Ελλάδα
21-10-2021 | 16:18

Γ. Περδικάρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Προωθούμε ή συμμετέχουμε σε επενδύσεις συνολικής αξίας άνω των 6,5 δισ. ευρώ

Newsroom
Μοιράσου το
Γ. Περδικάρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Προωθούμε ή συμμετέχουμε σε επενδύσεις συνολικής αξίας άνω των 6,5 δισ. ευρώ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στα σημαντικά κεφάλαια που αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και στις ευκαιρίες για τις υποδομές και την οικονομία ευρύτερα αναφέρθηκε στην ομιλία του κ. στο «4th ATHENS INVESTMENT FORUM» ο κ. Γιώργος Περδικάρης, μέλος Δ.Σ. Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην ενότητα «Υποδομές – Κατασκευές. Ο κατασκευαστικός κλάδος κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα νέα έργα και η χρηματοδότησή τους».

Το υψηλόβαθμος στέλεχος του ομίλου αναφέρθηκε στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που ξεπερνούν τα 31 δισ. ευρώ αλλά και στου συνολικούς επενδυτικούς πόρους που κινητοποιούνται ύψους 59,8 δις ευρώ (ήδη έχουν εκταμιευθεί για την Ελλάδα τα πρώτα 4 δισ., δηλαδή το 13%).

Όπως σημείωσε, ο πυρήνας του σχεδίου αφορά:

·       Την Πράσινη Μετάβαση/Κυκλική Οικονομία

·       Τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Χώρας

·       Την Απασχόληση, τις Δεξιότητες και την Κοινωνική Συνοχή

«Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την χώρα στην οποία είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε και καταδικασμένοι να επιτύχουμε, και μάλιστα αυτό να γίνει μέσα σε απόλυτα οριοθετημένη περίοδο. Με πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα δηλαδή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επιτυχία θα έχει σαν αποτέλεσμα:

·       Να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.

·       Χιλιάδες άνθρωποι θα βρουν δουλειά.

·       Θα αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες

·       Η χώρα θα καταστεί ενεργειακά αυτάρκης και ασφαλής. Θα μειωθεί το κόστος ενέργειας, η οικονομία μας θα γίνει πιο ανταγωνιστική

·       Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, το κράτος θα γίνει πιο φιλικό στον πολίτη, θα βελτιωθεί η δημοκρατία

·       Με την ανάπτυξη που θα επέλθει θα αυξηθεί το κοινωνικό μέρισμα και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα επαναπατρισθεί επιστημονικό προσωπικό που ξενιτεύτηκε τα χρόνια της κρίσης.

«Και έτσι θα οδηγηθούμε σαν χώρα στην βιώσιμη ευημερία για όλους», σημείωσε ο κ. Περδικάρης.

Ο κατασκευαστικός κλάδος μετά από μια δωδεκαετία συνεχούς συρρίκνωσης καλείται να αποτελέσει για μια ακόμη φορά τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και ένα από τα βασικά εργαλεία για την υλοποίηση του προγράμματος του ταμείου ανάκαμψης.

Ποια είναι τα όπλα μας:

·       Η ύπαρξη πόρων

·       Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο

·       Μια συσσωρευμένη τεχνογνωσία

·       Η διάθεση της κοινωνίας να ξεφύγει από την στασιμότητα και να κάνει ένα άλμα μπροστά σε συνδυασμό με την ικανότητα που έχουμε επιδείξει ιστορικά σαν λαός να πετυχαίνουμε όταν έχουμε θέσει εθνικούς στόχους.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα:

·       Η συρρίκνωση του τεχνικού και εργατικού προσωπικού σαν παράπλευρη συνέπεια της περιορισμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας όλη την προηγούμενη περίοδο.  Είμαστε στην Ευρώπη η χώρα με την μικρότερη συμμετοχή των νέων στο εργατικό δυναμικό του κλάδου των κατασκευών.

·       Η άνοδος του ενεργειακού κόστους

·       Η άνοδος της τιμής των πρώτων υλών

·       Ο αθέμιτος ανταγωνισμός μέσω των Υπερβολικά Χαμηλών Προσφορών

·       Η γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης

Για να ανταποκριθούμε σαν χώρα σε αυτή την πρόκληση:

·       Πρέπει ο καθένας να συμβάλει με ό,τι και όπως μπορεί

·       Πρέπει να ξεχάσουμε της παλιές νοοτροπίες, τις συνεχείς αντιπαραθέσεις και να υιοθετήσουμε μια νέα βελτιωμένη κουλτούρα σε πολλά θέματα.

·       Πρέπει να κάνουμε πιο διαφανείς τις διαδικασίες

·       Πρέπει όλοι να συστρατευθούμε σε αυτή την προσπάθεια. Δεν περισσεύει κανείς.

«Εμείς, σαν όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα είμαστε παρόντες. Με όλες μας τις δυνάμεις, όπως κάνουμε ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια. Προωθούμε ή συμμετέχουμε σε επενδύσεις συνολικής αξίας άνω των 6,5 δις ευρώ για να συμβάλλουμε παντοιοτρόπως με επενδύσεις αυξημένης προστιθέμενης στην Εθνική προσπάθεια. Σήμερα σαν χώρα και κοινωνία είμαστε στην γραμμή αφετηρίας. Δηλώνουμε ενσυνείδητα παρόντες για την μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, και είμαστε στην διάθεση της Πολιτείας για να συμβάλουμε εποικοδομητικά όπου και όπως μπορούμε. Το οφείλουμε στην χώρα μας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας», κατέληξε ο κ. Περδικάρης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.