Volterra: Ανάπτυξη δύο νέων έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Volterra: Ανάπτυξη δύο νέων έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας
Η Volterra εισέρχεται δυναμικά και στον κλάδο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Volterra, έχοντας αναπτύξει ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο έργων άνω των 100 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας, τώρα εισέρχεται δυναμικά και στον κλάδο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα στη λειτουργία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς εξομαλύνει τις διακυμάνσεις στην παραγωγή τους, προσφέροντας ευελιξία και αξιοπιστία στο σύστημα. Η δρομολογημένη απολιγνιτοποίηση, αλλά και ο στόχος της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στο 65% του συνολικού μείγματος, μέχρι το 2030 που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστούν επιτακτική την ανάπτυξη μεγάλης αποθηκευτικής ισχύος τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας.

Το πρώτο έργο αφορά στην ανάπτυξη Αυτόνομου Σταθμού Αποθήκευσης στη Βοιωτία, με ισχύ 50MW και χωρητικότητα 100MWh. Το δεύτερο αφορά στην ανάπτυξη Υβριδικού Σταθμού Αποθήκευσης με παραγωγή ΑΠΕ στην Κω. Ο σταθμός θα αποτελείται από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2MW και ένα Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας Μπαταρίας (BESS) ισχύος 2.4MW και χωρητικότητας 5MWh.

Και οι δύο σταθμοί θα αξιοποιούν την τεχνολογία αποθήκευσης μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον, παρέχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση και ταχεία φόρτιση, ενώ διαθέτουν μεγάλη διάρκεια ζωής και ευκολία επέκτασης.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volterra, κ. Π. Νίκου «Η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί βασικό σταθμό στην πορεία προς την πλήρη απανθρακοποίηση των ενεργειακών μας συστημάτων, καθώς υποστηρίζει και συμπληρώνει τη λειτουργία των ΑΠΕ.

Η Volterra, ως μια ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία, με υψηλή καθετοποίηση, ήταν από τους πρώτους παρόχους που επένδυσε στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, έχοντας ήδη αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 100 εκ. ευρώ. Τώρα πρωτοστατούμε και στο επόμενο βήμα, αναπτύσσοντας δύο σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας τελευταίας τεχνολογίας.

Μεριμνούμε για κάθε βήμα της αλυσίδας αξιών της ενέργειας και συμβάλλουμε στην επίτευξη των στόχων της χώρας για το κλίμα, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Ο Διευθυντής Έργων και Παραγωγής της Volterra, κ. Κ. Μπότσης, σημείωσε: «Oι ΑΠΕ είναι στοχαστικές, εμφανίζουν δηλαδή, διακυμάνσεις στην παραγωγή τους που σχετίζονται άμεσα με τις καιρικές συνθήκες. Σε αυτή την πρόκληση έρχεται να απαντήσει η αποθήκευση, εξασφαλίζοντας ότι θα έχουμε επαρκή ενέργεια ανά πάσα στιγμή και ανεξάρτητα από το αν έχει ήλιο ή φυσάει.

Η Volterra επενδύει σε δύο πιλοτικούς σταθμούς αποθήκευσης, που αξιοποιούν μπαταρίες λιθίου τελευταίας τεχνολογίας οι οποίες, εκτός του ότι είναι απολύτως φιλικές προς το περιβάλλον, έχουν την υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα και απόδοση, σε σχέση με άλλες τεχνολογίες, αλλά και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Πρόκειται για έναν Σταθμό χωρητικότητας 100MWh στη Βοιωτία ο οποίος θα συμμετέχει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και θα αποζημιώνεται ως σταθμός παραγωγής και ένα υβριδικό έργο στην Κω που συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και την αποθήκευση, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία του νησιού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider