Τα «ομολογιακά σχέδια» του ομίλου Viohalco

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «ομολογιακά σχέδια» του ομίλου Viohalco
Πού τοποθετεί η αγορά τον πήχη για την έκδοση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Εξετάζεται η επιλογή και από τη Noval Property ΑΕΕΑΠ.

Στην αγορά των «εταιρικών ομολόγων» φαίνεται ότι στρέφεται ο όμιλος Viohalco, συμφερόντων της οικογένειας Στασινόπουλου, με στόχο την άντληση ρευστότητας, με όσο το δυνατόν ευνοϊκότερους όρους, ώστε να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα ή και για να αναχρηματοδοτήσει, ει δυνατόν φθηνότερα, μέρος του δανεισμού του. Ο όμιλος ήδη έχει προαναγγείλει σχετική κίνηση για λογαριασμό της θυγατρικής ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, για την οποία ακούγονται στην αγορά νούμερα της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, ενώ εδώ και καιρό ο real estate βραχίονας του γκρουπ, η Noval Property ΑΕΕΑΠ, φέρεται να εξετάζει αντίστοιχες διεργασίες.

Βέβαια, σαφώς πιο «ώριμη» και «κλειδωμένη» είναι η απόφαση για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη δημοσιοποίησε την πρόκληση για διενέργεια έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 5 Νοεμβρίου με θέμα, μεταξύ άλλων, την έκδοση κοινού Ομολογιακού Δανείου που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ηδη στη χρηματιστηριακή αγορά έχουν κυκλοφορήσει σενάρια για το ύψος της ομολογιακής έκδοσης που φέρεται να… «γέρνει» προς τα επίπεδα των 250 εκατ. ευρώ περίπου, αν και αυτό θα φανεί σε λίγες ημέρες. Μάλιστα, γίνεται λόγος έκδοση ακόμα και 7ετούς διάρκειας ομολογιακού, με τα κεφάλαια, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση μελλοντικών επενδύσεων, την αναχρηματοδότηση δανεισμού, την κάλυψη αναγκών για κεφάλαια κίνησης ή την αγορά παγίων. Να σημειώσουμε ότι, βάσει στοιχείων πρώτου 6μήνου 2021, ο μακροπρόθεσμος δανεισμός του ομίλου ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανέρχεται σε 462 εκατ. ευρώ, εκ τω οποίων 299 εκατ. ευρώ αφορούν σε ομολογιακά δάνεια, ενώ ο βραχυπρόθεσμος φτάνει στα 268,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ομολογιακά δάνεια είναι τα 55,14 εκατ. ευρώ. Από κει και πέρα, η εισηγμένη προωθεί επενδυτικό πρόγραμμα των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τη νέα πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή βαφής, που εκτιμάται ότι θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα έως το 2023 κατά 73%.

Οσον αφορά στην ΑΕΕΑΠ του ομίλου, τη Noval Property, η διοίκηση του γκρουπ φέρεται να εξετάζει διάφορες εναλλακτικές, μεταξύ αυτών και την πιθανότητα έκδοσης ομολογιακού δανείου. Στόχος είναι να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης ακινήτων που έχει εκπονήσει και το οποίο υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ. Ξεχωρίζουν βέβαια projects όπως η ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου κτιρίου γραφείων στο Μαρούσι σε συνεργασία με το fund της BrookLane (το ακίνητο γνωστό και ως Kodak). Στις 30.06.2021, το χαρτοφυλάκιο επενδυτικών ακινήτων της εταιρεία περιελάμβανε 43 επενδυτικά ακίνητα, μεταξύ άλλων, κτίρια γραφείων, εμπορικούς χώρους, ξενοδοχεία, καθώς και βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες. Εκ του συνόλου των ακινήτων, δύο κατέχονται από την εταιρεία μέσω μακροχρόνιων μισθωτηρίων συμβάσεων και ένα μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης. Το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου αυτού ακινήτου, ιδιοχρησιμοποιείται. Ένα εκ των σαράντα τριών ακινήτων βρίσκεται στη Σόφια της Βουλγαρίας, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στην Ελλάδα. Η εύλογη αξία του συνόλου των επενδυτικών ακινήτων της Εταιρείας, όπως αυτή υπολογίστηκε από ανεξάρτητους πιστοποιημένους εκτιμητές στις 30.06.2021, ανήλθε σε 389,68 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στις 30.06.2021 ανήλθαν σε 15,906 εκατ.., ενώ οι δανειακές και οι υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις αυτής διαμορφώθηκαν σε 131,3 εκατ. ευρώ. Εκ του συνόλου αυτών των υποχρεώσεων, ποσό 115 εκατ. ευρώ αφορά τραπεζικό δανεισμό. Οι λοιπές υποχρεώσεις αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) που προκύπτουν από τη χρηματοδοτική μίσθωση και τις μακροχρόνιες μισθώσεις, συνολικού ποσού 16,22 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από μισθώματα της NOVAL PROPERTY κατά την περίοδο 01.01.2021 έως 30.06.2021, ανήλθαν σε 4,93 εκατ. ευρώ. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι για την ΑΕΕΑΠ εκκρεμεί το θέμα της εισαγωγής στο ΧΑ, με την συγκεκριμένη κίνηση να έχει μάλλον μεταφερθεί για το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Το ομολογιακό δάνειο και το επενδυτικό πλάνο των 100 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider