BMW: Εξισώνει τα ωράρια εργασίας σε ανατολική και δυτική Γερμανία, 30 χρόνια μετά την Ένωση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BMW: Εξισώνει τα ωράρια εργασίας σε ανατολική και δυτική Γερμανία, 30 χρόνια μετά την Ένωση
Σε μία απόπειρα να βάλει τέλος στους διαχωρισμούς που έχουν μείνει απαράλαχτοι, τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους και την επανένωση της χώρας.

Στην εξίσωση των ωρών εργασίας των υπαλλήλων της που εργάζονται σε μονάδες παραγωγής της άλλοτε ανατολικής Γερμανίας με τα ωράρια των συναδέλφων τους στην δυτική Γερμανία προχωράει η αυτοκινητοβιομηχανία BMW, σε μία απόπειρα να βάλει τέλος στους διαχωρισμούς που έχουν μείνει απαράλαχτοι, τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους και την επανένωση της χώρας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η διοίκηση της BMW αποφάσισε να θεσπίσει το 35ωρο -που ισχύει για τους εργαζομένους της στα εργοστάσια στην δυτική Γερμανία- και για τους συναδέλφους τους στην ανατολική πλευρά της χώρας, οι οποίοι μέχρι σήμερα εργάζονται 38 ώρες την εβδομάδα.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, αντίστοιχες ανισότητες παρατηρούνται και στο μισθολογικό κομμάτι, με όσους εργάζονται στα εργοστάσια της πρώην δυτικής Γερμανίας να αμείβονται καλύτερα από όσους δουλεύουν στις μονάδες παραγωγής στα ανατολικά.

Σύμφωνα με την διοίκηση της BMW, η αρχή θα γίνει από την ερχόμενη εβδομάδα στην μονάδα παραγωγής που διατηρεί η BMW στην Λειψία, η οποία και αποτελεί την μεγαλύτερη μονάδα της εταιρείας στην πάλαι ποτέ ανατολική Γερμανία.

Η μετάβαση στο 35ωρο θα γίνει τμηματικά σε τρία στάδια ως το 2026, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία θα προχωρήσει στην πρόσληψη 300 εργαζομένων ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις σε προσωπικό και καθυστερήσεις στις παραδόσεις των οχημάτων.

«Περισσότερα από 30 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, οι συνάδελφοί μας από τα ανατολικά δεν θα χρειάζεται να δουλεύουν τρεις ώρες την εβδομάδα περισσότερο από τους συναδέλφους μας στα δυτικά», ανέφερε στον απόηχο των ανακοινώσεων, ο Μάνφρεντ Σχόκ, επικεφαλής του σωματείου των εργαζομένων της BMW.

Σημειώνεται, τέλος, πως σε μία αντίστοιχη κίνηση είχε προχωρήσει και η Volkswagen, η οποία τον περασμένο Μάιο είχε εισάγει το 35ωρο για τους εργαζομένους της στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BMW: Δεν την πτόησε η έλλειψη τσιπ -Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη στο γ' τρίμηνο

Η BMW και ο Μπιλ Γκέιτς επενδύουν σε startup κατασκευής μπαταριών για EV

gazzetta
gazzetta reader insider insider