ΤΙΤΑΝ: Τι έφερε τα «προληπτικά μέτρα» για τη μετοχή

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΙΤΑΝ: Τι έφερε τα «προληπτικά μέτρα» για τη μετοχή
Προσπάθεια αντιστροφής της πτωτικής πορείας στο ΧΑ. Το «σήμα» από το buy back και οι προοπτικές σε ΗΠΑ και Ελλάδα.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης δείχνει να επιχειρεί στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της ΤΙΤΑΝ κι ενώ πρώτα είχε αρχίσει να προκαλεί προβληματισμό στις τάξεις των επενδυτών με την πτωτική της πορεία τις προηγούμενες εβδομάδες που έφερε τον τίτλο στο χαμηλό εξαμήνου και περί τα 14,3 ευρώ. Ωστόσο, μετά τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου η μετοχή άρχισε κάπως να αφυπνίζεται, ενώ στις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας κατάφερε να ξεπεράσει εκ νέου την περιοχή των 15 ευρώ, με την αγορά βέβαια να αναμένει… περισσότερα δείγματα γραφής για τη συνέχεια.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή έχει «γράψει» υψηλό 12μήνου αλλά και για το 2021 κοντά στα 18 ευρώ, προς τα τέλη Μαΐου, σταδιακά άρχισε να υποχωρεί, έκανε μια στάση στα 15,3 ευρώ δίνοντας κινήσεις έως τα 16,3-16,4 ευρώ εν μέσω διακυμάνσεων, αλλά το τελευταίο δίμηνο είχε μάλλον αρνητική εικόνα με αποτέλεσμα να διολισθήσει σε χαμηλό, πριν πάρει και πάλι τις «ανάσες» που αναφέραμε στην αρχή.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι η αγορά ανέμενε κάποιο… «στίγμα» από πλευράς μετοχής ή διοίκησης, μένει δε να φανεί αν αυτό δόθηκε με την πρόσφατη απόφαση για αγορά ιδίων μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη η Titan Cement International S.A. ανακοίνωσε ότι «μετά από αξιολόγηση των πρόσφατων συνθηκών της αγοράς το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την εφαρμογή προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών μέχρι συνολικού ανώτατου ποσού 10.000.000 ευρώ στο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει διάρκεια έξι μηνών και η υλοποίησή του θα ξεκινήσει την ή περί την 14η Οκτωβρίου 2021. Η εταιρία στο πλαίσιο της στρατηγικής της δύναται να τερματίσει, αναστείλει ή αναβάλει το πρόγραμμα εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Οι ίδιες μετοχές που θα αποκτηθούν θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας και θα δύνανται επίσης να χρησιμοποιηθούν για διάθεση σε στελέχη του ομίλου στα πλαίσια της πολιτικής παροχής κινήτρων».

Προφανώς, η πτωτική πορεία της μετοχής εν μέσω ενός όχι ιδιαίτερα υποστηρικτικού (γενικότερα) περιβάλλοντος λόγω του ράλι στις τιμές πρώτων υλών και ενέργειας, οδήγησαν το Δ.Σ. και τους βασικούς μετόχους της εισηγμένης σε λήψη… προληπτικών μέτρων.

Εάν η ενεργοποίηση αγοράς ιδίων μετοχών προσφέρει το.. «μαξιλαράκι», δώσει το «μήνυμα» που ανέμενε η αγορά, θα φανεί προσεχώς. Σημειώνεται πάντως ότι ο ΤΙΤΑΝΑΣ, από τις παλαιότερες βιομηχανίες της χώρας εντός κι εκτός ταμπλό, προφανώς και αποτελεί έναν μεγάλο όμιλο με προοπτικές, ιδίως με τη δραστηριοποίησή του στις ΗΠΑ, αλλά και σε Ελλάδα, Αίγυπτο ή και Ευρώπη, που αναμένεται να επωφεληθεί τόσο από τις διεθνείς μπίζνες όσο και από την αναμενόμενη ανάπτυξη στην χώρα μας και την προώθηση πολλών δημόσιων και ιδιωτικών projects.

Κατά πόσο η πτωτική πορεία της μετοχής οφείλονταν απλά σε κάποιο χαρτοφυλάκιο που αποχωρούσε ή στο ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο εσχάτως κυριάρχησε η αύξηση στα κόστη (πρώτες ύλες, ενέργεια, μεταφορικά κ.α.) και ίσως προκάλεσε μια μικρή αμφιβολία-ανησυχία σε μέρος της μετοχικής μειοψηφίας είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο όμιλος σταδιακά απλώνεται και σε άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στους διαγωνισμούς για τις μονάδες αποβλήτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ σχετικά πρόσφατα η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρούσε τη σύσταση «overweight», τοποθετούσε τον πήχη για τη μετοχή στα 23,7 ευρώ, από 18,7 ευρώ πριν.

Υπενθυμίζεται ότι στο α’ εξάμηνο ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €821,1εκ., παρουσιάζοντας άνοδο 4,4% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2020, χάρη στη βελτίωση όγκων και τιμών. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €142,6 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 4,2% (και 10,3% σε τοπικά νομίσματα), καθώς η άνοδος των τιμών ενέργειας και ναύλων λειτούργησε ανασταλτικά. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν στα €58,0 εκ. έναντι €22,4 εκ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, υποβοηθούμενα από τη σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων. Ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε 10,2% σε δολάρια ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2021, αλλά σε ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος (+0,8%) στα €479,3 εκ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €81,2 εκ. (αύξηση 1,9% σε δολάρια ΗΠΑ), ενώ σε Ευρώ μειώθηκαν κατά 6,8% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στις 22 Ιουνίου 2021 ολοκληρώθηκε η διαδικασία ακύρωσης ποσοστού 5% των μετοχών της TCI. Κατά συνέπεια, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας που ανέρχεται σε €1.159.347.807,86 κατανέμεται σε 78.325.475 μετοχές. Στις 30 Ιουνίου 2021 η TITAN Cement Group κατείχε 1.307.520 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,67% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου.

Αναφορικά με τις προοπτικές, όπως σημειώνονταν στην ανακοίνωση των μεγεθών πρώτου 6μήνου, στις ΗΠΑ οι δαπάνες για αγορά κατοικίας και έργα υποδομών εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσουν να οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης. Τα προς εκτέλεση έργα της TITAN America είναι ήδη πολυπληθή και αυξάνονται περαιτέρω. Παράλληλα όμως, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, οι δυσκολίες εφοδιασμού και το αυξανόμενο κόστος επηρεάζουν όλη την αλυσίδα προστιθέμενης αξίας του κλάδου.

Στην Ελλάδα η ζήτηση είναι σε αναπτυξιακή πορεία, χάρη στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας στα κύρια αστικά κέντρα, σε συνδυασμό με πολλά περιφερειακά έργα υποδομών σε όλη την χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς συντελείται μέχρι στιγμής χωρίς τη συμβολή των μεγάλων έργων υποδομής που έχουν προγραμματιστεί. Τα εν λόγω έργα εκτιμάται ότι θα τονώσουν τη ζήτηση δομικών υλικών προς τα τέλη του έτους - αρχές του 2022, θέτοντας τα θεμέλια για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ο Όμιλος θα συνεχίσει να αξιοποιεί το διεθνές εμπορικό δίκτυο που διαθέτει προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της δυναμικής που διαμορφώνεται από την προσφορά και τη ζήτηση σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται. Ωστόσο, η στενότητα που παρατηρείται σήμερα στην αγορά διακίνησης εμπορευμάτων και η εκτίναξη των ναύλων, θα επηρεάσουν την κερδοφορία των εξαγωγών, για όσο διάστημα διαρκέσουν αυτές οι συνθήκες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider