Μεταλλεία Κασσάνδρας: Το χθες, το σήμερα και το αύριο

Newsroom
Μοιράσου το
Μεταλλεία Κασσάνδρας: Το χθες, το σήμερα και το αύριο
Μετά την υπογραφή της νέας επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και της πολιτείας, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας γυρίζουν σελίδα.

Μετά την υπογραφή της νέας επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και της πολιτείας, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας γυρίζουν σελίδα.

H Βορειοανατολική Χαλκιδική έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα πάνω της. Δικαίως. Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε την ανάπτυξη και λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην περιοχή, η Ελληνικός Χρυσός ασκεί μια μεταλλευτική δραστηριότητα υπεύθυνη και πολλαπλά ωφέλιμη για την οικονομία της χώρας, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.

Μέσα από την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των μεταλλείων εντός ενός αυστηρού πλαισίου περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας, αλλά και την απασχόληση εκατοντάδων εργαζόμενων, η συνεισφορά της Ελληνικός Χρυσός στην τοπική κοινωνία αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα είναι πολύ σημαντική.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Μέχρι σήμερα, η Ελληνικός Χρυσός έχει αποφέρει περί τα 394 εκ. ευρώ έσοδα για το ελληνικό κράτος, 1 δις. ευρώ δαπάνες από εγχώριες προμήθειες και έχουν διατεθεί 24 εκ. ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις και έργα στο Δήμο Αριστοτέλη και τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, η εταιρεία αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής, καθώς απασχολεί περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% να προέρχεται από το Δήμο Αριστοτέλη.

Οι κοινωνικές επενδύσεις ως πυλώνας ανάπτυξης

Σύμφωνα με την Ελληνικός Χρυσός, βασικός στόχος του προγράμματος κοινωνικών επενδύσεων ήταν διαχρονικά η διαρκής βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η μεγιστοποίηση της προστασίας του περιβάλλοντος και η δημιουργία προϋποθέσεων που θα θέσουν τις βάσεις για τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Πρόσφατα η εταιρεία δημοσίευσε τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-2020, όπου αποτυπώνονται η πρόοδος, καθώς και οι δράσεις και πρωτοβουλίες της για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο.

Ενδεικτικά, η Ελληνικός Χρυσός ανέλαβε την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, όπως την αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας (αξίας άνω των 300.000 ευρώ), που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020. Παράλληλα, μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στην υποστήριξη του τοπικού συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας, για το οποίο η εταιρεία προχώρησε στην επάνδρωση των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε συνολικά το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο.

Επιπροσθέτως, το 2021 η Ελληνικός Χρυσός συνέχισε τις επενδύσεις της σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά έργα στον δήμο Αριστοτέλη, υλοποιώντας έργα και δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας συνολικής αξίας 1,3 εκατ. ευρώ. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη του τομέα της εκπαίδευσης, ανέλαβε την ανακαίνιση 7 σχολείων της περιοχής και εγκατέστησε σύστημα φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του δήμου Αριστοτέλη. Επιπλέον, συνεχίστηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά το καινοτόμο πρόγραμμα ρομποτικής & STEAM για τους μαθητές της περιοχής, σε συνεργασία με την Eduact που καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον.

Επίσης, δώρισε ένα απορριμματοφόρο όχημα στο Δήμο Αριστοτέλη καλύπτοντας μέρος των εξόδων για υλικοτεχνικό εξοπλισμό των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου, ενώ φρόντισε για την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων με τη δωρεά κατάλληλου οχήματος, με συνολική δαπάνη που ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.

Παράλληλα, ολοκλήρωσε ακόμα ένα τμήμα του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την μακροχρόνια προγενέστερη της Ελληνικός Χρυσός μεταλλευτική δραστηριότητα, που έχει αναλάβει από την αρχή της δραστηριοποίησής της και το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησής του έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, παρέδωσε στην τοπική κοινωνία ένα νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών, με αρνητική επίπτωση στο τοπικό περιβάλλον.

Τέλος, ένωσε για ακόμα μια φορά τις δυνάμεις της με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης για την εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ παράλληλα στάθηκε δίπλα στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, αντικαθιστώντας τα φθαρμένα ελαστικά των οχημάτων που επιχείρησαν στις φονικές δασικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Κοινός παρονομαστής για όλα τα παραπάνω αποτελεί η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS) σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας της εταιρείας, το οποίο μέσα από ένα σύνολο προτύπων, καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της εταιρείας προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Αποτέλεσμα του SIMS είναι η συμμόρφωση όλων των επιχειρησιακών διαδικασιών με πρότυπα που ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου διεθνώς.

Το επενδυτικό σχέδιο και τα οφέλη του σε βάθος 25ετίας

Με το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός, η υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, γίνεται πηγή ευημερίας για όλους.

Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει:

  • 1,9 δισ. δολάρια επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
  • Δημιουργία 3.000 άμεσων & έμμεσων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής πορείας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 1.000 νέες θέσεις θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές.
  • 2 δισ. ευρώ έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο (φόρος εισοδήματος και κοινωνικές εισφορές, μεταλλευτικά δικαιώματα).
  • Πάνω από 191 εκ. ευρώ από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία με τη νέα επενδυτική συμφωνία να προβλέπει αυξημένα τέλη σε σχέση με τα ισχύοντα στον υπόλοιπο μεταλλευτικό κλάδο
  • 3,5 δισ. ευρώ εκτιμώμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές.

Τέλος, κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, €70 εκ. θα διατεθούν σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία για την ευημερία του τόπου, προβλέπεται σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου στις Σκουριές με τη χρήση της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και άλλων βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δράσεις υπεύθυνης μεταλλευτικής της Ελληνικός Χρυσός θα βρείτε διαθέσιμες στην Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019-20.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:27

Το εταιρικό Παραγωγικό Δίκτυο της Εθνικής Ασφαλιστικής ταξιδεύει στην Ελούντα!

14:23

Βρετανία: H Λιζ Τρας επιμένει για τη μείωση των φόρων, παρά την εσωκομματική αμφισβήτηση

14:16

Η σούπερ εφαρμογή «Χ» του Έλον Μασκ θυμίζει πολύ το WeChat...

14:10

ΠΟΕ: Η μεγάλη εξασθένηση του παγκόσμιου εμπορίου για το 2023 «δείχνει» προς ύφεση

14:08

Η Sixt θα αγοράσει 100.000 ηλεκτρικά οχήματα από την BYD για την Ευρώπη

14:06

ΠΕΦ: Τα νέα όρια των προϋπολογισμών βάζουν φρένο στις επενδύσεις

14:01

Paypal: Δίψα για Ταξίδια - Πώς να παραμείνετε ασφαλείς σε έναν κόσμο ψηφιακών πληρωμών

14:01

Το 6% των Ελλήνων αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής

14:01

ΔΟΕ για ενεργειακή κρίση: Ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για την Ευρώπη

13:47

Χατζηδάκης για ΕΦΚΑ: Θα προχωρήσουμε μπροστά με σύστημα και αποτελεσματικότητα

13:45

Επίσκεψη Χρ. Σταϊκούρα και Μ. Αργυρού στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

13:43

Απώλειες για τη στερλίνα έναντι του δολαρίου - Τέλος το εξαήμερο ράλι

13:38

Συνάντηση Μητσοτάκη - CEO Enagas: Συζητήθηκαν οι προοπτικές για νέες επενδύσεις

13:37

Πολλαπλή αναβάθμιση από τη Moody's για την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα

13:31

Δ. Μιχαηλίδου: «Το Νοέμβριο η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και ο προσωπικός βοηθός στον χώρο εργασίας»

13:30

Tesco: Ισχυρή πτώση στα κέρδη προ φόρων, «κόβει» το ετήσιο outlook

13:27

Υπό ρωσική επίβλεψη ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια μετά την προσάρτηση

13:25

Κομισιόν: Εγκρίθηκε γερμανική στήριξη της BASF 134 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου

13:23

Fendi: Πέθανε η Φράνκα Φέντι της γνωστής οικογένειας του ομώνυμου οίκου μόδας

13:22

Στους Μπερτόζι, Μέλνταλ και Σάρπλες το φετινό Νόμπελ Χημείας

13:17

Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΕΛΙΝΥΑΕ υπέγραψε η Ολυμπία Οδός

13:14

Συνάντηση Μητσοτάκη με συνταξιούχους στις 14 Οκτωβρίου

13:12

ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 625 εκατ. ευρώ από έντοκα 13 εβδομάδων, στο 1,35% αυξήθηκε η απόδοση

13:05

Αναστασιάδης για τουρκικές προκλήσεις: Βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την Ελλάδα

13:04

Carl Icahn: «Έβγαλε» πάνω από 250 εκατ. δολάρια από το ράλι της Twitter, σύμφωνα με τη WSJ

12:48

Τρ. Πειραιώς: Συμμετέχει στο TEDxPatras 2022 στο πλαίσιο του Προγράμματος Equall για την ισότητα των φύλων

12:36

Η vivo Επίσημος Χορηγός του FIFA World Cup 2022™ στο Κατάρ

12:34

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 20 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα - Ενισχύεται το «σενάριο» της ύφεσης

12:34

Γιατί το μέλι της Lamborghini είναι πιο δυσεύρετο κι από μια Huracán Sterrato

12:18

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για 8ο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας - Γιατί πλήττεται η Ελλάδα