ΔΕΗ: Επίτευξη του στόχου για EBITDA στα 850 εκατ. ευρώ το 2021

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
ΔΕΗ: Επίτευξη του στόχου για EBITDA στα 850 εκατ. ευρώ το 2021
ΔΕΗ
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης, θα συνεχιστεί η στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου (hedging). Μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2021.

Ανθεκτικότητα στους ισχυρούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση απέδειξε η ΔΕΗ, με συνέπεια να μην παρεκκλίνει από το στρατηγικό πλάνο που έχει καταστρώσει. Έτσι, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης, το 2021 έκλεισε με επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί από τη διοίκηση, για διαμόρφωση της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας στα επίπεδα του 2020, δηλαδή πέριξ των 850 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, το στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ προέβλεπε ότι το 2021 θα αποτελούσε χρονιά σταθεροποίησης των μεγεθών της επιχείρησης, με τη διατήρηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Έτσι, 2021 θα αποτελέσει την αφετηρία για την εκκίνηση του νέου κύκλου ανάπτυξης, από το 2022.

Καταλύτης το hedging

Τα στελέχη της διοίκησης επισημαίνουν πως εξακολουθούν να ισχύουν και οι στόχοι για το 2022, καθώς την τρέχουσα χρονιά αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας της επιχείρησης. Σημαντικό «όπλο» προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να αποτελέσει η συνέχιση εφαρμογής της στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνου (hedging), η οποία έπαιξε «θωράκισε» τη ΔΕΗ και μέσα στην ενεργειακή κρίση.

Η στρατηγική αυτή αφορά τόσο τον κλάδο της προμήθειας ρεύματος (με τη διασφάλιση εισαγωγών ρεύματος), όσο και τον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής (με την αντιστάθμιση του κινδύνου διακύμανσης των τιμών φυσικού αερίου και δικαιωμάτων ρύπων).

Σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος

Οι πηγές της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι, αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά ήδη από τον Φεβρουάριο, κάτι που σημαίνει ότι ο Ιανουάριος ήταν ο πιο δύσκολος μήνας. Ωστόσο, η επιστροφή στην κανονικότητα, δηλαδή η πλήρης αποκλιμάκωση των τιμών, αναμένεται από το 2023.

Αυτή η επιστροφή στην κανονικότητα δεν σημαίνει την επάνοδο των τιμών στα αφύσικα χαμηλά επίπεδα του πρώτου μισού του 2020, όταν είχαν καταβαραθρωθεί λόγω των lockdown. Επομένως, θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2019, δηλαδή στα 65 με 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Μείωση των ληξιπρόθεσμων το 2021

Όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση, επισημαίνουν στα στελέχη της επιχείρησης, η ΔΕΗ θα συνεχίσει να στηρίζει τους πελάτες της, παρέχοντας εκπτώσεις παράλληλα με τις επιδοτήσεις της πολιτείας. Πάντως, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, το 2021 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της μειώθηκαν, παρά την πρωτοφανή εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο δεύτερο μισό του έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν ότι η σταδιακή μείωση των τιμών θα συμβάλει στην περαιτέρω ελάττωση των υπερήμερων οφειλών. Προς την ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει και η παροχή επιδότησης της πολιτείας από τον Ιανουάριο στο σύνολο των επιχειρήσεων, καθώς το 2021 τα μέτρα στήριξης κάλυπταν μόνο τις εταιρείες στη χαμηλή τάση, και μόνο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης.

«Κλειδωμένο» το φυσικό αέριο για την «Πτολεμαΐδα 5»

Όσον αφορά την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», οι πηγές της ΔΕΗ σημειώνουν πως πρόκειται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι. Η εμπορική λειτουργική αναμένεται στα τέλη του έτους, με αρχές του 2023.

Όπως συμπληρώνουν, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι από το 2025 η μονάδα θα μετατραπεί σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, αφού τα επίπεδα στα οποία πλέον διαμορφώνονται οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων καθιστούν ζημιογόνα τη συνέχιση της λειτουργία της με καύσιμο τον λιγνίτη. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τη μετατροπή, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη.

Οι κύκλοι της ΔΕΗ υπογραμμίζουν ότι η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. για την Ταξινομία, όπου ουσιαστικά αποκλείει από τις «πράσινες» επενδύσεις ακόμη και τις πλέον υπερσύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο αποκλειστικά φυσικό αέριο, όντως επιδεινώνει τους όρους χρηματοδότησης τέτοιων σταθμών.

Ωστόσο, όπως συμπληρώνουν, η απόφαση αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς θα ωθήσει την αγορά στην εφαρμογή λύσεων (όπως η καύση μίγματος φυσικού αερίου με «πράσινο» υδρογόνο) για μείωση των ρύπων που εκπέμπουν αυτές οι μονάδες. Για την εφαρμογή τέτοιων λύσεων προετοιμάζεται η ΔΕΗ, με τη συνεργασία που ανακοίνωση πρόσφατα με τη Motor Oil στο ανανεώσιμο υδρογόνο.

Η επέκταση στα Βαλκάνια

Τα στελέχη της επιχείρησης τονίζουν ότι συνεχίζεται το «σκανάρισμα» των βαλκανικών αγορών, με στόχο την επέκταση της εταιρείας εκτός των συνόρων μέσω εξαγορών. Όπως τονίζουν, παρά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση και σε αυτές τις αγορές, η ΔΕΗ έχει βάλει στο «κάδρο» πιθανές επενδύσεις, κυρίως σε έργα ανανεώσιμων πηγών, τις οποίες μελετά.

Προς το παρόν, τα υποψήφια αυτά πρότζεκτ βρίσκονται σε φάση διερεύνησης. Οι πρώτες εξαγορές αναμένεται να «ωριμάσουν» τους επόμενους μήνες, ώστε να ανακοινωθούν περί τα τέλη του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:49

Σκρέκας: Έρχονται προγράμματα «Αλλάζω συσκευή», «Εξοικονομώ» και για επιχειρήσεις

08:48

Σε εκδήλωση της Google σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης

08:39

ΕΕ: Νέα οδηγία για τον προσυμπτωματικό έλεγχο νεοπλασμάτων

08:37

Διευρύνει την παρουσία του στην Ελλάδα ο Όμιλος της Radisson - Δυο νέα ξενοδοχεία έρχονται το 2023

08:36

ICGB Interconnector: Υπογράφηκε η άδεια λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του αγωγού IGB

08:33

Κομισιόν: Οι ελπίδες για συμφωνία της Γερμανίας, μοχλός πίεσης η βιομηχανία και το χαρτί της Τελωνειακής Ένωσης για την Τουρκία

08:32

Nord Stream: Τέταρτη διαρροή εντοπίστηκε στους αγωγούς

08:20

Τουρκία: Προαναγγελίες για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στα Κατεχόμενα

08:05

CDI Pfizer: Ορατό το «αποτύπωμα» από την επένδυση στη Θεσσαλονίκη

08:01

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για νησιά Αιγαίου: Κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της για την ανάπτυξη του αμυντικού της εξοπλισμού

07:47

Ερντογάν: Σήμερα συζήτηση με Πούτιν για ουκρανικά δημοψηφίσματα, πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία

07:42

Δανία: Έχει ήδη διαρρεύσει το μισό αέριο των Nord Stream και Nord Stream 2

07:29

BriQ Properties: Στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 150 εκατ. ευρώ – Το επενδυτικό προφίλ, τα έσοδα και οι «άμυνες»

07:25

Μοχλός επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης - Ώριμα επενδυτικά σχέδια 3,7 δισ. ευρώ

07:22

«Ψήνονται» deals (και) στις μικρές κατασκευαστικές – Ο Δ. Κούτρας, η Δομική Κρήτης και η «πίτα» των υποδομών

07:17

Ανεβάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η UniCredit - Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στον ορίζοντα

07:16

Ρεύμα: Ομάδα Εργασίας ΥΠΕΝ – ΡΑΕ – προμηθευτών για μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

07:12

Πώς να ανακυκλώνετε πλαστικές μεμβράνες και σακούλες

07:10

Η ιστορική έπαυλη του ιδρυτή των KFC πωλείται και η εταιρεία κάνει μούτρα

07:09

Η κερκόπορτα της νομισματικής κρίσης άνοιξε χθες με.... πάταγο

07:05

Οι τράπεζες, τα ακίνητα και ο Paulson - Happy η Ellington; Τα περίεργα της Έλαστρον

07:02

Με ποιόν θύμωσε ο Κυρανάκης; - Εστία στου Ζωγράφου, όπως διαμέρισμα σε πολυκατοικία λέει ο Μυλόπουλος

07:00

«Αποδοτική χρονιά» για τη Vitex το 2021 – Επενδύσεις 6,6 εκατ. ευρώ και στρατηγικές κινήσεις για την προμήθεια πρώτων υλών

23:57

Κυριακίδου: Οι προτάσεις της Κομισιόν για την προστασία από τον αμίαντο αποτελούν ακόμη ένα σημαντικό βήμα

23:39

Θεοδωρικάκος: Η δόκιμος αστυνομικός που συνελήφθη στη Πολυτεχνειούπολη δεν έχει θέση στην ΕΛΑΣ

23:20

ΗΠΑ: Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν η διαρροή στους αγωγούς Nord Stream είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς

23:06

Wall Street: Με μίνι ράλι απάντησε στο 6ήμερο πτωτικό σερί

23:02

Ιρανός Πρόεδρος: O θάνατος της Μαχσά Αμινί έχει «λυπήσει» τους πάντες στην Ισλαμική Δημοκρατία

22:50

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

22:28

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί μέσα σε νοσοκομείο του Άρκανσο - Ένας νεκρός