Attica Bank: Μέχρι τις 19/11 κρίνεται η δομή της ΑΜΚ – «Εγκλωβισμένο» το ΤΧΣ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Μέχρι τις 19/11 κρίνεται η δομή της ΑΜΚ – «Εγκλωβισμένο» το ΤΧΣ
Attica Bank
Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα μέχρι την Παρασκευή. Η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της ΑΜΚ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται εντός της εβδομάδας, βάζοντας την αύξηση κεφαλαίου στην τελική ευθεία με ορίζοντα το επόμενο εικοσαήμερο.

Κρίσιμα θα είναι τα επόμενα 24ωρα μέχρι την Παρασκευή για τη διαμόρφωση του νέου μετοχικού σχήματος που θα ελέγχει την Attica Bank μετά την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ.

Η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της ΑΜΚ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται εντός της εβδομάδας, βάζοντας την αύξηση κεφαλαίου στην τελική ευθεία με ορίζοντα το επόμενο εικοσαήμερο. Η αύξηση έχει δεδομένη τη στήριξη των υφιστάμενων μετόχων. Ωστόσο, αν υλοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή – σημειώνεται ότι η εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούσε εξαρχής ως βέλτιστη λύση την ΑΜΚ με στρατηγικό επενδυτή - , θα συνιστά διάσωση της Αttica Bank με «μετάγγιση» χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου.

Στις διεργασίες που συντελούνται τους τελευταίους μήνες, τη δυσκολότερη θέση έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η αγωνία του ΤΧΣ να εξασφαλίσει τη συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή στη διάσωση της Τράπεζας, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν το ποσοστό που θα αναγκαστεί να καλύψει με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, εξαντλεί μέχρι τελευταίας ρανίδας τις διαπραγματεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό και με την «ομίχλη» να διατηρείται για το πώς το Ταμείο θα μπορούσε να δράσει ελαχιστοποιώντας τις απώλειες του Δημοσίου και έχοντας θεσμική και νομική κάλυψη για τις αποφάσεις που θα λάβει η διοίκησή του, χθες το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ κάλεσε σε «ακρόαση» τους δύο ξένους επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ΑΜΚ της Attica Bank στους συμβούλους, Axia Ventures και Euroxx.

Ellington και Bain Capital από κοινού με το fund JC Flowers, παρουσίασαν τις προτάσεις τους στο Γενικό Συμβούλιο, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έδωσε παράταση μέχρι την Παρασκευή για να λάβει τις αποφάσεις του.

Σημειώνεται ότι η Ellington έχει αναδειχθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank ως προτιμητέος επενδυτής, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι, μαζί με το ΤΜΕΔΕ, προτίθεται να βάλει τμηματικά κεφάλαια στην Τράπεζα, τα οποία η διοίκηση της Attica αξιολογεί στα 180 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό θα μπει στα ταμεία της Τράπεζας με «υποσχετική», αφού το ΤΧΣ θα έχει επωμιστεί εκ των προτέρων όλη τη ζημία για την εξυγίανση της Attica Bank και στη συνέχεια ο ιδιώτης επενδυτής θα μπει στην Τράπεζα με αποκλειστικό δικαίωμα συμμετοχής στην επόμενη ΑΜΚ. Ειδικότερα, η Ellington φέρεται να έχει προτείνει καταρχήν είσοδό της με το ΤΜΕΔΕ και με μικρό ποσό συμμετοχής (20 – 30 εκατ. ευρώ) και τελική είσοδο μέσω της εξαγοράς μετατρέψιμου ομολόγου που θα εκδώσει υπέρ αυτής η Attica Bank και η Ellington θα μπορεί να το εξαγοράσει μέσα στο 2022.

Η δομή της πρότασης Ellington – ΤΜΕΔΕ αποτελεί μία επανάληψη της πρότασης που είχε κάνει ο John Paulson για την Τράπεζα Πειραιώς ενόψει της μετατροπής των CoCos της Τράπεζας τον Δεκέμβριο του 2020. Την πρόταση Paulson είχε απορρίψει το ΤΧΣ τον Οκτώβριο του 2020, καθώς ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τρ. Πειραιώς με ποσοστό 26,5%, έκρινε ότι η πρόταση θα οδηγούσε σε μεγάλη απίσχναση της συμμετοχής του, επιφέροντας αντίστοιχη ζημία στα συμφέροντά του και στα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Ενώπιον του ίδιου διλήμματος, βρίσκεται και πάλι το ΤΧΣ. Κατόπιν της εισαγωγής των 16.541.878 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Attica Bank που εκδόθηκαν κατά τη μετατροπή των warrants, το ΤΧΣ βρέθηκε με ποσοστό 68,2% στην Attica Bank. Παράλληλα, στο 14,7%, από 46,3% προηγουμένως, υποχώρησε το ποσοστό που κατέχει το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών και Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) και αντίστοιχα, στο 10,3% από 32,5% το ποσοστό του ΕΦΚΑ.

Οι 16,5 εκατ. μετοχές της Αttica Bank θα μεταβιβαστούν στο ΤΧΣ την Παρασκευή, δίνοντάς του και τυπικά τη θέση του βασικού μετόχου. Το ΤΧΣ έχει δεσμευτεί εγγράφως στον SSM ότι θα καλύψει μέχρι του ύψους του ποσοστού του την ΑΜΚ της Attica και χάρη στη δέσμευση αυτή ο SSM δεν έχει ανακαλέσει την άδεια της Τράπεζας λόγω παραβίασης των κανονισμών για τα capital buffers. Ωστόσο, μετά τις 30 Σεπτεμβρίου η Attica Bank έχει αποκοπεί από την πρόσβαση στον φθηνό δανεισμό του ευρωσυστήματος μέσω της αποδοχής ενεχύρων από την ΕΚΤ.

Οι προβληματισμοί για τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην ΑΜΚ είναι πολλοί, όπως έχει αναλύσει το insider.gr.

KaiΚαι δεν έχουν επιλυθεί, καθώς δεν υπάρχει ένα πλαίσιο δράσης για το Ταμείο που να προβλέπεται από τον αναθεωρημένο νόμο για τη λειτουργία του, ο οποίος περιμένει ακόμη την έγκριση των Θεσμών. Για το λόγο αυτό, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δεν έλαβε χθες καμία θέση έναντι των δύο προτάσεων των ιδιωτών επενδυτών για την ΑΜΚ της Attica Bank. Ούτε, όμως, και τα υπόλοιπα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, καθώς δεν έχουν ορατότητα για το πότε και πώς το ΤΧΣ θα μπορεί να ασκεί βέτο στην αποεπένδυση που θα κάνει από τις τράπεζες, καθώς και πώς αποφάσεις αποεπένδυσης με απώλειες θα μπορούν να λαμβάνονται χωρίς ποινικές ευθύνες για τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου.

Οι διασφαλίσεις αυτές δεν υπάρχουν στο μοντέλο λύσης που προτείνει η Ellington, όπου εκ προοιμίου το ΤΧΣ καλείται να «υπογράψει» ότι θα παραιτηθεί από τα δικαιώματα μετόχου σε προγραμματισμένη ΑΜΚ που θα ακολουθήσει αυτήν την οποία θα καλύψει το ΤΧΣ για να εξυγιάνει την Τράπεζα.

Ο «εγκλωβισμός» του ΤΧΣ είναι αυτός που έφερε χθες στο Γενικό Συμβούλιο και την πρόταση των Bain Capital – JC Flowers, την οποία το ΔΣ της Attica Bank είχε κρίνει ως μη δεσμευτικού χαρακτήρα, επιλέγοντας τον μοναδικό ουσιαστικά ενδιαφερόμενο που ήταν η Ellington με τους όρους της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Αγώνας δρόμου για την ΑΜΚ και την θεσμική κάλυψη του ΤΧΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider