Τα Facebook Papers μπορεί να είναι η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της εταιρείας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα Facebook Papers μπορεί να είναι η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της εταιρείας
Τα προβλήματα του Facebook δεν φαίνεται να τελειώσουν σύντομα, καθώς μέλη της υπο-επιτροπής έχουν καλέσεις τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να καταθέσει.

Τα τελευταία χρόνια το Facebook έχει βρεθεί αντιμέτωπο με πληροφοριοδότες, με προσπάθειες «κατάσβεσης» σκανδάλων και έρευνες του Κογκρέσου, όμως το σκάνδαλο των «Facebook Paper» είναι ίσως τη μεγαλύτερη κρίση στην 17ετή πορεία της εταιρείας.

Ακολουθώντας το «παράδειγμα» των Panama Papers και των Pandora Papers, μία συλλογική προσπάθεια από μέσα ενημέρωσης και ανεξάρτητους ερευνητές έχουν δημοσιεύσει μία σειρά από ιστορίες και ειδήσεις που βασίζονται σε εκατοντάδες έγγραφα της εταιρείας, τα οποία - μεταξύ άλλων - είχαν κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ή στο αμερικανικό Κογκρέσο, στο πλαίσιο της υπόθεσης της πληροφοριοδότη Frances Haugen.

Τα προβλήματα του Facebook δεν φαίνεται να τελειώσουν σύντομα, καθώς μέλη της υπο-επιτροπής έχουν καλέσεις τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να καταθέσει. Μάλιστα, την Παρασκευή ακόμα ένας εργαζόμενος της εταιρείας κατέθεσε ανώνυμη καταγγελία κατά του Facebook στο SEC, με παρόμοιες κατηγορίες με αυτές της Haugen.

Το Facebook έχει βρεθεί αντιμέτωπο με σκάνδαλα για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, τη διαχείριση του περιεχομένου και τον ανταγωνισμό στην πλατφόρμα. Η πλειοψηφία των εγγράφων και οι πολλές ιστορίες που αναμένεται να «βγουν» από αυτά, αγγίζουν θέματα όπως οι εκφράσεις μίσους, η παραπληροφόρηση, η προστασία των νεότερων ή και ανήλικων χρηστών της πλατφόρμας, ακόμα και την ικανότητα της εταιρείας να υπολογίσει με ακρίβεια το μέγεθος του τεραστίων διαστάσεων κοινού της.

Σε μία σειρά tweet, ο αντιπρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας της εταιρείας John Pinette, αποκάλεσε τα έγγραφα που έχουν γίνει γνωστά ως Facebook Papers, μια «προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή - μεταξύ εκατομμυρίων εγγράφων» τα οποία δεν μπορούν με κανένα τρόπο να εξάγουν «δίκαια συμπεράσματα» για την εταιρεία. Όμως σύμφωνα με το CNN, ακόμα και αυτή η δήλωση φαίνεται προβληματική, καθώς αν το Facebook έχει στη διάθεση της περισσότερα έγγραφα που αντικρούουν όσα κυκλοφορούν, γιατί δεν τα δημοσιεύει.

Αντί αυτού, το Facebook σχεδιάζει να αλλάξει... όνομα - ακόμα και μέσα στην εβδομάδα. Σαν πλατφόρμα το Facebook δεν αναμένεται να αλλάξει όνομα, αλλά θα τοποθετηθεί κάτω από μια μητρική εταιρεία, μαζί με Instagram, WhatsApp, κ.α., όπως έκανε η Google το 2015, ονομάζοντας τη μητρική εταιρεία Alphabet. Σαν πλατφόρμα το Facebook δεν αναμένεται να αλλάξει όνομα, αλλά θα τοποθετηθεί κάτω από μια μητρική εταιρεία, μαζί με Instagram, WhatsApp, κ.α., όπως έκανε η Google το 2015, ονομάζοντας τη μητρική εταιρεία Alphabet.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φράνσις Χάουγκεν: Η πληροφοριοδότης του Facebook καταθέτει και στην Ευρώπη

Facebook: Βάζει στον «πάγο» τα νέα προϊόντα και ξεκινά έρευνες για τα υφιστάμενα

gazzetta
gazzetta reader insider insider