ΠΥΡΚΑΛ: Προβλέπονται οκταώροφα κτίρια στο νέο κυβερνητικό πάρκο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΥΡΚΑΛ: Προβλέπονται οκταώροφα κτίρια στο νέο κυβερνητικό πάρκο
Προχωρούν οι διαδικασίες και ο σχεδιασμός για το κυβερνητικό πάρκο στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ. Ο συντελεστής δόμησης και οι χρήσεις.

Οκταώροφα κτίρια και συντελεστής δόμησης 1,8 προβλέπονται για το κυβερνητικό πάρκο, το οποίο σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να εγκατασταθεί στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη Αττικής (Υμηττός), στεγάζοντας υπουργεία και υπηρεσίες του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται σε τροπολογία (του ΥΠΕΝ) που ψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις στρατηγικές επενδύσεις, το 50% των εγκαταστάσεων θα διατεθεί για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων αστικού πρασίνου ενώ στο υπόλοιπο 50% θα αναγερθούν τα κτίρια διοίκησης που θα φιλοξενήσουν τους φορείς του δημόσιου τομέα.

Ειδικότερα, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) κατά την κατάρτισή του θα πρέπει να προβλέπει ότι από το σύνολο των 154,8 στρεμμάτων του ακινήτου, το 50% θα είναι ελεύθεροι χώροι και αστικό πράσινο.

Το υπόλοιπο 50% θα αποδοθεί σε χρήσεις πολεοδομικού κέντρου. Στη ζώνη αυτή θα επιτρέπονται ειδικές χρήσεις για εξυπηρέτηση της διοίκησης, για υποδομές κοινωνικής πρόνοιας και συνάθροισης κοινού, για μικρές αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικούς χώρους, συνεδριακά κέντρα, κέντρα έρευνας, εστίαση, αναψυκτήρια, χώρους στάθμευσης και γωνιές ανακύκλωσης. Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα ανέρχονται στο 40%. Ο μέσος συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 1,80, το μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε 60% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος σε 28 μέτρα.

Στο κομμάτι του ακινήτου, όπου Θα αναπτυχθούν οι ελεύθεροι χώροι και το αστικό πράσινο θα επιτρέπονται και οι «πολιτιστικές εγκαταστάσεις» για τα υφιστάμενα κτίρια τα οποία θα κριθούν διατηρητέα.

Όπως επισημαίνεται στην τροπολογία, «η απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ καθίσταται άμεση». Δεδομένου ότι η δημιουργία χώρων διοίκησης και ελεύθερων χώρων - αστικού πρασίνου εξυπηρετεί σκοπό δημόσιας ωφέλειας, για την εκπλήρωση του οποίου επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Κατά παρέκκλιση της σχετικής νομοθεσίας μάλιστα, για εκτίμηση της αξίας του απαλλοτριούμενου ακινήτου και των επικειμένων του και ανεξαρτήτως αν απαλλοτριωθείσα έκταση υπάγεται ή όχι στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις δυο ανεξάρτητων πιστοποιημένων εκτιμητών, εγγεγραμμένων στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες ανατίθενται με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στην οποία και υποβάλλονται.

Στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ θα εγκατασταθούν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών, καθώς και οι υπηρεσίες και οργανισμοί όπως οι ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ κ.α. που σήμερα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας ή σε άλλες περιοχές.

Στόχος της ρύθμισης όπως επισημαίνεται - είναι η αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος, καθώς «η παραμονή των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ, συνολικής επιφάνειας 155.087 τ.μ. εντός του Δήμου Δάφνης - Υμηττού υποβαθμίζει το οικιστικό περιβάλλον, καθώς και την ποιότητα ζωής των κατοίκων περιοχής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider