Τράπεζες: Ο διπλός ρόλος για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και τις επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Ο διπλός ρόλος για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και τις επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου
Οι τράπεζες καλούνται να ανταποκριθούν στη μεγάλη πρόκληση και ευθύνη να φέρουν τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, και δη τις μικρές και μικρομεσαίες, σε επαφή με όλες τις δυνατότητες που τους προσφέρονται για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις.

Κρίσιμο ρόλο αναλαμβάνουν οι τράπεζες για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνουν τα νέα αναπτυξιακά εργαλεία, με αιχμή τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και τις επιχορηγήσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να ανταποκριθούν στη μεγάλη πρόκληση και ευθύνη να φέρουν τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, και δη τις μικρές και μικρομεσαίες, σε επαφή με όλες τις δυνατότητες που τους προσφέρονται για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν συνδυαστικά για να ενισχύσουν το μέγεθος και την ανταγωνιστικότητά τους.

Για να το επιτύχουν αυτό, οι τράπεζες, πέρα από τον ρόλο του χρηματοδότη, θα αναπτύξουν ζωτικό ρόλο συμβούλου για τις επιχειρήσεις, καθοδηγώντας τες στην επιλογή του κατάλληλου συνδυασμού αναπτυξιακών προγραμμάτων και στη διαμόρφωση επιλέξιμων επενδυτικών προτάσεων, τις οποίες και θα χρηματοδοτήσουν.

Είναι η πρώτη φορά που οι τράπεζες καλούνται να λειτουργήσουν τόσο ολιστικά για τις επιχειρήσεις – πελάτες τους και η συμβολή τους θα είναι κρίσιμη για την επιτυχή απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων, αλλά και για την αξιοποίηση των επιχορηγήσεων και των λοιπών αναπτυξιακών κινήτρων. Το τελικό ζητούμενο είναι τις ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης να μπορέσουν να καρπωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και η ανάπτυξη αυτή να είναι βιώσιμη και να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Ο νέος ρόλος του τραπεζικού συστήματος αναδείχθηκε στην προχθεσινή ενημερωτική συζήτηση που διοργάνωσε η Eurobank με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, με έμφαση στον νέο αναπτυξιακό νόμο και στις ευκαιρίες που μπορεί να δώσει στις επιχειρήσεις για τον μετασχηματισμό, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα συμβάλλει καθοριστικά στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, σύμφωνα με τις επιταγές του ψηφιακού μετασχηματισμού, της πράσινης μετάβασης και των νέων τεχνολογιών. «Σε συνδυασμό με την επιπλέον επιτάχυνση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τα προσαυξημένα ποσοστά του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, η Ελλάδα είναι πανέτοιμη για το επενδυτικό άλμα», είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι με 13 νέα θεματικά καθεστώτα και κίνητρα, ο νέος Αναπτυξιακός δίνει ισχυρή ώθηση στις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών ώστε να υλοποιήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα επενδυτικά τους σχέδια σε ένα ευρύτατο πεδίο δραστηριοτήτων.

Καθώς υπάρχει η εντύπωση πως τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι μικρότερες επιχειρήσεις που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στη χώρα μας μπορούν να επωφεληθούν κατ΄ εξοχήν από τον αναπτυξιακό νόμο. Και τα δύο εργαλεία μπορούν, πάντως, να λειτουργήσουν συμπληρωματικά καθώς δεν είναι ασύμβατα μεταξύ τους και οι τράπεζες θα είναι εκείνες που θα κληθούν να συνθέσουν το «παζλ» χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις – πελάτες τους.

Σημειώνεται ότι ένα από τα σημαντικά στοιχεία του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων που φτάνουν έως το 70% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ενισχυθούν και για δράσεις που δεν σχετίζονται με το αρχικό επενδυτικό σχέδιο, αλλά αφορούν π.χ. εξοικονόμηση ενέργειας, κατάρτιση, έρευνα, εξωστρέφεια και επιχειρηματικότητα νέων.

Ένα σημείο SOS που πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις είναι να μην προχωρήσουν σε καμία απολύτως δαπάνη που σχετίζεται με το επενδυτικό έργο που θέλουν να εντάξουν στον νέο αναπτυξιακό νόμο, προτού να υποβάλουν τη σχετική αίτηση ένταξης. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το έργο αυτόματα απεντάσσεται. Επομένως οι δαπάνες πρέπει να ξεκινήσουν μετά την υποβολή της αίτησης. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα θα ανοίξει το πρώτο δίμηνο του 2022.

Τα ελάχιστα ποσά επένδυσης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις πρέπει να είναι 150.000 ευρώ, για τις μικρές 250.000, για τις μεσαίες 500.000 και για τις μεγάλες 1.000.000 ευρώ.

Ο ορισμός της πολύ μικρής επιχείρησης είναι τζίρος μικρότερος των 2 εκατ. ευρώ και έως 10 εργαζόμενοι. Μικρή επιχείρηση θεωρείται αυτή που απασχολεί άνω των 10 εργαζόμενων και έχει τζίρο μεγαλύτερο των 2 εκατ. ευρώ. Στις δύο αυτής κατηγορίες εμπίπτει άνω του 90% των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μεσαίου μεγέθους θεωρούνται οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ και με περισσότερους από 50 εργαζόμενους και μεγάλες, οι επιχειρήσεις με πάνω από 250 εργαζόμενους και τζίρο πάνω από 50 εκατ. ευρώ η ισολογισμό μεγαλύτερο των 43 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση ομίλου στον οποίο ανήκουν και μικρές επιχειρήσεις, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν η δραστηριότητα της μικρής επιχείρησης που ανήκει στον όμιλο δεν σχετίζεται με τη βασική δραστηριότητα του ομίλου, τότε δικαιούται επιχορήγηση.

Εκτός των ενισχύσεων του νέου αναπτυξιακού νόμου βρίσκονται οι ατομικές επιχειρήσεις ενώ υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν τα σχήματα franchise, κάτω από ορισμένες συνθήκες.

Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο οι διαδικασίες έγκρισης και υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων θα είναι ταχύτατες, αφού αυτές θα γίνονται μέσα σε 60 ημέρες από 670 ημέρες μέχρι σήμερα, ενώ ο έλεγχος της επένδυσης για την εκταμίευση θα γίνεται σε ένα βήμα από επτά πριν.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ίδια συμμετοχή στο επενδυτικό έργο θα μπορεί να γίνει και με τη λήψη δανείου, αρκεί το δάνειο αυτό να μην έχει κρατική ενίσχυση. Η ίδια συμμετοχή περιλαμβάνει και το leasing.

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα του νέου αναπτυξιακού νόμου θα λειτουργούν σε τριμηνιαίους κύκλους, οι οποίοι δεν θα παρατείνονται. Μεταξύ των κύκλων θα υπάρχει διακοπή ενός μηνός μέχρι να ανοίξει ο επόμενος.

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες είναι βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τους επιχειρηματίες που ψάχνουν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα.

Οι πτυχές, ωστόσο, του νέου αναπτυξιακού νόμου (κατ΄ εξοχήν εργαλείου για τις μικρότερες επιχειρήσεις), αλλά και των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύ περισσότερες και ειδικότερες. Για το λόγο αυτό η καθοδήγηση των τραπεζών θα είναι κομβική για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών από τα προγράμματα στήριξης των επενδύσεων, οι τράπεζες θα συνάψουν συνεργασίες και με ειδικούς φορείς και εξωτερικούς συμβούλους για τον σχεδιασμό επενδυτικών πλάνων των πελατών τους και την υποβολή των φακέλων.

Ενδεικτικά, η Eurobank έχει δημιουργήσει την εφαρμογή Business Check Up για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πελατών της στα διαθέσιμα αναπτυξιακά προγράμματα, ενώ για την άμεση επικοινωνία των επιχειρήσεων πελατών της, με τους εξειδικευμένους συνεργάτες, αναπτύσσει ηλεκτρονική πλατφόρμα, την Business Banking Marketplace, που θα φιλοξενηθεί στο site της Eurobank και θα είναι διαθέσιμη στις αρχές του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider