Στους προμηθευτές τα πρώτα κονδύλια για την επιδότηση στο ρεύμα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στους προμηθευτές τα πρώτα κονδύλια για την επιδότηση στο ρεύμα
Από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης η πρώτη δόση 160 εκατ. ευρώ – Εκταμίευση τον επόμενο μήνα 230 εκατ. για την επιδότηση του Νοεμβρίου.

Τα πρώτα κεφάλαια για την κάλυψη της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος αποδόθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό προς τους προμηθευτές είναι ύψους 160 εκατ. ευρώ και αφορά την πίστωση έναντι των ποσών που έχουν να λαμβάνουν για την εφαρμογή του μέτρου για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Σεπτέμβριο η επιδότηση για τα κυμαινόμενα τιμολόγια ανέρχεται στα 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (δηλαδή σε 9 ευρώ για 300 κιλοβατώρες), ενώ για τον επόμενο μήνα έχει αυξηθεί στα 6 λεπτά του ευρώ για τα κυμαινόμενα τιμολόγια (18 ευρώ για 300 κιλοβατώρες) και σε 8 λεπτά του ευρώ για τους δικαιούχους του ΚΟΤ (24 ευρώ). Επίσης, για όλο το τελευταίο τετράμηνο του έτους, έχει ορισθεί επιδότηση 20 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα και για τα σταθερά τιμολόγια, δηλαδή έως 6 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Έως τον Ιανουάριο τα ποσά έναντι

Όπως έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι προμηθευτές θα λαμβάνουν έναντι των ποσών που δικαιούνται σε μηνιαία βάση, μετά την ολοκλήρωση κάθε μήνα εφαρμογής του μέτρου. Έτσι, τα επόμενα ποσά από το ΤΕΜ θα δοθούν στις εταιρείες στα μέσα Δεκεμβρίου, καλύπτοντας την επιδότηση για τις καταναλώσεις Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που προγραμματίζεται να δοθεί θα κινείται στα 230 εκατ. ευρώ, καθώς η επιδότηση έχει αυξηθεί τον Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι για τον τρέχοντα μήνα το μέτρο προβλέπει την παροχή 13 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα (39 ευρώ για 300 κιλοβατώρες) και 15 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τους δικαιούχους ΚΟΤ (45 ευρώ). Με δεδομένο ότι τα ίδια ποσά θα ισχύσουν και για τον Δεκέμβριο, σε ανάλογο ύψος θα κινηθεί και η χρηματοδότηση των εταιρειών από το ΤΕΜ τον Ιανουάριο.

«Ανάσα» ρευστότητας

Όπως αναφερόταν στις δύο επιστολές που έχει στείλει για την εφαρμογή του μέτρου το ΥΠΕΝ στις εταιρείες προμήθειας, τα ποσά αυτά αφορούν πίστωση έναντι των ποσών που επακριβώς πρέπει να λαμβάνει κάθε προμηθευτής. Κι αυτό γιατί η χρηματοδότηση θα γίνει συνυπολογίζοντας το πελατολόγιο που είχε κάθε εταιρεία στις 31 Αυγούστου, καθώς με εκτίμηση της κατανάλωσής του, στη βάση της κατανάλωσης του τελευταίου τετραμήνου του 2020.

Η τελική εκκαθάριση θα γίνει το 2022, στη βάση της πραγματικής κατανάλωσης των πελατών κάθε παρόχου, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, η χρηματοδότηση των εταιρειών αποτελεί μία σημαντική ταμειακή «ανάσα», η οποία θα αμβλύνει τις πιέσεις στη ρευστότητά τους, που δημιουργεί το υψηλό χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Κόστος που προκαταβάλουν για να καλύψουν τις ανάγκες του χαρτοφυλακίου τους, καθώς η ενέργεια που καταναλώνει η πελατειακή τους βάση κάθε μήνα τιμολογείται τον επόμενο μήνα και εξοφλείται ένα μήνα αργότερα. Έτσι, σε αυτές τις πιέσεις, ήρθε να προστεθεί και η κάλυψη της επιδότησης, η οποία έως τώρα γινόταν με ίδια κεφάλαια.

Σύντομα η ΚΥΑ

Όπως είναι γνωστό, τα κεφάλαια του ΤΕΜ για τη χρηματοδότηση της επιδότησης θα προέλθουν από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων, με την περικοπή των ποσών που θα καταλήξουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), αξιοποιώντας το θετικό ισοζύγιο που δημιουργεί στον Λογαριασμό τα υψηλά επίπεδα των χονδρεμπορικών τιμών.

Μάλιστα, την Παρασκευή δημοσιεύθηκε η νέα Υπουργική Απόφαση για την εκ νέου ανακατανομή των ρύπων και τη χρησιμοποίηση μεγαλύτερου μέρους των εσόδων από τους ρύπους, ώστε να καλυφθεί η αύξηση της επιδότησης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Έτσι, πλέον στο ΤΕΜ θα εισρεύσει το 69,86% των χρηματοροών από τα δικαιώματα, ενώ το ποσοστό για τον ΕΛΑΠΕ περικόπτεται ακόμη περισσότερο, στο 8%.

Παράλληλα, σύντομα αναμένεται να δημοσιευθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επιδότηση, η οποία θα περιγράφει όλες τις παραμέτρους εφαρμογής του μέτρου. Η καθυστέρηση οφείλεται στην κοινοποίηση της επιδότησης μέτρο στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, καθώς η απορρόφηση μέρους του κόστους για τις μικρές επιχειρήσεις(που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια χαμηλής τάσης) θεωρείται κρατική ενίσχυση. Πάντως, το «πράσινο φως» της DG Comp θεωρείται τυπική υπόθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider