«Οσμή»... νέας εμπλοκής στο project της Ψυττάλειας;

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Οσμή»... νέας εμπλοκής στο project της Ψυττάλειας;
Πληροφορίες κάνουν λόγο για υποβολή νέων προσφυγών-εντάσεων για τον διαγωνισμό, παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ υπέρ της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ. Τι μπορεί να σημαίνει για τη σύμβαση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων και το μέλλον. 

«Οσμή»… νέων νομικών κινήσεων ή και εμπλοκής, προσωρινής ή μεγαλύτερης διάρκειας θα φανεί προσεχώς, φαίνεται να αναδίδει ακόμα και τώρα το project της νέας πενταετούς σύμβασης διαχείρισης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, έχουν κατατεθεί από εκ νέου προσφυγές-ενστάσεις με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον διαγωνισμό αρχικής αξίας 320 εκατ. ευρώ (στα 261 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, αν και λόγω της προσφοράς το κόστος μειώνεται στα 205 εκατ. ευρώ).

Αν και, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr, προ μηνός επισήμως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε κατά πλειοψηφία, μετά από απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, την αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ, κάτι που έγινε λίγες ημέρες αργότερα, ως μόνης που συνεχίζει στη διαδικασία, εντούτοις, ο ανταγωνισμός (τη σύμβαση διεκδικούσαν και οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Intrakat-Suez και το σχήμα Μυτιληναίος-Χ. Κωνσταντινίδης) φέρεται ακόμα να παλεύει νομικά την υπόθεση.

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι τουλάχιστον μία από τις κοινοπραξίες που διεκδικούσαν τον «καυτό», όπως εξελίχθηκε, διαγωνισμό της πενταετούς σύμβασης λειτουργίας και συντήρησης του βιολογικού κέντρου της Ψυττάλειας, προχώρησε σε νέες νομικές κινήσεις προς την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (άλλες πλευρές ανέφεραν περί ενστάσεων προς την Επιτροπή Διαγωνισμού της ΕΥΔΑΠ). Αναδεικνύοντας ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα με έγγραφα και πιστοποιήσεις μέλους της κοινοπραξίας των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, που ήταν και η μόνη που συνέχισε μέχρι το τέλος (άνοιγμα προσφοράς, βάσει απόφασης του ΣτΕ), που έρχονται σε αντίθεση με ντιρεκτίβες και όρους της Ε.Ε. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η νέα κίνηση ήρθε από πλευράς της κοινοπραξίας της γαλλικής Suez (με τις άλλες δύο εγχώριες συμμετοχές).

Μένει να φανεί τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την τύχη της σύμβασης που έτσι και αλλιώς είχε μπλέξει από καιρό σε μπαράζ προσφυγών, γνωμοδοτήσεων, δικαστικών αποφάσεων, στα «γρανάζια» του ΣτΕ και της ΑΕΠΠ. Στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι η νέα κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις καθώς θα χρειαστεί εύλογο χρονικό διάστημα ολίγων μηνών μέχρι να εκδικαστούν οι προσφυγές, να βγει απόφαση, να κινηθεί ενδεχομένως ο «χαμένος» σε ανώτερο δικαστικό επίπεδο κ.α.

Αν το (νέο) θέμα λήξει τυπικά σύντομα υπέρ των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, απλά θα προκύψει μια καθυστέρηση λίγων μηνών. Αν πάλι όσοι προσέφυγαν έχουν στοιχεία που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα εις βάρος της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, τότε ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί, τι θα αποφασίσουν Αρχές και δικαστήρια για τα νέα στοιχεία, αν η ΕΥΔΑΠ υποχρεωθεί να προκηρύξει νέο διαγωνισμό κ.λπ. Πάντως, δεν μπορεί να κερδίσει άλλη κοινοπραξία την τρέχουσα διαδικασία καθώς το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι οι προσφορές των άλλων δύο διεκδικητών δεν πληρούν τους όρους του διαγωνισμού και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

Να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ λόγω των καθυστερήσεων αλλά και επειδή δεν μπορούσε το ΚΕΛ να μείνει εκτός λειτουργίας, είχε «κερδίσει» ένα ακόμα ετήσιο συμπληρωματικό συμβόλαιο από την ΕΥΔΑΠ συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ, δηλαδή έως τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2022 (το προηγούμενο είχε λήξει τέλη Μαρτίου αλλά ανανεώθηκε καθώς η διαγωνιστική διαδικασία εκκρεμούσε) έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Επειδή το ΚΕΛ δεν μπορεί να μείνει κλειστό, ακόμα και αν προκύψει ανατροπή και ο διαγωνισμός ακυρωθεί, κάποια κοινοπραξία θα πρέπει συνεχίσει να υποστηρίζει τη λειτουργία του, μέχρι την κατάληξη μιας νέας διαγωνιστικής διαδικασίας , μέσω πρόσθετων συμπληρωματικών συμβάσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά από σχεδόν δυο χρόνια από τότε που κατατέθηκαν οι προσφορές για το διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν σε διάφορα σχήματα σχεδόν όλοι οι μεγάλοι της εγχώριας αγοράς όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, μαζί με τους Γάλλους της Suez, αλλά και το γκρουπ της Μυτιληναίος (μαζί με Κωνσταντινίδη), τη λύση στο γόρδιο δεσμό των δικαστικών διενέξεων έσπευσε να δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο αποφάσισε, μέσα στον 15αύγουστο, ότι μόνη παραδεκτή προσφορά είναι αυτή του σχήματος των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ. Είχε προηγηθεί μπαράζ προσφυγών, ενστάσεων, στη διαδικασία είχαν εμπλακεί γνωμοδοτήσεις του ΤΕΕ κ.α., σε πρώτο στάδιο η Επιτροπή του διαγωνισμού πρότεινε τον αποκλεισμό των δύο κοινοπραξιών αποφασίζοντας να ανοιχτεί μόνο η οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας με επικεφαλής την ΑΚΤΩΡ, με αποτέλεσμα οι άλλοι όμιλοι να αντιδράσουν έντονα.

Τελικά, παρά τις διάφορες γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Διαγωνισμού αλλά και παρά το γεγονός ότι στην τελευταία φάση επιτράπηκε και η συμμετοχή των άλλων δύο σχημάτων (μάλιστα κατατέθηκαν προσφορές που αρχικά έγιναν αποδεκτές από την ΕΥΔΑΠ), το ΣτΕ «έδειξε» προς έναν συγκεκριμένο δρόμο. Είχε μεσολαβήσει νέα προσφυγή της ΑΚΤΩΡ στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), η οποία έγινε δεκτή αλλά και αντίστοιχη προσφυγή, στη συνέχεια, της ΕΥΔΑΠ στο ΣτΕ κατά της απόφασης της ΑΕΠΠ. Το ΣτΕ όμως, όπως προαναφέρθηκε, έλαβε απόφαση υπέρ της κοινοπραξίας υπό την ΑΚΤΩΡ.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η διαχείριση του ΚΕΛ απαιτεί εξειδικευμένο και πολυπληθές προσωπικό με συνεχή παρουσία, τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου, συγκεκριμένη υποστήριξη (και υλικοτεχνική) και συγκεκριμένες διαδικασίες κ.α., που απαιτούν «ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά». Οπότε, είτε πρέπει να λειτουργήσει από σχήμα που έχει τα προσόντα είτε η… ΕΥΔΑΠ να αποφασίσει να «τρέξει» ώστε να προλάβει να διεκδικήσει η ίδια τη σύμβαση στο μέλλον για λογαριασμό της.

Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) λειτουργεί από το 1994 και σήμερα είναι σε πλήρη λειτουργία. Η επεξεργασία λυμάτων στο ΚΕΛΨ περιλαμβάνει προεπεξεργασία, πρωτοβάθμια επεξεργασία και προχωρημένη δευτεροβάθμια βιολογική επεξεργασία με απομάκρυνση αζώτου, επεξεργασία ιλύος και συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ΚΕΛ στην Ευρώπη και διεθνώς, με δυναμικότητα κάλυψης πληθυσμού 5.600.000 κατοίκων. Η μέση παροχή των εισερχόμενων λυμάτων είναι της τάξεως των 730.000 κ.μ. ημερησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider