AstraZeneca: Πιθανή ανακάλυψη του αίτιου πρόκλησης θρομβώσεων μετά από τον εμβολιασμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
AstraZeneca: Πιθανή ανακάλυψη του αίτιου πρόκλησης θρομβώσεων μετά από τον εμβολιασμό
AstraZeneca emvolio
H αλληλεπίδραση του εμβολίου και μιας πρωτεΐνης μπορεί να ευθύνεται για τα περιστατικά θρομβώσεων με σύνδρομο θρομοβοπενίας.

Νέα επιστημονική έρευνα πιθανώς να ανακάλυψε το αίτιο της δημιουργίας θρομβώσεων στο αίμα μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca, γεγονός που στάθηκε αφορμή να περιοριστεί η χρήση που σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την καταγραφή ορισμένων ανεπιθύμητων περιστατικών.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η προκλινική έρευνα συμπέρανε ότι η αλληλεπίδραση του εμβολίου και μιας πρωτεΐνης, γνωστής ως παράγοντας αιμοπεταλίων 4, μπορεί να ευθύνεται για τα περιστατικά θρομβώσεων με σύνδρομο θρομοβοπενίας. Η έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια με τη συμμετοχή και της AstraZeneca, δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Science Advances. Σύμφωνα με την εταιρεία τα συμπεράσματα της έρευνας δεν είναι τελικά.

Το εμβόλιο της Astra αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συνδέθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο με τη πιθανή δημιουργία θρομβώσεων στο αίμα αν και σε σπάνιες περιπτώσεις.

Η εμφάνιση των θρομβώσεων ήταν πιο πιθανή μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση, παρά με τη δεύτερη. Ενδεικτικά, μέχρι τις 17 Νοεμβρίου στη Βρετανία αναφέρθηκαν 426 περιστατικά, σε ένα σύνολο περισσότερων από 24 εκατ. πρώτων δόσεων του εμβολίου που χορηγήθηκαν στη χώρα.

«Παρά το γεγονός ότι η έρευνα δεν έχει καταλήξει, παρέχει ενδιαφέροντα στοιχεία και η AstraZeneca θα διερευνήσει τους τρόπους ώστε μέσω αυτών των ευρημάτων να αυξήσει τις προσπάθειες της για να απομακρυνθούν από το εμβόλιο αυτές οι σπάνιες παρενέργειες», ανέφερε η φαρμακοβιομηχανία σε ανακοίνωση της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

AstraZeneca: Αυξάνει την παραγωγική της ικανότητα για το εμβόλιο κατά της COVID-19

AstraZeneca: Δύο δισ. εμβόλια κατά της COVID-19 παραδόθηκαν παγκοσμίως - Λιγότερο από 12 μήνες μετά την πρώτη έγκριση

gazzetta
gazzetta reader insider insider