Lamda Hellix: Μπήκαν τα θεμέλια για το μεγαλύτερο Data Center της Ελλάδας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda Hellix: Μπήκαν τα θεμέλια για το μεγαλύτερο Data Center της Ελλάδας
landa hellix θεμέλια data center
Η εταιρεία η οποία εξαγοράστηκε πέρυσι από τον αμερικανικό κολοσσό της Digital Realty, μελετά το σχεδιασμό και την κατασκευή επιπλέον data centers, τόσο στην Αττική όσο και στην Βόρεια αλλά και τη Νότια Ελλάδα.

Στρατηγικό ρόλο στον φιλόδοξο στόχο να εξελιχθεί η Ελλάδα σε έναν υπερσύγχρονο κόμβο δεδομένων αναμένεται να παίξει η Lamda Hellix a Digital Realty Company, με την κατασκευή των δύο νέων Data Center, που δρομολογεί στην Αθήνα. Το παραπάνω δήλωσε τόσο ο πρωθυπουργός και στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου όσο και τα στελέχη της Digital Realty και της Lamda Hellix κατά στην τελετή θεμελίωσης του τρίτου Data Center, Athens 3, που ξεκινά να κατασκευάζεται στη χώρα μας.

Το τρίτο data center της εταιρείας θα ανεγερθεί στην περιοχή της Αττικής και συγκεκριμένα στο Κορωπί και θα αποτελεί όπως διευκρινίστηκε κατά την εκδήλωση, το μεγαλύτερο Data Center που έχει μέχρι σήμερα η Ελλάδα. Δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για μια «ουδέτερη» υποδομή (neutral data center) θα δίνει την δυνατότητα σε οργανισμούς και μεγάλες επιχειρήσεις να διατηρήσουν την αυτονομία τους στις υπηρεσίες cloud, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη του.

Το Athens 3 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022 και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η κατασκευή του Athens 4, οι διαδικασίες για την αδειοδότηση του οποίου προχωρούν ήδη, όπως διευκρίνισαν τα στελέχη της εταιρείας.

«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε υπερσύγχρονο κόμβο δεδομένων. Είμαστε μόνο στην αρχή της όλης προσπάθειας» τόνισε σε χαιρετισμό του κατά τη σημερινή τελετή ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην συνολική δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Πρόθεση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι η χώρα να εξελιχθεί σε φυσική πύλη εισόδου υποβρύχιων καλωδίων από Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία στα πρότυπα της Μασσαλίας, που σήμερα αποτελεί τον 7ο μεγαλύτερο κόμβο για data centers στον κόσμο.

Όπως είπε το Athens Data Center ξεκίνησε ουσιαστικά τη λειτουργία του, το 2015 λίγο πριν την επιβολή των capital controls και σήμερα εγκαινιάζεται το τρίτο data center και σύντομα το τέταρτο. «Η Ελλάδα έχει αλλάξει στα χρόνια που μεσολάβησαν. Είναι ανοιχτή στους ξένους επενδυτές με ένα φιλικό φορολογικό σύστημα και έχει επιταχύνει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Έχουμε γίνει μια χώρα που μπορεί να υποδέχεται μεγάλες τεχνολογικές επενδύσεις. Μια χώρα όπου μπορεί μια ξένη εταιρεία, όπως η Digital Realty, να εξαγοράσει μια ελληνική επιχείρηση, όπως η Lamda Hellix» συμπλήρωσε.

«Το Athens 3 αποτελεί σημαντική επέκταση για την Digital Realty και η Ελλάδα βασικός κόμβος στο αναπτυξιακό της πλάνο, δεδομένου ότι δίνει πρόσβαση σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή» σχολίασε σχετικά ο William Stein, CEO της Digital Realty στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Αναφερθείς μάλιστα στα μεγέθη της Digital Realty σημείωσε ότι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως, η οποία διατηρεί 300 Data Center σε 24 χώρες και σε 6 ηπείρους και αποτιμάται πλέον στα 58,5 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον κ. Stein, οι σχετικές επενδύσεις του αμερικανικού κολοσσού που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης μόνο αυτή την περίοδο, φτάνουν τα 5 δισ. δολάρια.

«Αλλάζουμε πίστα στις ψηφιακές υποδομές της Ελλάδας»

Το γεγονός ότι η Αθήνα εξελίσσεται σε κόμβο διασύνδεσης της ευρύτερης περιοχής κατά τα πρότυπα χωρών όπως η Μασσαλία, υποστήριξε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, κ. Απόστολος Κάκκος τονίζοντας ότι η εν λόγω επένδυση «αλλάζει πίστα στις ψηφιακές υποδομές της Ελλάδας».

Να θυμίσουμε ότι η το Athens 3 εντός του data center campus στο Κορωπί, θα είναι χωρητικότητας 6.8MW, δηλαδή μεγαλύτερο από τη χωρητικότητα ολων μαζί, των εν λειτουργία data centers στην Ελλάδα, ενώ θα μπορεί να στεγάσει πάνω από 50.000 εξυπηρετητές. Όσο για το Athens 4, τα σχέδια για την έγκριση όρων δόμησης του οποίου έχουν ήδη κατατεθεί θα είναι ένα επιπλέον data center ίσης χωρητικότητας (6.8MW) με το Athens 3. Συνολικά και οι δύο επενδύσεις θα φτάσουν κοντά 140 εκατ. ευρώ, η προστιθέμενη τους αξία όμως υπολογίζεται να ανέλθει στα 1,1 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, όπως απέδειξε πρόσφατη μελέτη της IDG, σύμφωνα με την οποία η προστιθέμενη αξία που παράγεται από κάθε ευρώ επενδύσεων σε multitenant data centers, ξεπερνά τα 8 ευρώ.

«Το οικονομικό αποτύπωμα της επένδυσης θα ξεπεράσει στο μέλλον το 1,1 δισ.ευρώ, ενώ το data center, που θεμελιώνεται σήμερα, θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και θα προσθέσει άλλες 100 θέσεις με τη έναρξη της λειτουργίας του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κάκκος.

Το σημαντικότερο όμως σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι η εν λόγω επένδυση θα αυξήσει την ψηφιακή βαρύτητα (Data Gravity) της Ελλάδας, προσελκύοντας σημαντικό αριθμό διεθνών υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών και διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Έτσι θα αυξηθεί η διαθεσιμότητα, η ταχύτητα και η ποιότητα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χώρα μας, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν καλύτερα, μέσω της Ελλάδας, οι χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. «Το 90% της διαδικτυακής κίνησης παγκοσμίως περνάει από υποβρύχια καλώδια. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα ήταν μια χώρα αποφυγής για τη διέλευση υποβρύχιων καλωδίων. Και αυτό φιλοδοξούμε να το αλλάξουμε» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Helix, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα έρθει στη Digital Realty το υποβρύχιο καλώδιο Ionian.

Πέρα από τα δύο νέα data center, η εταιρεία η οποία εξαγοράστηκε πέρυσι από τον αμερικανικό κολοσσό της Digital Realty, μελετά το σχεδιασμό και την κατασκευή επιπλέον data centers, τόσο στην Αττική όσο και στην Βόρεια αλλά και τη Νότια Ελλάδα.

«Πριν από 18 μέρες συμπληρώσαμε 18 χρόνια λειτουργίας στη χώρα και είμαστε σίγουρα από αυτούς που δημιούργησαν την αγορά data center στην Ελλάδα. Πλέον ως μέλος της Digital Rεalty μπορούμε να πάμε ακόμα ταχύτερα, να δημιουργήσουμε ένα ενάρετο κύκλο data communities και να κάνουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές αφού θα κρατούν τα δεδομένα τους στην Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κάκκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η επένδυση της Lamda Hellix

Ανεβάζουν ταχύτητα οι επενδύσεις σε Data Center - Ξεκινά το φθινόπωρο η επένδυση του 1 δισ. της Lamda Hellix

Tη Lamda Hellix εξαγόρασε η αμερικανική Digital Realty - Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider