Αλλαγή φρουράς για τη ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη - Ο νέος διευθυντής και οι προοπτικές για το μέλλον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλαγή φρουράς για τη ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη - Ο νέος διευθυντής και οι προοπτικές για το μέλλον
Νέο διευθυντή αποκτά το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, που συνεχίζει «αθόρυβα» να πρωταγωνιστεί στις επιχειρηματικές εξελίξεις της χώρας.

Νέο διευθυντή αποκτά το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, που συνεχίζει «αθόρυβα» να πρωταγωνιστεί στις επιχειρηματικές εξελίξεις της χώρας.

Η αλλαγή φρουράς σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη ΣΕΚΑΠ, η οποία χρειάστηκε να περάσει από μεγάλες «φουρτούνες» προτού διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει στα επιχειρηματικά δρώμενα.

Ποιος είναι ο νέος διευθυντής

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, καθήκοντα διευθυντή εργοστασίου της JTI στην Ξάνθη (ΣΕΚΑΠ) αναλαμβάνει ο Danilo Stojanovic. Ο Stojanovic διαδέχεται τον Azhaiyp Kozhakhmetov που αποχωρεί συνταξιοδοτούμενος.

Ο Danilo Stojanovic ξεκίνησε να εργάζεται στην JTI το 2006 ως μέλος της ομάδας παραγωγής στο εργοστάσιο στη Senta της Σερβίας και το 2011 διορίστηκε επικεφαλής του εργοστασίου. Το 2015 ηγήθηκε ολόκληρης της παραγωγής καπνικών προϊόντων στο Gostkow της Πολωνίας, ενώ από το 2018 διευθύνει επιτυχώς το εργοστάσιο στη Vargarda της Σουηδίας. Ο Danilo Stojanovic είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Τεχνικών Επιστημών του Novi Sad με πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.

«Η Διοίκηση της JTI στην Ελλάδα θέλει να ευχαριστήσει ολόθερμα τον μέχρι σήμερα διευθυντή του εργοστασίου στην Ξάνθη, Azhaiyp Kozhakhmetov, για την πολυετή υπηρεσία του στην JTI και του εύχεται ό,τι καλύτερο στις νέες του προσπάθειες. Παράλληλα συγχαίρει τον Danilo Stojanovic για τη νέα του θέση και του εύχεται καλή επιτυχία στη νέα του αποστολή», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της JTI στην Ελλάδα, Lili Zigoslu, με αφορμή την αλλαγή ηγεσίας στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ η Διευθύνουσα Σύμβουλος της JTI στην Ελλάδα.

Ήταν τον περασμένο Ιούλιο όταν εγκαινιάστηκε η νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ, όταν ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο για «μία τεράστια προοπτική δεκαετιών μπροστά».

Η ιστορία της ΣΕΚΑΠ

Η ιστορική καπνοβομηχανία ΣΕΚΑΠ ιδρύθηκε το 1975 στην Ξάνθη, από μέλη της Συνεταιριστικής Εταιρείας Καπνοπαραγωγών Ελλάδας (ΣΕΚΕ), ωστόσο η «έμπνευση» ήρθε πολλά χρόνια νωρίτερα.

Ήταν το μακρινό 1945, στο πρώτο μεταπολεμικό συνέδριο καπνοπαραγωγών το διήμερο 22-24 Νοεμβρίου του 1945, όταν ο εμβληματικός «πρωτεργάτης» του Συνεταιρισμού Κινήματος, Αλέξανδρος Θ. Μπαλτατζής, βάζει τα «θεμέλια» για την ίδρυση της ΣΕΚΑΠ. Βασικός στόχος ίδρυσης της ΣΕΚΑΠ ήταν η απορρόφηση των προϊόντων των Ελλήνων καπνοπαραγωγών και η ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Το 1980, η ΣΕΚΑΠ έκανε τα πρώτα της τολμηρά βήματα και σύντομα αναδείχθηκε σε σημαντικό παραγωγικό παράγοντα στην εγχώρια αγορά και στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μέσα από την παραγωγή πρωτοποριακών και καινοτόμων προϊόντων καπνού. Πέραν τον συνεταιριστών της Ξάνθης, τον έλεγχο της καπνοβιομηχανίας είχε και η Αγροτική Τράπεζα.

Η καπνοβιομηχανία, από μια απομονωμένη παραγωγική μονάδα της ακριτικής Ελλάδας, εξελίχθηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία παραγωγής, διάθεσης και εμπορίας τσιγάρων και προϊόντων καπνού τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με συνεχείς επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και έμψυχο δυναμικό και παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων του κλάδου έως και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000.​

Ο «εφιάλτης» της πτώχευσης και η εμφάνιση του Ιβάν Σαββίδη

Τα επόμενα χρόνια η καπνοβιομηχανία στιγματίστηκε από φαινόμενα κακοδιαχείρισης και απουσία φιλόδοξων επενδύσεων, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην πλήρη οικονομική απαξίωση.

Τη διετία 2011-2013 η ΣΕΚΑΠ εισήλθε σε διαδικασία εκκαθάρισης-πτώχευσης με σημαντικές απώλειες για την εταιρεία και τους εργαζομένους της, γεγονός που ανάγκασε την Αγροτική Τράπεζα να την βγάλει στο «σφυρί» το καλοκαίρι του 2013.

Η καπνοβιομηχανία πέρασε στη ρωσική καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak, συμφερόντων του μεγιστάνα Ιβάν Σαββίδη, με το τίμημα του deal να φτάνει στα 5 εκατ. ευρώ. Υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και μετά από σημαντικές επενδυτικές κινήσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό της, η ΣΕΚΑΠ άρχισε να «βρίσκει ξανά τον εαυτό της».

Η εξαγορά από τους Ιάπωνες της Japan Tobacco Inc και η… αναγέννηση

Σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, το καλοκαίρι του 2018 η ΣΕΚΑΠ πέρασε στον ιαπωνικό όμιλο της Japan Tobacco Inc μετά την εξαγορά της Donskoy Tabak στο πλαίσιο συμφωνίας – πακέτο.

Από την πρώτη κιόλας μέρα, η απόφαση της JTI να επενδύσει στην Ελλάδα είχε στόχο την αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, με στόχο η καπνοβιομηχανία να είναι πάντοτε βιώσιμη και ανταγωνιστική.

Τη διετία 2018-2020 επενδύονται περισσότερα από 30 εκατ. δολάρια για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, την εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας, καθώς επίσης για την εκπαίδευση, την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όλα με βάση τα διεθνή εργοστασιακά πρότυπα της JTI. Σταθμό στην πορεία της εταιρείας αποτελεί η έναρξη της παραγωγής του διεθνούς αναγνωρισμένου εμπορικού σήματος Winston στην Ελλάδα. Τα Winston παράγονται στη ΣΕΚΑΠ από τον Οκτώβριο του 2019.

Παραγωγικότητα και εξαγωγές

Κατά την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ το 2018, η παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου ήταν 0,7 δισεκατομμύρια τσιγάρα, για να αγγίξει σήμερα με τη νέα επένδυση τα 5 δισεκατομμύρια τσιγάρα.

Ο όγκος των εξαγωγών αυξάνεται, συμμετέχοντας στην κάλυψη μέρους των αναγκών μεγάλων αγορών της Ευρώπης που προμηθεύει το εργοστάσιο στην Ξάνθη και με τη σταδιακή προσθήκη και άλλων χωρών στο χάρτη των εξαγωγών.

Ποιος είναι ο Όμιλος Japan Tobacco Inc.

Η Japan Tobacco Inc είναι ηγέτιδα εταιρεία προϊόντων καπνού που ανήκει κατά 1/3 στο Ιαπωνικό Δημόσιο και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 130 χώρες. Με περίπου 58.000 εργαζομένους, παράγει και εμπορεύεται ορισμένες από τις πιο γνωστές μάρκες παγκοσμίως, όπως Winston, Camel, Mevius και LD. Ο Όμιλος JT έχει δεσμευτεί να επενδύει σε Προϊόντα Μειωμένου Κινδύνου και προωθεί τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού με την επωνυμία Ploom καθώς και προϊόντα ηλεκτρονικών τσιγάρων με την επωνυμία Logic. Ο Όμιλος JT δραστηριοποιείται επίσης στον φαρμακευτικό κλάδο και στον κλάδο των επεξεργασμένων τροφίμων.

H Japan Tobacco International - JTI - είναι μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco Inc. Με κεντρικά γραφεία στη Γενεύη στην Ελβετία, η JTI απασχολεί περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Η Japan Tobacco International έχει αδιάλειπτη παρουσία στην ελληνική αγορά εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια και είναι σήμερα η 2η μεγαλύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού στην ελληνική αγορά. Με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, η εταιρεία συνεισφέρει ετησίως πάνω από το 2% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας σε ΕΦΚ και ΦΠΑ καπνού. Διαθέτει στην ελληνική αγορά τις διεθνείς μάρκες Winston, Camel και Old Holborn, καθώς και τα παραδοσιακά σήματα BF και GR της ΣΕΚΑΠ. Εκτός από την εγχώρια αγορά, η JTI Ελλάδας έχει και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, απασχολώντας συνολικά 300 εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider