Τσαμάζ: On track για μια καλή χρονιά, έτοιμοι για τις προκλήσεις του μέλλοντος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσαμάζ: On track για μια καλή χρονιά, έτοιμοι για τις προκλήσεις του μέλλοντος
Ουσιαστική ανάκαμψη εσόδων και κερδοφορίας αναμένουν τα στελέχη του Ομίλου - Συνεχίζονται οι επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών και 5G.

Σε καλό δρόμο για μια καλή χρονιά, με ουσιαστική ανάκαμψη εσόδων και κερδοφορίας, βρίσκεται ο ΟΤΕ το 2021, σύμφωνα με τα όσα εκτίμησαν οι επικεφαλής του Ομίλου στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αναλυτές για τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου και του 9μήνου της εταιρείας, τα οποία και ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Ο όμιλος μάλιστα συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο ώστε να ισχυροποιήσει περαιτέρω την θέση του σε όλους τους τομείς της τηλεπικοινωνιακής αγοράς - οπτικές ίνες, 5G, τηλεόραση, έργα ICT.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων για υγειονομικούς λόγους αλλά και την χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών που ευνόησαν τα έσοδα από τις υπηρεσίες περιαγωγής, EBITDA και περιθώριο EBITDA κινήθηκαν υψηλότερα από πέρυσι. Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτούργησε και η αύξηση της ζήτησης για υψηλότερες ταχύτητες και περισσότερα δεδομένα, η οποία παρατηρήθηκε τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή.

Ήδη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 479 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχαν ενταχθεί στο δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) γεγονός που κάνει εφικτό τον στόχο οι συνδέσεις τέτοιου τύπου να ξεπεράσουν τις 560 χιλιάδες μέχρι το τέλος της χρονιάς, όπως εξήγησε ο κ. Τσαμάζ. «Ο ΟΤΕ επεκτείνει το δίκτυο FTTH, με τη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες να αυξάνεται σταθερά. Οι επενδύσεις συνεχίζονται κι έχουμε ένα σταθερό πλάνο ανάπτυξης για να ξεπεράσουμε τα 1 εκατ. συνδέσεις FTTH μέχρι το τέλος του 2022, γεγονός που θα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΤΕ, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ, τονίζοντας ότι ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και το UFBB, το οποίο θα ξεκινήσει. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στο πεδίο των οπτικών ινών από την δραστηριοποίηση ενεργειακών παικτών ο κ. Τσαμάζ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε πολύ μπροστά από οποιονδήποτε υφιστάμενο ή δυνητικό ανταγωνιστή στο FTTH. Είναι ευπρόσδεκτος όποιος επιθυμεί να επενδύσει στις οπτικές ίνες. Δεν είναι απειλή για εμάς καθώς με τον τρόπο αυτό μεγαλώνει η αγορά».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ο Όμιλος δεν εξετάζει προς το παρόν κάποια συνέργεια για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, μοντέλο που υιοθετήθηκε για παράδειγμα στην γερμανική αγορά. «Στην Ελλάδα η αγορά είναι χωρισμένη σε τομείς, το ίδιο και οι επενδύσεις των παρόχων, χωρίς να υπάρχει αλληλοκάλυψη. Αυτό είναι βασικό διαφοροποιητικό στοιχείο. Τυχόν συνέργειες στο μέλλον θα εξαρτηθούν από την πορεία των επενδύσεων και της ζήτησης. Αυτή τη στιγμή όμως είμαστε μακριά από το να σκεφτούμε κάποια συνεργασία» τόνισε.

Πέρα από τις οπτικές ίνες, ο επικεφαλής του ΟΤΕ στάθηκε και στο 5G τονίζοντας ότι η πληθυσμιακή κάλυψη υπηρεσιών 5G σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει πλέον ξεπεράσει το 97% και το 90%, γεγονός κάνει τον στόχο για πληθυσμιακή κάλυψη της τάξης του 60% έως το τέλος της χρονιάς, επιτεύξιμο.

Επιπλέον, ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε και στην τηλεόραση, τονίζοντας ότι η μετάδοση των αγώνων οκτώ εκ των 14 ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου καθώς και η διατήρηση του ιταλικού ποδοσφαίρου έχει φέρει αύξηση της συνδρομητικής βάσης της Cosmote TV, με τους συνδρομητές να ξεπερνούν πλέον τις 600 χιλιάδες. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΤΕ μάλιστα, τα έσοδα από την Cosmote TV κινούνται με θετικό πρόσημο (+1%).

Όσο για τον ανταγωνισμό μετά και την επικείμενη συγχώνευση Nova-Wind, ο επικεφαλής του ΟΤΕ σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν είναι ορατή η όποια αλλαγή θα φέρει η σύμπραξη των δύο εταιρειών, αυτό θα φανεί από τα μέσα του επόμενου χρόνου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα επικείμενα ψηφιακά έργα που θα δημοπρατηθούν με την αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης, με τα στελέχη του ομίλου να διευκρινίζουν ότι ο ΟΤΕ φιλοδοξεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ψηφιοποίηση της χώρας. «Περιμένουμε τους διαγωνισμούς για διάφορα δημόσια έργα, οι δημοπρασίες για τα οποία αναμένονται στα μέσα του 2022. Ήδη είμαστε πολύ καλά τοποθετημένοι στην εν λόγω αγορά κι έχουμε εξαιρετικό ιστορικό υλοποίησης αντίστοιχων έργων. Οπότε θα είμαστε βασικοί διεκδικητές και αναμένουμε καλά αποτελέσματα» σημείωσε ο κ. Τσαμάζ. Από πλευράς του ο κ. Χ. Μαζαράκης. Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ σε ερώτηση για το πόσα έργα αναμένεται να διεκδικήσει ο Όμιλος σημείωσε ότι πριν την προκήρυξη δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί το ύψος των έργων αυτών «επιδίωξη είναι όμως να πάρουμε ένα μεγάλο κομμάτι».

Τα στελέχη του Ομίλου ρωτήθηκαν και για ενδεχόμενη πώληση της Telekom Romania Mobile στη Ρουμανία (σ.σ. πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πώληση των δραστηριοτήτων του ΟΤΕ στην σταθερή και η απόκτηση του 100% της κινητής). Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μαζαράκης όμως «προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθούν οι ενέργειες για τη σταθεροποίηση και βελτίωση της λειτουργίας και των μεγεθών της».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΟΤΕ ανακοίνωσε πως η διοίκηση συνεχίζει να αναμένει προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές περί τα €575 εκατ. και ελεύθερες ταμειακές ροές 480 εκατ. ευρώ ενώ οι προσαρμοσμένες επενδύσεις για το 2021 εκτιμάται ότι θα κινηθούν λίγο υψηλότερα από τα 550 εκατ. Παράλληλα έχει αποφασιστεί έκτακτη αμοιβή προς τους μετόχους συνολικού ύψους 174 εκατ.ευρώ, από την πώληση του ποσοστού του ΟΤΕ στην Telekom Romania Communications.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Και το Κύπελλο Ελλάδας αποκλειστικά στην COSMOTE TV

ΟΤΕ: Αύξηση εσόδων 1,8%, περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα - Έκτακτο μέρισμα 0,25 ευρώ/μετοχή

Pantelakis: Ισχυρό σετ αποτελέσματων από τον ΟΤΕ και «overweight»

gazzetta
gazzetta reader insider insider