Ποιοι κατασκευαστές διεκδίκησαν τα 86 εκατ. ευρώ στο «ρέμα» της Ραφήνας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι κατασκευαστές διεκδίκησαν τα 86 εκατ. ευρώ στο «ρέμα» της Ραφήνας
Οι ΑΒΑΞ, Intrakat, ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος και ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την οριοθέτηση του ρέματος Ραφήνας.

Οι όμιλοι ΑΒΑΞ, Intrakat, ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, δηλαδή οι «Big 5» των κατασκευών/υποδομών, μαζί με την εταιρεία ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, συμμετείχαν, δίνοντας προσφορές που ημερών, στον μεγάλο διαγωνισμό για την ανάθεση της σύμβασης έργου με τίτλο: «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ», υποέργου 1 της Πράξης με τίτλο: «ΕΡΓΟ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ».

Πρόκειται για έργο ύψους 85,649 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Οι προσφορές κατατέθηκαν και άνοιξαν προς τα τέλη Σεπτεμβρίου (21 και 24 αντίστοιχα), ενώ ζητήθηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και οι εγγυητικές, με την αρμόδια επιτροπή να δίνει «πράσινο φως» για όλους τους ομίλους (αποκλείστηκε μόνο η εταιρεία με την επωνυμία «ΑΦΟΙ ΚΡΟΥΣΚΟΥ Ο.Ε.»).

Αντικείμενο του έργου είναι η διευθέτηση του ρέματος της Ραφήνας, με σκοπό τη διαχείριση των πλημμυρικών απορροών και τη διασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των παρακείμενων αστικών, περιαστικών και αγροτικών περιοχών. Τα προτεινόμενα έργα διευθέτησης του ρέματος Ραφήνας αφορούν μήκος 14,99 χλμ., από την εκβολή του έως τη Λ. Σπάτων, και των συμβαλλόντων σε αυτό ρεμάτων Καλλιτεχνούπολης, Βαλανάρη, Παλαιού Μύλου και Αγ. Παρασκευής που συμβάλλουν στο ρέμα Βαλανάρη, ρ. Διασταύρωσης 1,2,3 καθώς και δημιουργία λεκάνης συγκράτησης φερτών.

Πρόκειται για ένα ακόμα αντιπλημμυρικό έργο στην Αττική, ιδιαίτερης σημασίας. Αποτελεί μέρος από το πακέτο έργων που έχει «αντιπλημμυρική» διάσταση (προστασία οδικών αξόνων, οικισμών κ.α.) όσο και σχέση με το κομμάτι «άρδευση» (διαγωνισμοί για φράγματα Ενιπέα Φαρσάλων, Ταυρωνίτη Κρήτης κ.λπ.). Όπως είχε σημειώσει μάλιστα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, συνολικά το αντιπλημμυρικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ειδικότερα, έχουν προταθεί αντιπλημμυρικά έργα ύψους 233 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων και φράγματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider