«Κόβει» τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η BofA - «Έκρηξη» πληθωρισμού το 2022

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόβει» τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η BofA - «Έκρηξη» πληθωρισμού το 2022
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Bank of America, με φόντο τις αρνητικές επιπτώσεις που απορρέουν άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και έμμεσα από το φάσμα των κυρώσεων. «Βλέπει» εκτίναξη πληθωρισμού στο 6,1% φέτος.

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Bank of America, με φόντο τις αρνητικές επιπτώσεις που απορρέουν άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και έμμεσα από το φάσμα των κυρώσεων.

Πλέον, η BofA θέτει τον «πήχη» της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας στο 3% από 3,8% για φέτος και στο 2,3% για το 2023 από 2,5% που εκτιμούσε προηγουμένως. Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 6,1% για φέτος, προτού υποχωρήσει ελαφρώς χαμηλότερα, στο 2,4% το 2023. Να σημειωθεί πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της BofA έκαναν λόγο για πληθωρισμό στο 1,9% για το 2022 και στο 1,2% το 2023.

Ευρύτερα, η Ευρωζώνη σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της BofA, αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 2,8% για φέτος (από 3,6% που ανέμενε) και 1,7% το 2023 (έναντι 2% που αναμένονταν), με τον πληθωρισμό στο 6% φέτος και στο 2,4% το 2023.

Σε δύσκολη και άβολη θέση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Με τον πληθωρισμό κοντά στο 7% προς το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2022 και άνω του στόχου μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα «γεράκια» θα επανέλθουν δυναμικά. Οι ανησυχίες γύρω από τις δευτερογενείς επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού στην αύξηση των μισθών και οι μη σταθεροποιημένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω. Αυτό συνεπάγεται πως η ΕΚΤ θα είναι περισσότερο πρόθυμη να σταματήσει σύντομα να προσφέρει πρόσθετη τόνωση και στήριξη μέσω των καθαρών αγορών στα προγράμματα. Επιπλέον, οι οικονομολόγοι επιμένουν στην αναθεωρημένη θέση τους ότι η Κεντρική Τράπεζα θα καθυστερήσει την πρώτη από τις πέντε τριμηνιαίες αυξήσεις στα επιτόκια για τον Δεκέμβριο, καθώς τα οικονομικά στοιχεία (αν και όχι ο πληθωρισμός) θα είναι αδύναμα. Αναμένουν λοιπόν ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα φτάσει στο 0,75% και το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης στο 1% έως το τέλος του 2023, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η ΕΚΤ ήταν και πάλι αρκετά «επιθετική» στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, θέτοντας εντός της «σφαίρας» των πιθανοτήτων μία πρώτη αύξηση στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Τα δύο σενάρια της BofA

Ευρύτερα η Bank of America λαμβάνει δύο εναλλακτικά σενάρια γύρω από την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και της τροπής που μπορεί να λάβει ο πόλεμος στην Ουκρανία: Στο πρώτο που αφορά μια ταχύτερη αποκλιμάκωση της έντασης ή πολύ χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να υπάρξει ένας περιορισμός των πληθωριστικών πιέσεων στο 5,1% για φέτος και στο 1,8% το επόμενο έτος, με ανάπτυξη στο 2,9% και στο 2%, αντίστοιχα. Σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο, ο πληθωρισμός θα εξακολουθούσε να κινείται υψηλότερα, αλλά θα υποχωρούσε νωρίτερα και πιο γρήγορα προς τον στόχο της ΕΚΤ στις αρχές του 2023. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα σήμαινε λιγότερες ανησυχίες για δευτερογενείς επιπτώσεις και περισσότερο χώρο για να δράσει πιο αργά η ΕΚΤ. Σε αυτό το σενάριο, η BofA εξακολουθεί να αναμένει μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά μόλις δύο επιπλέον αυξήσεις τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2023, ενώ εν συνεχεία θα υπάρξει μια μακρά παύση έως τουλάχιστον το 2024.

Στο αρνητικό σενάριο, όπου υποθέτει μια περαιτέρω κλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων στο ενεργειακό σκέλος, αναμένει πως ο πληθωρισμός θα «εκτιναχθεί» στο 6,4% το 2022 και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το 2023 στο 3,3%, περιορίζοντας την ανάπτυξη στο 2,6% και στο 1% με πέρασμα σε μια υφεσιακή κατάσταση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 έως το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η ΕΚΤ μπορεί να είναι πιο νευρική, αλλά μάλλον θα πρέπει να περιμένει έως το πρώτο τρίμηνο του 2023 για να αυξήσει τα επιτόκια (δηλαδή με το πρώτο δείγμα σταθεροποίησης της ανάπτυξης). Σε αυτό το σενάριο, η ΕΚΤ πιθανότατα θα κληθεί να υποστηρίξει τα spread λόγω των αυξημένων κινδύνων κατακερματισμού και παρά την κοινή δημοσιονομική προσπάθεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider