 8 δις. ευρώ και των 5 δις. ευρώ που σήκωσαν οι επιχειρήσεις από τις αγορές υπήρξε σημαντική καθαρή πιστωτική επέκταση εκτός τραπεζικού συστήματος, στην οποία προστέθηκαν άλλα 10 δις. ευρώ νέων εκταμιεύσεων από τις τράπεζες. Την αύξηση αυτή δεν την είδαμε στις επενδύσεις. Το 10% - 12% των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ της χώρας πρέπει να ενισχυθεί, το πιο κρίσιμο από τις νέες χορηγήσεις είναι να υπάρξουν νέες επενδύσεις. Δεν υπάρχουν τόσα βιώσιμα projects προς χρηματοδότηση – επένδυση και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρές, αλλά και με δομικά προβλήματα όπως η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, στις αδειοδοτήσεις, στις δημόσιες/διοικητικές υπηρεσίες κ.λπ.

Φ. Καραβίας (Eurobank): Η αύξηση των χορηγήσεων είναι ζήτημα στο οποίο οι τράπεζες έχουν και την πίεση των μετόχων τους. Για να αυξήσουμε την κερδοφορία μας θα πρέπει να αυξήσουμε τα δανειακά μας υπόλοιπα. Έχουμε τη διάθεση και τα κίνητρα. Το πρόβλημα δεν είναι στην ύπαρξη πόρων (υπάρχουν από καταθέσεις, κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, άμεσες ξένες επενδύσεις). Το ερώτημα είναι αν θα δημιουργηθούν αρκετά έργα προς χρηματοδότηση. Μιλώντας με τις επιχειρήσεις, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά καθώς βλέπουμε ότι δουλεύουν σε έργα για την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση και την εξωστρέφειά τους.

Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά μια μεγάλη εξοικονόμηση χρηματοοικονομικού κόστους για τις επιχειρήσεις. Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να καλυφθεί το επενδυτικό κενό των 100 δις. ευρώ που μας κληροδότησε η κρίση. Η Alpha Bank βγήκε στις αγορές με την πρώτη αναπτυξιακού χαρακτήρα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με αυτό το στόχο, να ενισχύσει τις χρηματοδοτήσεις και να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Βρισκόμαστε σε καθημερινή και δια ζώσης επικοινωνία με τις επιχειρήσεις, έχουμε κάνει προεργασία με ειδικές έρευνες για τα ζητούμενα των πελατών μας και έχουμε κωδικοποιήσει τα κριτήρια του RRF ώστε να βρίσκουμε τις επιχειρήσεις που χρειάζονται και μπορούν να λάβουν τη χρηματοδότηση. Έχουμε εντοπίσει περίπου 1000 επιχειρήσεις που τους ταιριάζει το RRF.Μιλάμε για ώριμα έργα από μεγάλες επιχειρήσεις σε πράσινη ανάπτυξη, καινοτομία με εξωστρέφεια, ψηφιοποίηση. Οι επιχειρήσεις με μη ώριμα έργα έχουν ένα «μπουκέτο» επιλογών με τον αναπτυξιακό νόμο ή τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και ο ρόλος μας είναι να τις συμβουλεύσουμε ώστε να επιλέξουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ): Στην Εθνική Τράπεζα έχουμε ειδική ομάδα στελεχών που εξηγεί στις επιχειρήσεις όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές επιλογές , υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και ήδη έχουμε 600 εκατ. ευρώ σε επενδυτικά έργα. Η ερώτηση είναι για τις πιο μικρές επιχειρήσεις και εκεί χρειάζονται επενδύσεις. Παραμένουν ακόμη ανοιχτά για τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ο Οδηγός Επιλεξιμότητας και το Μητρώο Αξιολογητών, εκτιμώ όμως ότι η κυβέρνηση θα τα κλείσει και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα.

Φ. Καραβίας (Eurobank): Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που εργάζονται με τους συμβούλους τους και τις τράπεζες. Η εικόνα δεν είναι η ίδια για τις μικρές επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχει διστακτικότητα, έλλειψη ενημέρωσης και μπερδεύονται από τα πολλά προγράμματα. Για τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν αρρύθμιστες οφειλές τώρα είναι η εποχή να τις ρυθμίσουν, ο νόμος για τη 2η ευκαιρία δεν έχει χρησιμοποιηθεί όσο θα θέλαμε. Για τις υγιείς επιχειρήσεις το μικρό μέγεθος είναι πρόβλημα για τη χρηματοδότηση, αλλά το «Ελλάδα 2.0» δίνει κίνητρα.

Χρήστος Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Το κρίσιμο είναι οι επενδύσεις από το 10% του ΑΕΠ να πάνε στο 19%, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης. Όλες οι τράπεζες είναι και σύμβουλοι των επιχειρήσεων προκειμένου να αξιοποιήσουν τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες. Η Τρ. Πειραιώς και με διαδικτυακά events και με κατά τόπους επαφές με επιχειρήσεις διαπιστώνει ότι υπάρχει δίψα να καταλάβουν οι επιχειρήσεις το περιβάλλον που διαμορφώνεται για τη χρηματοδότησή τους, να συνδυάσουν το RRF με τον αναπτυξιακό νόμο. Έχουμε ως Τράπεζα ένα καλό pipeline έργων που δουλεύουμε ή έχουμε προς έγκριση και αισιοδοξούμε ότι μέχρι το 2026 θα έχουμε απορροφήσει όλους τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε ακόμα - Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ): Κρίσιμο να καλυφθεί το επενδυτικό κενό των 100 δισ. που μας κληροδότησε η κρίση

H πρόκληση του Fintech

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ): Το fintech είναι το μέλλον, ήδη απλές συναλλαγές και υπηρεσίες από τις τράπεζες δίνονται μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του internet και τώρα έχουμε περάσει και στα μικρά δάνεια και τα προϊόντα bancassurance. Όλες οι τράπεζες κάναμε συνεργασίες με εταιρείες fintech τις οποίες τις βλέπω ως συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές.

Φ. Καραβίας (Eurobank): Οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι μια πραγματικότητα και ήταν μεγάλη επιτυχία για την ελληνική οικονομία η επιτυχία της Viva να προσελκύσει ένα κολοσσό όπως η JP Morgan. H σχέση της Τράπεζας με τις fintech δεν είναι ανταγωνιστική. Το μοντέλο της Eurobank είναι η συνύπαρξη φυσικού και ψηφιακού κόσμου (phygital). Θέλουμε να εξοπλίσουμε τα στελέχη μας με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει και να προσελκύσουμε Έλληνες του εξωτερικού με εξειδίκευση στον χώρο της τεχνολογίας ώστε να δουλέψουν στην Ελλάδα και στη Eurobank με ελκυστικούς όρους. Επίσης θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο των δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη και το machine learning σε τομείς από αυτόν της κανονιστικής συμμόρφωσης για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, την έγκριση νέων πιστωτικών ορίων, το marketing μέχρι την αυτοματοποίηση εργασιών.

Χρήστος Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Η Τρ. Πειραιώς κάνει προσπάθεια συνεργαζόμενη με την Microsoft για να μεταφερθεί σε περιβάλλον cloud. Θα επενδύσουμε 140 εκατ. ευρώ φέτος και περίπου άλλα τόσα το 2023 για επενδύσεις σε τεχνολογία. Είναι ευκαιρία για τις μεγάλες τράπεζες, παρακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις στο fintech, καθώς οι τράπεζες έχουν πλεονεκτήματα (όπως π.χ. ότι έχουν εξαρχής πολλούς πελάτες χωρίς να χρειάζονται marketing expenses για να τους αποκτήσουν, έχουν καταθέσεις από την πρώτη μέρα) και μπορούν να ανταγωνιστούν τις fintech.

Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Το ζητούμενο είναι τι θέλει ο πελάτης και το πώς οι τράπεζες θα προσφέρουν τη γκάμα των προϊόντων τους σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι της πελατείας. Η στρατηγική μας λοιπόν είναι σε δύο άξονες: πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία, η Alpha Bank επενδύει περισσότερα 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, και παράλληλα συμμετοχή μας για την ανάδειξη της καινοτομία. Η Τράπεζα διοργανώνει τα τελευταία χρόνια διαγωνισμούς καινοτομίας, όπως ο Finquest και ο i3, μέσα από τους οποίους έχουν αναδειχθεί περισσότερα από 200 ελληνικά και διεθνή fintech και πάνω από 80 ομάδες καινοτομίας αποτελούμενες από εργαζόμενούς της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Skinner: Οι fintechs δεν απειλούν την ύπαρξη των τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider