Προχωρούν οι διαδικασίες για τα σχήματα στήριξης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρούν οι διαδικασίες για τα σχήματα στήριξης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής
Έτοιμη η απάντηση της ΡΑΕ στις παρατηρήσεις της Κομισιόν για τον «οδικό χάρτη» των παρεμβάσεων που περιλαμβάνει το Market Reform Plan – Ανοίγει ο δρόμος για την κοινοποίηση των Μηχανισμών Στρατηγικής Εφεδρείας και Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος

Στην κυρίως φάση θα περάσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την Κομισιόν για τα δύο σχήματα στήριξης των θερμοηλεκτρικών μονάδων, καθώς κλείνουν οι εκκρεμότητες για την επίσημη κοινοποίηση των δύο μηχανισμών.

Το πρώτο σχήμα, ο Μηχανισμός Στρατηγικής Εφεδρείας (Strategic Reserve), θα δώσει την ευκαιρία στην απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο οι οποίες ωστόσο θα αποζημιώνονται για να παραμείνουν σε «επιφυλακή», έτοιμες να ενισχύσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους αυξημένης ζήτησης.

Η διατήρηση λιγνιτικών σταθμών σε εφεδρεία κρίνεται απαραίτητη έως ότου τεθούν σε λειτουργία νέες μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες θα διασφαλίσουν την επάρκεια τροφοδοσίας αλλά και την ευστάθεια του συστήματος. Για την υποστήριξη αυτών των επενδύσεων σε νέες μονάδες, βρίσκεται στο σκαριά το δεύτερο σχήμα στήριξης, δηλαδή ο Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος, ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί τη Στρατηγική Εφεδρεία.

Μία εκκρεμότητα για την κοινοποίηση των δύο σχημάτων στήριξης είναι η ολοκλήρωση της νέας Μελέτης Επάρκειας από τον ΑΔΜΗΕ, μέσω της οποίας ο Διαχειριστής θα αξιολογήσει την επάρκεια ισχύος στην περίπτωση που «σβήσουν» οι λιγνιτικοί σταθμοί, χωρίς να τεθούν σε εφεδρεία, ή δεν υλοποιηθούν καινούριες μονάδες αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μελέτη του Διαχειριστή αναμένεται να αποσταλεί το αμέσως επόμενο διάστημα στις Βρυξέλλες, ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο.

Προς αποστολή και οι απαντήσεις για το Market Reform Plan

Στην τελική ευθεία μπαίνει και η διευθέτηση της δεύτερης εκκρεμότητας, δηλαδή η συμφωνία με τις Βρυξέλλες αναφορικά με τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις στις εγχώριες χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται στο Market Reform Plan, για το οποίο η ελληνική πλευρά πρόκειται να αποστείλει άμεσα τις απαντήσεις της στην Κομισιόν.

Αναφορά στο Market Reform Plan έκανε πριν από λίγα 24ωρα ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, στο 5ο συνέδριο Ecomobility που διοργάνωσε η HAEE με το Insider.gr. Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα σταλεί από την Ολομέλεια της ΡΑΕ προς ΥΠΕΝ η απάντηση της Αρχής στα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε στη συνέχεια να προωθηθεί στην Κομισιόν.

«Από την εμπειρία εξωτερικών συνεργατών που έχουμε, σπάνια ένα το σχέδιο μίας χώρας δέχεται τόσο λίγα σχόλια. Το μόνο που μας ζητήθηκε είναι να προσδιορίσουμε κάποια χρονοδιαγράμματα ή αν είναι δυνατόν να επισπεύσουμε ή να τεκμηριώσουμε κάτι καλύτερα. Δεν μας ζητήθηκε καμία άλλη αλλαγή, καμία άλλη μεταρρύθμιση. Κάτι που σημαίνει ότι δομήσαμε ένα πλήρες, για την παρούσα συνθήκη, σχέδιο μεταρρυθμίσεων και με το οποίο σκοπεύουμε έως το 2024 να ωριμάσουμε περαιτέρω την αγορά», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider