Τράπεζες: Η ανησυχία για τον πόλεμο «παγώνει» τις αιτήσεις για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Τράπεζες: Η ανησυχία για τον πόλεμο «παγώνει» τις αιτήσεις για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
Οι επιχειρήσεις τρομάζουν από την αλματώδη αύξηση των πρώτων υλών και την εκτόξευση του κόστους της ενέργειας. Οι δύο αυτοί παράγοντες, συμπληρωματικά με τον γεωπολιτικό κίνδυνο, αναστέλλουν την πρόθεση να τρέξουν επενδυτικά σχέδια στην παρούσα φάση. Παραμένει το ενδιαφέρον για έργα σε Τουρισμό και ΑΠΕ.

Προσωρινό «φρένο» στις επιχειρήσεις για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει βάλει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, η αβεβαιότητα των τελευταίων 15 ημερών, με τις καταιγιστικές και ολοένα πιο δυσμενείς εξελίξεις που κλιμακώνουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία, έχουν «παγώσει» την υποβολή επενδυτικών σχεδίων προς χρηματοδότηση. Οι επιχειρήσεις τρομάζουν από την αλματώδη αύξηση των πρώτων υλών και την εκτόξευση του κόστους της ενέργειας και οι δύο αυτοί παράγοντες, συμπληρωματικά με τον γεωπολιτικό κίνδυνο, αναστέλλουν την πρόθεση να τρέξουν επενδυτικά σχέδια στην παρούσα φάση.

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, τα επενδυτικά έργα προς χρηματοδότηση που έχουν υποβληθεί στις τράπεζες κινούνται σε μονοψήφιο αριθμό στην καθεμία και αφορούν επενδύσεις σε Τουρισμό και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ «δυστυχώς», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τραπεζίτες, δεν υπάρχει κινητικότητα σε επενδυτικά έργα ψηφιοποίησης.

Παρά το γενικότερο προσωρινό «πάγωμα» της υποβολής επενδυτικών σχεδίων, πάντως, τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών επισημαίνουν ότι διακρίνεται ζωηρό ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση τουριστικών projects. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τις θετικές προοπτικές για τη φετινή τουριστική περίοδο στη χώρα μας και οι εκτιμήσεις των τραπεζών κάνουν λόγο για προσδοκώμενα τουριστικά έσοδα ίσως και άνω του 80% αυτών του 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι το 2021, οι εισπράξεις από τον Τουρισμό ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις που μιλούσαν για έσοδα στο 50% - 55% αυτών του 2019 και διαμορφώθηκαν στο 60%.

Οι εκτιμήσεις που γίνονται για τα τουριστικά έσοδα της τρέχουσας χρονιάς, πάντως, υπόκεινται στον παράγοντα του γεωπολιτικού ρίσκου και κυρίως στις επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα από την εκτίναξη του πληθωρισμού και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας. Χθες, η Bank of America αναθεώρησε επί τα χείρω τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με φόντο τις αρνητικές επιπτώσεις που απορρέουν άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και έμμεσα από το φάσμα των κυρώσεων. Πλέον, η BofA θέτει τον πήχη της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία στο 3% από 3,8% για φέτος και στο 2,3% για το 2023 από 2,5% που εκτιμούσε προηγουμένως. Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 6,1% για φέτος, προτού υποχωρήσει ελαφρώς χαμηλότερα, στο 2,4% το 2023. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις της BofA έκαναν λόγο για πληθωρισμό στο 1,9% για το 2022 και στο 1,2% το 2023.

Τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών αναφέρουν και έναν παράγοντα που συνδέεται με το διαδικαστικό των χορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και έχει αναστείλει τις υποβολές αιτήσεων στις τράπεζες. Πρόκειται για το Μητρώο Αξιολογητών του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δεν έχει ακόμη συσταθεί, αλλά σύμφωνα με τις τράπεζες, αναμένεται εντός των επόμενων 2 – 3 εβδομάδων.

Η δημόσια πρόσκληση για τη δημιουργία Καταλόγου - Μητρώου Αξιολογητών των προς χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», εκδόθηκε με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη την 1η Φεβρουαρίου.

Οι αξιολογητές θα συνεργάζονται με τα πιστωτικά ιδρύματα και τους φορείς των επενδυτικών σχεδίων, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των επιλεξιμοτήτων των επενδυτικών σχεδίων που θα εντάσσονται στο «Ελλάδα 2.0», προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση από τα δανειακά του κεφάλαια. Ειδικότερα, η επιχείρηση θα υποβάλει στην τράπεζα το επενδυτικό της σχέδιο και η τράπεζα θα αξιολογεί αν θα το χρηματοδοτήσει. Έχοντας δώσει την έγκρισή της, η τράπεζα θα στέλνει το επιχειρηματικό σχέδιο με την έγκριση για χρηματοδότηση στον ανεξάρτητο αξιολογητή του Μητρώου Αξιολογητών που θα ελέγχει αν το επενδυτικό σχέδιο είναι επιλέξιμο και αν εμπίπτει σε κρατικές ενισχύσεις.

Όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη τραπεζών, από τη στιγμή που η τράπεζα θα λάβει το αίτημα για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού έργου μέχρι την εκταμίευση του δανείου, θα απαιτηθεί διάστημα από 6 εβδομάδες μέχρι 3 μήνες (αναλόγως της γνώσης της εταιρείας που έχει η τράπεζα, του κλάδου και του επενδυτικού πλάνου, την πολυπλοκότητα του δανείου και τον σχολιασμό των συμβάσεων).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:37

Μητσοτάκης από Πράγα: Να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους

14:33

Διαρροές Nord Stream: Η Σουηδία μιλά για εκρήξεις διακεκριμένο σαμποτάζ - Δεν γίνεται έρευνα χωρίς τη Ρωσία, τονίζει η Μόσχα

14:22

Χατζηθεοδοσίου: Τα σούπερ μάρκετ, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οφείλουν να συγκρατήσουν τις τιμές

14:16

Επ. Ανταγωνισμού: Αβάσιμες οι καταγγελίες κατά της Σαράντης

14:15

Στη Γαλλίδα Ανί Ερνό το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022

14:14

Η Morgan Stanley αυξάνει τις προβλέψεις για την τιμή του Brent, μετά την απόφαση του OPEC+

14:09

Δεν «αντέχει» η προσπάθεια ανόδου στις ευρωαγορές - Στο επίκεντρο οι ανησυχίες για ύφεση

13:50

Στους 17 μέχρι στιγμής οι νεκροί του ναυαγίου στη Λέσβο

13:44

Ουκρανία: Έρευνα για απάτη εις βάρος του παραιτηθέντα κεντρικού τραπεζίτη

13:43

Συμφωνία συνεργασίας της Εθνικής Ασφαλιστικής με την «Κλινική Άγιος Λουκάς»

13:41

Goldman Sachs: Η ανάγνωση των αποφάσεων του OPEC+ και ο κίνδυνος εκτίναξης των τιμών πετρελαίου

13:40

Το επόμενο iPhone φέρεται να έχει τελείως διαφορετικό σύστημα φόρτισης λόγω Ε.Ε.

13:30

Οικονόμου: Ο Μητσοτάκης θα θέσει στους ηγέτες της ΕΕ την προκλητικότητα της Τουρκίας

13:21

Η Ρωσία αποκλείει έρευνα για τη διαρροή αερίου στους αγωγούς Nord Stream χωρίς τη συμμετοχή της

13:12

Πορτογαλία: Η κεντρική τράπεζα αναμένει αυξημένο πληθωρισμό για το 2022 - Στο 7,8%

13:11

Credit Suisse: Σχεδιάζει την πώληση του ξενοδοχείου Savoy στην Ελβετία

13:03

Κλιματικά ουδέτερη η Eurolife FFH για δεύτερη συνεχή χρονιά 

13:02

Επίθεση Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις, από το Ευρωκοινοβούλιο

12:57

Νορβηγία: Προς αύξηση 9,8% οι αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

12:41

Τσίπρας προς ΕΕ: Ευρωομόλογο για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

12:32

Μειωμένες οι επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς φορείς το 2021, στα 68,3 εκατ. ευρώ

12:30

Η ΕΕ εξετάζει εάν τα 200 δισ. ευρώ στήριξης της γερμανικής οικονομίας είναι συμβατά με τις κρατικές αρωγές

12:26

Μπόστιτς (Fed): Υπέρ της παύσης στις αυξήσεις επιτοκίων μετά την αύξηση του Δεκεμβρίου

12:24

Αυτές είναι οι 100 καλύτερες πιτσαρίες στον κόσμο

12:22

Ψάλτης (Alpha Bank): Εξαιρετική η προοπτική των Ιωαννίνων ως κόμβου καινοτομίας

12:14

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση 2% στο λιανεμπόριο για τον Αύγουστο - Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων

12:07

ΕΥ: Έναρξη διαγωνισμού «Young Tax Professional of the Year 2023»

12:06

Πετρέλαιο: Τι σημαίνουν 2 εκατομμύρια βαρέλια λιγότερα για την αγορά – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές

12:02

Έντονες ζυμώσεις στις τράπεζες μετά την Αττικής – Τι κινήσεις σχεδιάζονται, ποια είναι τα «κλειδιά»

12:01

Βρετανία: Ανάπτυξη στον κλάδο των κατασκευών τον Σεπτέμβριο, μετά από 3 μήνες