Σε τροχιά επενδύσεων μπαίνει το «Φαιστός» με προίκα 100 εκατ. ευρώ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τροχιά επενδύσεων μπαίνει το «Φαιστός» με προίκα 100 εκατ. ευρώ
Τα επόμενα στοιχήματα του Ταμείου - Οι εταιρείες στόχοι και οι προοπτικές

Σε τροχιά επενδύσεων μπαίνει κι επισήμως το ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ μετά και την ανακοίνωση της υπογραφής της Σύμβασης Σύστασης & Διαχείρισης του Επενδυτικού Ταμείου Φαιστός από την 5G Ventures. Με κεφάλαια ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, ιδιώτες επενδυτές και την Τράπεζα Πειραιώς ως θεματοφύλακα, το Ταμείο θα αρχίσει να εξετάζει άμεσα τις προς επένδυση εταιρείες. Σύμφωνα μάλιστα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα εκτιμάται ότι θα οι πρώτες σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Μέσα σε μόλις έναν χρόνο, διάστημα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα κι όχι μόνο, η 5G Ventures ολοκλήρωσε τον πρώτο χρηματοδοτικό γύρο και ανακοίνωσε την επίσημη έναρξή του Ταμείου, το οποίο συστάθηκε για να προωθήσει την ανάπτυξη εφαρμογών πάνω στα δίκτυα κινητής πέμπτης γενιάς (5G).

Να θυμίσουμε ότι το εγχείρημα ξεκίνησε με προίκα 93 εκατ. από την δημοπράτηση των συχνοτήτων για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς η οποία αυξήθηκε από τους ιδιώτες επενδυτές που προστέθηκαν στη συνέχεια και έφτασε, σύμφωνα με πληροφορίες τα 100 εκατ. ευρώ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο όμιλος ΟΤΕ/Deutsche Telekom που επένδυσε περί τα 3 εκατ. ευρώ, το Latsco family office συμφερόντων Μαριάννας Λάτση το οποίο επένδυσε περί τα 5 εκατ ευρώ αλλά και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλους και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Δεδομένου ότι ο αρχικός άτυπος στόχος ήταν το Ταμείο να συγκεντρωθεί από ιδιώτες επενδυτές να ξεπεράσει το 30% των αρχικών κεφαλαίων, ενδέχεται να προχωρήσει και σε δεύτερο χρηματοδοτικό γύρο.

Αυτό βέβαια θα γίνει αφότου έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες επενδύσεις σε υφιστάμενες αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G. Οι εταιρείες αυτές θα μπορούσαν να δραστηριοποιούνται σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο κλάδος των μεταφορών και των logistics, του τουρισμού, της γεωργίας, της υγείας και της μεταποίησης καθώς και της πληροφόρησης και της κυβερνοασφάλειας. Σε όλους τους παραπάνω έχει προστεθεί και ο πολλά υποσχόμενος κλάδος του Διαστήματος, στον οποίο στρέφει την προσοχή της όλο και περισσότερο η Ευρώπη σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τις προοπτικές που υπάρχουν και να ισχυροποιήσει την θέση της.

Οι προσδοκίες είναι υψηλές, δεδομένου και του ενδιαφέροντος που έχει ήδη καταγραφεί. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 35 επιχειρήσεις έχουν ήδη χτυπήσει την πόρτα του ταμείου, διερευνώντας τις δυνατότητες που μπορεί να τους προσφέρει σε επιχειρηματικά projects πάνω στα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Οι εν λόγω εταιρείες εδράζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αν μάλιστα οι τελευταίες επιλεγούν και χρηματοδοτηθούν, θα αναγκαστούν να δραστηριοποιηθούν στην χώρα μας, αφού βάσει του επενδυτικού κανονισμού ο οποίος δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι η εγχώρια δραστηριότητα αποτελεί προϋπόθεση για την χρηματοδότηση από το ΦΑΙΣΤΟΣ.

Το ενδιαφέρον των εταιρειών για συνεργασία με το ΦΑΙΣΤΟΣ δεν προέρχεται αποκλειστικά από την κεφαλαιακή ενίσχυση που μπορεί να τους προσφέρει το Ταμείο αλλά κι από τις υπηρεσίες υποστήριξης που έχει καταφέρει τα διασφαλίσει μέσα από τις συνεργασίες που έχει συνάψει. Να θυμίσουμε ότι στο ευρύ δίκτυο υποστήριξης περιλαμβάνεται το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΕΣΚ, το Corallia, τη Vantage Towers Greece, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και την Cosmote.

Στα πλεονεκτήματα του Ταμείου έρχεται να προστεθεί και το φάσμα που έχει δεσμευτεί και μπορεί να αξιοποιηθεί για την πιλοτική λειτουργία και για τις δοκιμές των σχετικών εφαρμογών που θα αναπτύξουν οι χρηματοδοτηθείσες εταιρείες.

Στόχος είναι άλλωστε, όπως έχουν επισημάνει στο παρελθόν τα στελέχη του, η ύπαρξή του Ταμείου να οδηγήσει στην δημιουργία ενός ελληνικού οικοσυστήματος 5G, ικανό να προσελκύσει πρόσθετες επενδύσεις που με την σειρά τους θα αυξήσουν την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινάει η επενδυτική δραστηριότητα του ταμείου Φαιστός

Το Latsco Family Office της Μ. Λάτση επενδύει στο Ταμείο Φαιστός

Αυξάνονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία για startups - Οι πηγές χρηματοδότησης που έρχονται το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider