Το 10% των ευρωπαϊκών μονόκερων διεκδικεί η Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 10% των ευρωπαϊκών μονόκερων διεκδικεί η Ελλάδα
H κεφαλαιοποίηση των ελληνικών startups θα μπορούσε να τριπλασιαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία φτάνοντας τα 15 δισ. ευρώ από τα 5 με 6 δισ που είναι σήμερα.

Μικρό αλλά ζωτικό είναι το σύστημα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας, με τις προοπτικές του να προδιαγράφονται ακόμα καλύτερες, αν καμφθούν οι δομικοί περιορισμοί του σήμερα κι αν δημόσιος κι ιδιωτικός τομέας καταφέρουν να συμπλεύσουν, βελτιώνοντας στο τέλος της ημέρας την εμπειρία των επενδυτών. Αν δε οι παραπάνω προϋποθέσεις εκπληρωθούν, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών startups θα μπορούσε να τριπλασιαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία φτάνοντας τα 15 δισ. ευρώ από τα 5 με 6 δισ που είναι σήμερα. Την ίδια στιγμή μάλιστα, η χώρα θα μπορούσε να μετατραπεί σε γενέτειρα 10 «unicorns», διατρανώνοντας την ικανότητά της να δημιουργεί επιχειρήσεις με διεθνή αντίκτυπο.

Τα παραπάνω εξέφρασαν ο Πρόεδρος και η Διευθύντρια της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, κ. Μ. Βερέμης και κα Μ. Αθανασιάδη, οι οποίοι και παρουσίασαν σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση τις δράσεις της Επιτροπής καθώς και την μελέτη «Destination Greece: Attracting Digital & Innovation Investment» που πραγματοποίησε η Accenture για λογαριασμό του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τον κ. Βερέμη «η γέννηση καινοτομίας φέρνει πολλαπλά οφέλη που εκτείνονται πολύ πέρα από τον ίδιο τον τομέα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι startups και ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 5 φορές πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες. Αυτός είναι και ο λόγος που στο ΣΕΒ δημιουργήσαμε την Επιτροπή Καινοτομίας. Στόχος μας ήταν να δώσουμε ένα σπίτι και πολλαπλά εφόδια σε εταιρείες που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση κι έχουν καινοτόμα χαρακτηριστικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και με την δυναμική που καταγράφεται τόσο παγκοσμίως όσο και στην χώρα μας, ο τομέας της ελληνικής καινοτομίας μπορεί να φτάσει να εισφέρει κοντά στο 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Η ανοδική αυτή πορεία μάλιστα, θα μπορούσε να ωθήσει ελληνικές εταιρείες να κατακτήσουν τον τίτλο του μονόκερου - να αποκτήσουν δηλαδή αποτίμηση άνω του 1 δισ. - επισφραγίζοντας την δυναμικής της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής αλλά και βάζοντας την χώρα ακόμα περισσότερο στο ραντάρ ξένων επενδυτών. «O στόχος μας θα πρέπει να το 5% με 10% των ευρωπαϊκών unicorns να είναι ελληνικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Στα σκαριά 5 unicorns

Ήδη άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, επί ελληνικού εδάφους υπάρχουν τουλάχιστον πέντε εταιρείες που φλερτάρουν με τον τίτλο, κινούνται δηλαδή πολύ κοντά σε αυτή την αποτίμηση. Αυτές είναι η Viva, η Persado, η Blueground, η Skroutz και η Peoplecert. Αντίστοιχα άλλες πέντε εταιρείες, τις οποίες και δεν ανέφερε, παρουσιάζουν τέτοιο ρυθμό ανάπτυξης που θα μπορούσαν να κερδίσουν τον τίτλο του Unicorn μέσα στην επόμενη πενταετία.

«H Eυρώπη έχει σήμερα 125 unicorns από τα οποία τα 80 εδράζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν η Ελλάδα επιτύχει να δημιουργήσει τα 10 από τα 130 Unicorns της Ευρώπης, θα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο πληθυσμός της αντιπροσωπεύει μόλις το 1,3% του πληθυσμού της Ευρώπης». Μια τέτοια επιτυχία, σύμφωνα με τον κ. Βερέμη θα είχε περισσότερο σημειολογική αξία, αφού θα επισφράγιζε την ικανότητα της χώρας να δημιουργεί καινοτομία με διεθνή αντίκτυπο, κινητοποιώντας ακόμα περισσότερο επιχειρηματίες και επενδυτές.

Το momentum δείχνει να είναι ήδη εδώ αν σκεφτεί κανείς την «ψήφο εμπιστοσύνης» που έδωσαν πρόσφατα στην χώρα πολυεθνικοί κολοσσοί όπως οι Microsoft, Pfizer, Accenture και ίσως σύντομα και η Amazon. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, κ. Παπαλεξόπουλο, η ενεργή συμμετοχή στο εγχώριο επιχειρείν των Ελλήνων της διασποράς καθώς και η σταδιακή μετάβαση των ελληνικών πανεπιστημίων από την έρευνα στην ανάπτυξη, θα μπορούσαν να βελτιώσουν περαιτέρω τις προοπτικές της ελληνικής καινοτομίας.

Παρότι όμως οι λόγοι αισιοδοξίας για ένα καλύτερο μέλλον είναι πολλοί, η κατάσταση επιδέχεται μεγάλες βελτιώσεις, αφού στη χώρα μας επενδύεται μόλις το 1/10 των κεφαλαίων που επενδύονται για παράδειγμα στην Γερμανία και μόλις το 1/50 αυτών που επενδύονται στο Ισραήλ.

Τα βήματα για να διατηρήσουμε το Momentum

Για το λόγο αυτό και μετά και τις «tech-τονικές» αλλαγές στην παγκόσμια παραγωγή και επενδυτική σκηνή που έφερε η πανδημία, η χώρα θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της σε «κρίσιμους παράγοντες» και «συστημικούς διευκολυντές» αν θέλει ο τεχνολογικός τομέας να συνεισφέρει ουσιαστικά στο ΑΕΠ της και να αποκτήσει επιδραστικό χαρακτήρα, ώστε να μπολιάσει την υπόλοιπη οικονομία με καινοτομία και εξωστρέφεια.

Ειδικότερα όπως επισημαίνει η μελέτη της Accenture για να «επιστρέψει η Ελλάδα μέσα από την καινοτομία» χρειάζεται να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα. Αρχικά η χώρα θα πρέπει να προωθήσει στοχευμένες επικοινωνιακές δράσεις για την ανάδειξη της ως ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις. Επιπλέον θα πρέπει να συνεχίσει να αναβαθμίζει τις δεξιότητες του επιστημονικού της προσωπικού, να βελτιώνει την εμπειρία των επενδυτών με την άρση των υπαρχόντων εμποδίων αλλά και να προσφέρει κίνητρα εστιασμένα σε ξένες επενδύσεις στην Καινοτομία και την Υψηλή Τεχνολογία. Τέλος θα πρέπει να επενδύσει στην δημιουργία νέων οικοσυστημάτων υψηλής τεχνολογίας διασφαλίζοντας παράλληλα και την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μισό δισ. κεφάλαια έχει κινητοποιήσει το Equifund προς τις ελληνικές startups

EIT Digital Venture Program: 9 startups έλαβαν 115.000 ευρώ το 2021

Κεφάλαια μέσω crowdfunding μπορούν να «σηκώσουν» πλέον οι startups της ΕΕ - Οι προοπτικές για το ελληνικό οικοσύστημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider