«Οσμή»... νέας εμπλοκής στο project της Ψυττάλειας;

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
«Οσμή»... νέας εμπλοκής στο project της Ψυττάλειας;
Πληροφορίες κάνουν λόγο για υποβολή νέων προσφυγών-εντάσεων για τον διαγωνισμό, παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ υπέρ της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ. Τι μπορεί να σημαίνει για τη σύμβαση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων και το μέλλον. 

«Οσμή»… νέων νομικών κινήσεων ή και εμπλοκής, προσωρινής ή μεγαλύτερης διάρκειας θα φανεί προσεχώς, φαίνεται να αναδίδει ακόμα και τώρα το project της νέας πενταετούς σύμβασης διαχείρισης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, έχουν κατατεθεί από εκ νέου προσφυγές-ενστάσεις με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον διαγωνισμό αρχικής αξίας 320 εκατ. ευρώ (στα 261 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, αν και λόγω της προσφοράς το κόστος μειώνεται στα 205 εκατ. ευρώ).

Αν και, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr, προ μηνός επισήμως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε κατά πλειοψηφία, μετά από απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, την αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ, κάτι που έγινε λίγες ημέρες αργότερα, ως μόνης που συνεχίζει στη διαδικασία, εντούτοις, ο ανταγωνισμός (τη σύμβαση διεκδικούσαν και οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Intrakat-Suez και το σχήμα Μυτιληναίος-Χ. Κωνσταντινίδης) φέρεται ακόμα να παλεύει νομικά την υπόθεση.

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι τουλάχιστον μία από τις κοινοπραξίες που διεκδικούσαν τον «καυτό», όπως εξελίχθηκε, διαγωνισμό της πενταετούς σύμβασης λειτουργίας και συντήρησης του βιολογικού κέντρου της Ψυττάλειας, προχώρησε σε νέες νομικές κινήσεις προς την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (άλλες πλευρές ανέφεραν περί ενστάσεων προς την Επιτροπή Διαγωνισμού της ΕΥΔΑΠ). Αναδεικνύοντας ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα με έγγραφα και πιστοποιήσεις μέλους της κοινοπραξίας των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, που ήταν και η μόνη που συνέχισε μέχρι το τέλος (άνοιγμα προσφοράς, βάσει απόφασης του ΣτΕ), που έρχονται σε αντίθεση με ντιρεκτίβες και όρους της Ε.Ε. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η νέα κίνηση ήρθε από πλευράς της κοινοπραξίας της γαλλικής Suez (με τις άλλες δύο εγχώριες συμμετοχές).

Μένει να φανεί τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την τύχη της σύμβασης που έτσι και αλλιώς είχε μπλέξει από καιρό σε μπαράζ προσφυγών, γνωμοδοτήσεων, δικαστικών αποφάσεων, στα «γρανάζια» του ΣτΕ και της ΑΕΠΠ. Στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι η νέα κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις καθώς θα χρειαστεί εύλογο χρονικό διάστημα ολίγων μηνών μέχρι να εκδικαστούν οι προσφυγές, να βγει απόφαση, να κινηθεί ενδεχομένως ο «χαμένος» σε ανώτερο δικαστικό επίπεδο κ.α.

Αν το (νέο) θέμα λήξει τυπικά σύντομα υπέρ των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, απλά θα προκύψει μια καθυστέρηση λίγων μηνών. Αν πάλι όσοι προσέφυγαν έχουν στοιχεία που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα εις βάρος της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, τότε ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί, τι θα αποφασίσουν Αρχές και δικαστήρια για τα νέα στοιχεία, αν η ΕΥΔΑΠ υποχρεωθεί να προκηρύξει νέο διαγωνισμό κ.λπ. Πάντως, δεν μπορεί να κερδίσει άλλη κοινοπραξία την τρέχουσα διαδικασία καθώς το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι οι προσφορές των άλλων δύο διεκδικητών δεν πληρούν τους όρους του διαγωνισμού και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

Να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ λόγω των καθυστερήσεων αλλά και επειδή δεν μπορούσε το ΚΕΛ να μείνει εκτός λειτουργίας, είχε «κερδίσει» ένα ακόμα ετήσιο συμπληρωματικό συμβόλαιο από την ΕΥΔΑΠ συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ, δηλαδή έως τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2022 (το προηγούμενο είχε λήξει τέλη Μαρτίου αλλά ανανεώθηκε καθώς η διαγωνιστική διαδικασία εκκρεμούσε) έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Επειδή το ΚΕΛ δεν μπορεί να μείνει κλειστό, ακόμα και αν προκύψει ανατροπή και ο διαγωνισμός ακυρωθεί, κάποια κοινοπραξία θα πρέπει συνεχίσει να υποστηρίζει τη λειτουργία του, μέχρι την κατάληξη μιας νέας διαγωνιστικής διαδικασίας , μέσω πρόσθετων συμπληρωματικών συμβάσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά από σχεδόν δυο χρόνια από τότε που κατατέθηκαν οι προσφορές για το διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν σε διάφορα σχήματα σχεδόν όλοι οι μεγάλοι της εγχώριας αγοράς όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, μαζί με τους Γάλλους της Suez, αλλά και το γκρουπ της Μυτιληναίος (μαζί με Κωνσταντινίδη), τη λύση στο γόρδιο δεσμό των δικαστικών διενέξεων έσπευσε να δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο αποφάσισε, μέσα στον 15αύγουστο, ότι μόνη παραδεκτή προσφορά είναι αυτή του σχήματος των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ. Είχε προηγηθεί μπαράζ προσφυγών, ενστάσεων, στη διαδικασία είχαν εμπλακεί γνωμοδοτήσεις του ΤΕΕ κ.α., σε πρώτο στάδιο η Επιτροπή του διαγωνισμού πρότεινε τον αποκλεισμό των δύο κοινοπραξιών αποφασίζοντας να ανοιχτεί μόνο η οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας με επικεφαλής την ΑΚΤΩΡ, με αποτέλεσμα οι άλλοι όμιλοι να αντιδράσουν έντονα.

Τελικά, παρά τις διάφορες γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Διαγωνισμού αλλά και παρά το γεγονός ότι στην τελευταία φάση επιτράπηκε και η συμμετοχή των άλλων δύο σχημάτων (μάλιστα κατατέθηκαν προσφορές που αρχικά έγιναν αποδεκτές από την ΕΥΔΑΠ), το ΣτΕ «έδειξε» προς έναν συγκεκριμένο δρόμο. Είχε μεσολαβήσει νέα προσφυγή της ΑΚΤΩΡ στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), η οποία έγινε δεκτή αλλά και αντίστοιχη προσφυγή, στη συνέχεια, της ΕΥΔΑΠ στο ΣτΕ κατά της απόφασης της ΑΕΠΠ. Το ΣτΕ όμως, όπως προαναφέρθηκε, έλαβε απόφαση υπέρ της κοινοπραξίας υπό την ΑΚΤΩΡ.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η διαχείριση του ΚΕΛ απαιτεί εξειδικευμένο και πολυπληθές προσωπικό με συνεχή παρουσία, τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου, συγκεκριμένη υποστήριξη (και υλικοτεχνική) και συγκεκριμένες διαδικασίες κ.α., που απαιτούν «ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά». Οπότε, είτε πρέπει να λειτουργήσει από σχήμα που έχει τα προσόντα είτε η… ΕΥΔΑΠ να αποφασίσει να «τρέξει» ώστε να προλάβει να διεκδικήσει η ίδια τη σύμβαση στο μέλλον για λογαριασμό της.

Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) λειτουργεί από το 1994 και σήμερα είναι σε πλήρη λειτουργία. Η επεξεργασία λυμάτων στο ΚΕΛΨ περιλαμβάνει προεπεξεργασία, πρωτοβάθμια επεξεργασία και προχωρημένη δευτεροβάθμια βιολογική επεξεργασία με απομάκρυνση αζώτου, επεξεργασία ιλύος και συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ΚΕΛ στην Ευρώπη και διεθνώς, με δυναμικότητα κάλυψης πληθυσμού 5.600.000 κατοίκων. Η μέση παροχή των εισερχόμενων λυμάτων είναι της τάξεως των 730.000 κ.μ. ημερησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Ευλογιά των πιθήκων: Ο EMA εγκρίνει νέα τεχνική για τη χορήγηση του εμβολίου

23:36

Πλεύρης: Οι ασθενείς με διαβήτη θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ

23:28

Ινδονησία: Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ θα παραστούν στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί

23:18

ΥΠΟΙΚ: Ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις φωτιές στην Αττική

23:07

Wall Street: Κυριάρχησε το αρνητικό πρόσημο - Απώλειες 2,5% για τον Nasdaq

22:43

WTI: Η σημερινή άνοδος περιόρισε στο 1,4% τις εβδομαδιαίες απώλειες

22:31

ΝΑΤΟ: Αντιπροσωπείες της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν στο Ελσίνκι

22:09

Σολτς: «Δεν υπήρχε τίποτα» δήλωσε ο καγκελάριος για το σκάνδαλο Cum-Ex

21:51

Πεντάγωνο: Ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 775 εκατ. δολαρίων

21:35

Επιχειρηματικά Πάρκα: Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου μέχρι τις 2/9

21:13

Χρυσός: Άγγιξε χαμηλό τριών εβδομάδων - 5η συνεχόμενη ημέρα απωλειών

20:56

Συνολικά 35 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:51

Walmart: Επεκτείνει την κάλυψη ταξιδιωτικών εξόδων των εργαζομένων για ιατρικούς λόγους όπως η άμβλωση

20:39

Washington Post: Η FSB έπειθε τη ρωσική ηγεσία ότι η Ουκρανία είναι αδύναμη

20:21

Ισπανία: 14 πτήσεις της Easyjet ακυρώθηκαν λόγω απεργίας των πιλότων

20:07

Attica Bank: Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης

20:05

Σπάει τα φρένα η τιμή του φυσικού αερίου – Υπό αίρεση οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό 9% φέτος

19:47

Σερβία: Έπεσε η στάθμη του Δούναβη, έκαναν την εμφάνισή τους γερμανικά πολεμικά πλοία από το 1944

19:39

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ο Δημήτρης Θεοδωρακάτος νέος Επικεφαλής της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μετόχων

19:35

Bloomberg: Η Τράπεζα Κύπρου απέρριψε πρόταση εξαγοράς από την Lone Star Funds έναντι 1,51 ευρώ ανά μετοχή

19:23

Gazprom: Ο Nord Stream 1 θα διακόψει τη λειτουργία του τρεις μέρες στα τέλη Αυγούστου

19:07

Οι αυξημένες τιμές παραγωγού στη Γερμανία «έριξαν» τις ευρωπαϊκές αγορές

19:02

Σουηδία: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Μάλμε - Δύο τραυματίες

18:57

Φινλανδία: Η Σάνα Μάρι υποβλήθηκε σε τεστ για ναρκωτικά, διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε έκανε χρήση

18:44

Ελιζέ: Ο Πούτιν συμφωνεί για αποστολή της ΙΑΕΑ στη Ζαπορίζια - Προειδοποιεί για τον κίνδυνο «καταστροφής»

18:26

Ιταλία - Δημοσκόπηση: Κοντά στο 50% η στήριξη προς τη συντηρητική συμμαχία

18:22

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Συκά Φθιώτιδας

18:08

Σκάνδαλο Cum-Εx: Ενώπιον εξεταστικής καταθέτει ο Σολτς

17:51

Γκουτέρες: Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την πρόσβαση στα ουκρανικά σιτηρά

17:39

Κέρδη άνω του 2% για το Χρηματιστήριο στην εβδομάδα κόντρα στις διεθνείς αγορές