Σκρέκας: Επιδότηση 90 εκατ. σε βιομηχανίες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας: Επιδότηση 90 εκατ. σε βιομηχανίες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Προς απαλλαγή από τις χρεώσεις ΥΚΩ για το διάστημα Νοέμβριος 2021 – Μάρτιος 2022 οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις μέσης και υψηλής τάσης. «Παράθυρο» για νέα αναστολή των χρεώσεων αν χρειαστεί.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί σχέδιο για την ενίσχυση των βιομηχανιών για την κάλυψη μέρους των αναγκών τους σε ρεύμα μέσω της ηλιακής ενέργειας, και με αυτό τον τρόπο μόνιμης «θωράκισής» τους από το ενεργειακό κόστος, όπως ανέφερε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ).

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, το υπουργείο δρομολογεί ένα πρόγραμμα για ενεργοβόρες βιομηχανίες, για την επιδότηση του κόστους εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε συνδυασμό με αποθήκευση (μπαταρίες). «Έχουμε διαθέσει 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να στηρίξουμε με αυτό τον τρόπο τους ενεργοβόρους κλάδους των επιχειρήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, τα φωτοβολταϊκά αυτά συστήματα θα αξιοποιούνται για αυτοπαραγωγή, ώστε σημαντικό ποσοστό της κατανάλωσης των επιχειρήσεων να καλύπτεται από ανανεώσιμη ενέργεια μηδενικού κόστους. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σκρέκα, θα υπάρξει πρόνοια ώστε η λύση αυτή να εφαρμοσθεί και από εταιρείες οι οποίες δεν διαθέτουν ελεύθερους χώρους, για να εγκαταστήσουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Για αυτό τον σκοπό, σχεδιάζεται ένα δεύτερο πρόγραμμα, με το οποίο θα επιχορηγείται το κόστος σύνδεσης των φωτοβολταϊκών με τις εγκαταστάσεις όπου θα καταναλώνεται η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή. Κάτι που σημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε βιομηχανίες να αξιοποιήσουν την αυτοπαραγωγή, ακόμη κι αν το ηλιακό σύστημα πρέπει να τοποθετηθεί σε σχετικά μεγάλη απόσταση από τις εγκαταστάσεις της.

Επέκταση του ενεργειακού συμψηφισμού στην υψηλή τάση

Με σκοπό η ανανεώσιμη ενέργεια να αποτελέσει «αντίδοτο» στο ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε πως θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις υψηλής τάσης το μέτρο του net-metering. Κάτι που σημαίνει ότι και οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το δίκτυο σαν «μπαταρία», ώστε όσες «πράσινες» κιλοβατώρες δεν καταναλώνονται τη στιγμή που παράγονται, να εγχέονται στο δίκτυο και να συμψηφίζονται με την ενέργεια που σε κάποια άλλη στιγμή θα καταναλώσουν οι βιομηχανίες.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ έχει ήδη θεσμοθετήσει την προτεραιότητα των επιχειρήσεων στο net-metering, ενώ προωθεί επίσης μέτρα στήριξης για την υλοποίηση διμερών συμβολαίων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας («πράσινα PPAs») μεταξύ ΑΠΕ και βιομηχανιών. «Όλα αυτά εμπεριέχονται στην πολιτικη για μόνιμη λύση στο πρόβλημα ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, για τη μόνιμη «θωράκιση» των εταιρειών από το ενεργειακό κόστος είναι επίσης σημαντική η ενεργειακή τους αναβάθμιση. Προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις όλων των κλάδων, το οποίο σχεδιάζεται από το ΥΠΕΝ. «Διαθέσαμε 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς αυτόν τον σκοπό», πρόσθεσε.

«Παράθυρο» για νέα αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ

Όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης των βιομηχανιών, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως τελικά επιχειρήσεις μέσης και υψηλής τάσης θα απαλλαγούν από την καταβολή των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), για το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022. Οι χρεώσεις ΥΚΩ αυτού του 5μήνου, που ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ, είχαν ήδη μεταφερθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα ωστόσο με τον υπουργό, το πλεόνασμα του σχετικού λογαριασμού δίνει τη δυνατότητα να μην καταβληθούν. «Τα ποσά αυτά τελικά θα συμψηφισθούν με μελλοντικές μειωμένες χρεώσεις, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο μέτρο», πρόσθεσε. Παράλληλα, ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα αναστολή μετά τον Μάρτιο, αν διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα το κόστος ενέργειας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019-2021, σημείωσε πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους. Επίσης, σημείωσε πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, για την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας έως τον Ιούνιο.

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων όλων των κατηγοριών (συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής παραγωγής), τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2022. Τα μέτρα συνεχίζονται και τον Φεβρουάριο, με την παροχή επιδότησης 65 ευρώ ανά MWh στην ηλεκτρική ενέργεια και 20 ευρώ ανά MWh στο αέριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider