Βίκος: Συνεχίζει το επενδυτικό πλάνο, διεκδικώντας μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά εμφιαλωμένου νερού

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βίκος: Συνεχίζει το επενδυτικό πλάνο, διεκδικώντας μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά εμφιαλωμένου νερού
Απρόσκοπτα θα συνεχίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα το 2022 η ΒΙΚΟΣ, μια από τις πλέον γνωστές και καταξιωμένες εταιρείες στον χώρο των εμφιαλωμένων νερών, θέτοντας στόχο για ακόμη υψηλότερες επιδόσεις.

Απρόσκοπτα θα συνεχίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα το 2022 η ΒΙΚΟΣ, μια από τις πλέον γνωστές και καταξιωμένες εταιρείες στον χώρο των εμφιαλωμένων νερών, θέτοντας στόχο για ακόμη υψηλότερες επιδόσεις.

Κατέχοντας ηγετική θέση στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού, μετά από τρεις δεκαετίες συστηματικών επενδύσεων και διαρκούς ανάπτυξής της, ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει με θετικό πρόσημο το 2021.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της NielsenIQ, για το εντεκάμηνο του 2021 οι πωλήσεις του εμφιαλωμένου νερού Βίκος σημειώνουν σημαντική αύξηση, τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία. Ο ρυθμός ανάπτυξης σε όγκο της κατηγορίας εμφιαλωμένου νερού στην αγορά των σούπερ μάρκετ έφτασε στο 5,8%, ενώ για την εταιρεία Βίκος ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 17,7%, αποδεικνύοντας τη δυναμική του brand.

Από πλευράς όγκου πωλήσεων, το μερίδιο αγοράς που κατέκτησε το brand Βίκος για τους 11 μήνες του τρέχοντος έτους ανήλθε στο 17,4%, όταν οι έτεροι Ηπειρώτες (το νερό Ζαγόρι της ΧΗΤΟΣ) καταλαμβάνουν μερίδιο επίσης 17,4% και το εμφιαλωμένο νερό ιδιωτικής ετικέτας έχει μερίδιο της τάξης του 29,6%.

Η «γέννηση» της εταιρείας και οι κυριότεροι σταθμοί στην πορεία της

Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ Α.Ε. είναι μία οικογενειακή ελληνική επιχείρηση. Ιδρύθηκε το 1990 και ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα με την εμφιάλωση, από την ομώνυμη πηγή, του Φυσικού Μεταλλικού Νερού «Βίκος». Οι πρώτες φιάλες εμφιαλωμένου νερού παρήχθησαν το 1992 όταν δόθηκε η άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων που είχαν κατασκευαστεί. Το εργοστάσιο άρχισε να λειτουργεί με μια γραμμή παραγωγής και οι πωλήσεις που σημειώθηκαν κατά τo πρώτo έτος λειτουργίας της μονάδας δεν ξεπερνούσαν σε αξία τις 790 χιλ. ευρώ (περίπου 270 εκατ. δραχμές την εποχή εκείνη…)

Το νερό «Βίκος» διατίθεται ήδη από το μακρινό 1992 στην ελληνική αλλά και ξένη αγορά, ενώ μαζί με τα Φυσικά Μεταλλικά Νερά «ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ» και «ὐάς» εμφιαλώνονται στις αντίστοιχες πηγές, στα εργοστάσια Περιβλέπτου, Καλπακίου και Καλιάνων, με υπερσύγχρονα μηχανήματα, χωρίς καμία παρέμβαση από ανθρώπινο χέρι και χωρίς να υφίστανται καμία επεξεργασία σε όλη τη διαδικασία, από την άντληση έως και τη διάθεση του προϊόντος στον τελικό καταναλωτή.

Η εταιρεία λειτουργεί τέσσερα υπερσύγχρονα εργοστάσια με καθετοποιημένη παραγωγή. Τα δύο εργοστάσια (Περιβλέπτου και Καλπακίου) παράγουν εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά και βρίσκονται στα παραδοσιακά και αυστηρά προστατευόμενα Ζαγοροχώρια, το τρίτο εργοστάσιο, η PETCOM Plastics, βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και παράγει πλαστικά προπλάσματα (preforms) από PET και πώματα για τη συσκευασία νερού, αναψυκτικών και γάλακτος ενώ το τέταρτο εργοστάσιο βρίσκεται στους Καλιάνους Κορινθίας και παράγει εμφιαλωμένα νερά.

Σε ιδιόκτητες εκτάσεις, 260 στρεμμάτων, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 79.000 τμ, όπου η εταιρεία απασχολεί άμεσα 450 εργαζόμενους, αξιοποιεί επτά πηγές νερού και διαθέτει 30 γραμμές παραγωγής, εκ των οποίων οι 13 είναι γραμμές εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών, με δυναμικότητα παραγωγής 446.600 λίτρων την ώρα και οι 17 είναι γραμμές παραγωγής preforms και πωμάτων στην PETCOM Plastics.

