Γρήγορες, ασφαλείς και καινοτόμες πληρωμές προς το Δημόσιο με την υπηρεσία IRIS της ΔΙΑΣ

Newsroom
Μοιράσου το
Γρήγορες, ασφαλείς και καινοτόμες πληρωμές προς το Δημόσιο με την υπηρεσία IRIS της ΔΙΑΣ
Η διαδικασία πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών απλοποιείται και επιταχύνεται, καθώς οι συναλλαγές ξεκινούν και ολοκληρώνονται στο ηλεκτρονικό περιβάλλον της ΑΑΔΕ.

Στη διάθεση των πολιτών τέθηκε στις 02.02.2022 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η υπηρεσία online πληρωμών IRIS, η οποία υλοποιήθηκε και υποστηρίζεται από τη ΔΙΑΣ Α.Ε. σε συνεργασία με εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς), για όλο το φάσμα των φορολογικών οφειλών και ρυθμίσεων.

Μέσω της υπηρεσίας IRIS, η διαδικασία πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών απλοποιείται και επιταχύνεται, καθώς οι συναλλαγές ξεκινούν και ολοκληρώνονται στο ηλεκτρονικό περιβάλλον της ΑΑΔΕ. Ο χρήστης έχει τον έλεγχο της πληρωμής μέσα από τις εφαρμογές ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking ή mobile banking) του Παρόχου Υπηρεσιών Πληρωμών της προτίμησής του.

Χάρη στην υπηρεσία πληρωμών IRIS, η ΑΑΔΕ ενημερώνεται για την είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών εντός δευτερολέπτων, όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Το γεγονός αυτό δίνει πλέον τη δυνατότητα στα φυσικά και νομικά πρόσωπα να εκδίδουν φορολογική ενημερότητα σε πραγματικό χρόνο.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΙΑΣ Α.Ε. κ. Σταυρούλα Καμπουρίδου δήλωσε σχετικά: «Με την ένταξη των βεβαιωμένων οφειλών στην υπηρεσία πληρωμών IRIS, οι συναλλαγές με το Δημόσιο εκσυγχρονίζονται προς όφελος όλων των μερών. Πλέον, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν στη διάθεσή τους μια φιλική εμπειρία πληρωμής η οποία συνδυάζει την καινοτομία με τη μέγιστη ασφάλεια και ταχύτητα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους με το Δημόσιο».

Η εταιρεία Διατραπεζικά συστήματα (ΔΙΑΣ) Α.Ε. ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1989 και αποτελεί τον Εθνικό Φορέα Εκκαθάρισης Διατραπεζικών Πληρωμών. Η ΔΙΑΣ έχει αναπτύξει και λειτουργεί το Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ, μέσω του οποίου διακινούνται και εκκαθαρίζονται ηλεκτρονικά διατραπεζικές πληρωμές τόσο εντός της χώρας όσο και διασυνοριακά και περιλαμβάνει τα παρακάτω εργαλεία πληρωμών: μεταφορές πίστωσης, άμεσες χρεώσεις, πληρωμές με κάρτες, επιταγές, συναλλαγές σε ΑΤΜ. Στο Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ συμμετέχουν ως μέλη όλα τα πιστωτικά ιδρύματα καθώς και ιδρύματα πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα ενώ η διασύνδεσή του με Συστήματα Πληρωμών του SEPA προσφέρει προσβασιμότητα σε παρόχους πληρωμών της Ευρωζώνης. Μέτοχοι της είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και πιστωτικά ιδρύματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Άμεση πληρωμή φόρων και μέσω IRIS