Οι πηγές «ΒΙΚΟΣ» και «ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ» είναι αναγνωρισμένες σαν πηγές Φυσικού Μεταλλικού Νερού και κατευθείαν από αυτές, χωρίς καμία επεξεργασία, εμφιαλώνονται τα αντίστοιχα Φυσικά Μεταλλικά Νερά.

Για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πελατών και των συνεργατών της, καθώς και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης κάλυψης της αγοράς σε περιόδους αιχμής, η εταιρεία ίδρυσε το 2002 τη θυγατρική εταιρεία IQ BRANDS, η οποία διαθέτει δύο κέντρα αποθήκευσης και διανομής των προϊόντων της στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και υποστηρίζεται επιπλέον από μία έμπειρη και πολυδύναμη ομάδα πωλητών χονδρικής και λιανικής που καλύπτουν όλη την Ελλάδα.

Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Μεταμόρφωση Αττικής, συνολικής επιφάνειας 5.000 τμ, σε έκταση 11 στρεμμάτων, είναι κατασκευασμένες από ειδικά υλικά που εξασφαλίζουν απόλυτη στεγανότητα και θερμομόνωση διατηρώντας έτσι τις απαιτούμενες συνθήκες αποθήκευσης εμφιαλωμένου νερού. Αντίστοιχα, η διανομή των προϊόντων της εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιείται από τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, συνολικής επιφάνειας 1.200m2, σε έκταση 10 στρεμμάτων. Η διακίνηση των προϊόντων πραγματοποιείται με ιδιόκτητα φορτηγά οχήματα, για την άμεση εξυπηρέτηση των πελατών μας. Η εταιρεία διαθέτει ακόμη δικό της κέντρο αποθήκευσης και διανομής των προϊόντων της στο Λουτράκι Κορινθίας, συνολικής επιφάνειας 6.100 τμ, σε έκταση 19 στρεμμάτων.

Χρονιά σταθμό για την εταιρεία αποτέλεσε το 2014, καθώς μετά από δύο χρόνια εντατικής έρευνας και ανάπτυξης, η εταιρεία εισήλθε στην αγορά των αναψυκτικών, λανσάροντας οκτώ διαφορετικές γεύσεις και δημιουργώντας, παράλληλα, μία νέα κατηγορία προϊόντων, τα Φυσικά Μεταλλικά Αναψυκτικά «Βίκος». Πρόκειται για αναψυκτικά που παράγονται στο εργοστάσιο Καλπακίου με κύριο συστατικό το Φυσικό Μεταλλικό Νερό «ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ» κατευθείαν από την πηγή χωρίς καμία επεξεργασία, αλλά και με χυμούς από ελληνικά φρούτα.

Το 2017 η εταιρεία εμπλουτίζει την γκάμα των αναψυκτικών με τρεις νέες γεύσεις, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαντικό από το φυτό στέβια: Βίκος Cola στέβια, Βίκος Πορτοκαλάδα στέβια και Βίκος Λεμονάδα στέβια.

Παράλληλα, το χρονικό διάστημα 2017-2020 η εταιρεία προχώρησε σε μια σειρά επενδύσεων που ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, προέβη σε επέκταση της μονάδας με εγκατάσταση νέας, υπερσύγχρονης πλήρους γραμμής παραγωγής νερού με δυναμικότητα εμφιάλωσης 81.000 φιάλες την ώρα, στο εργοστάσιο Περιβλέπτου, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ολοκληρώνεται στο εργοστάσιο Καλπακίου η εγκατάσταση νέας, υπερσύγχρονης πλήρους γραμμής παραγωγής νερού και αναψυκτικών με δυναμικότητα παραγωγής 36.000 φιάλες την ώρα και η ανέγερση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων.

Στο εργοστάσιο στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων, η εταιρεία προχωρά σε επέκταση της μονάδας παραγωγής προπλασμάτων και πωμάτων, με την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή των ανωτέρω προϊόντων, ενώ, ταυτόχρονα, η Βίκος προέβη σε εξαγορά της εταιρείας Νατούρα Εμφιαλωτική. Μόλις φέτος η εταιρεία λάνσαρε τη Βίκος Cola Zero Sugar.

Όπως προκύπτει από την τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, το 2020 η εταιρεία κατέγραψε μείωση του καθαρού κύκλου εργασιών στα 73,68 εκατ. ευρώ από 79,11 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των πρωτοφανών συνεπειών που πυροδότησε το ξέσπασμα της πανδημίας. Αντίστοιχα για την περυσινή χρονιά, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 14,91 εκατ. ευρώ από 13,2 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους αυξήθηκαν το 2020 σε 14,01 εκατ. ευρώ έναντι 12,80 εκατ. ευρώ το 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider