«Κλειδώνουν» οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλειδώνουν» οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ
Σήμερα Πέμπτη το άνοιγμα της βελτιωτικής προσφοράς της Italgas για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ αύριο Παρασκευή εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αποσφραγισθούν οι προσφορές των 4 διεκδικητών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Υπόθεση λίγων 24ώρων είναι πλέον η ολοκλήρωση δύο από τις πλέον σημαντικές ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία η ανάδειξη των στρατηγικών επενδυτών που θα εμπλακούν στη διαχείριση και ανάπτυξη των εγχώριων δικτύων διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή στον διαγωνισμό για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών (65% ΤΑΙΠΕΔ και 35% ΕΛΠΕ), σήμερα πρόκειται να αποσφραγισθεί η βελτιωμένη οικονομική προσφορά της ιταλικής Italgas και, με αυτό τον τρόπο, να γραφτεί η τελευταία σελίδα στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, που όπως όλα δείχνουν θα καταλήξει στον Διαχειριστή από τη γειτονική χώρα.

Υψηλή προσφορά από την Italgas

Υπενθυμίζεται ότι στη διαδικασία των βελτιωτικών προσφορών συμμετέχει μόνο η ιταλική εταιρεία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό τίμημα που υπέβαλε ξεπερνούσε κατά 15% την προσφορά του έτερου διεκδικητή, δηλαδή της ΕΡΗ από την Τσεχία. Επομένως, παρόλο που στην επίσημη ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ δεν διευκρίνιζε αν συμμετέχουν και τα δύο σχήματα σε αυτή την τελική διαδικασία, Ταμείο και ΕΛΠΕ φέρονται να ζήτησαν βελτιωμένο τίμημα μόνο από την ιταλική εταιρεία, το οποίο και θα ανοιχτεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, πηγές που παρακολουθούν από κοντά την ιδιωτικοποίηση επισημαίνουν πως ένα τίμημα πάνω από 700 εκατ. ευρώ καθιστά πετυχημένο τον διαγωνισμό. Όπως προσθέτουν, η αρχική οικονομική προσφορά που είχε υποβάλει η Italgas κινείτο σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα, συγκριτικά με αυτό τον «πήχυ».

Επομένως, όπως εκτιμούν, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η ΔΕΠΑ Υποδομών θα καταλήξει σε ιταλικά χέρια. Κάτι που σημαίνει πως το μόνο ανοικτό ερώτημα, που θα απαντηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Ταμείου, είναι το πόσο ψηλότερα θα ανέρχεται η καινούρια, βελτιωμένη προσφορά της.

«Μονομαχία» κολοσσών για τον ΔΕΔΔΗΕ

Βάσιμες προσδοκίες για επιτυχία δημιουργούνται και στην περίπτωση της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, με βάση τον αριθμό των δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου, αλλά και το προφίλ των διεκδικητών που έδωσαν το «παρών» με τιμήματα. Υπενθυμίζεται ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού της ΔΕΗ «κατήλθαν» οι KKR, CVC Capital, Macquarie και First Sentier.

Η ΔΕΗ ξεκίνησε τον έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων των 4 «μνηστήρων» από τις αρχές της εβδομάδας, ώστε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου μεθαύριο Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου, να ανοίξουν οι δεσμευτικές προσφορές.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ένα εύλογο τίμημα για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ξεκινά από τα 1,2 δισ. ευρώ, με βάση τη λογιστική αξία του δικτύου διανομής. Ένα ποσό που, με βάση όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να υπερκαλυφθεί από την υψηλότερη οικονομική προσφορά, με δεδομένο ότι τα τέσσερα τιμήματα που υποβλήθηκαν προέρχονται από επενδυτικούς κολοσσούς, οι οποίοι διαχειρίζονται κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ έκαστο.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα επιτρέψει μεταξύ άλλων στη ΔΕΗ να επεκταθεί εκτός συνόρων. Κι αυτό γιατί, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, μέρος του ποσού που θα εισρεύσει από την πώληση του 49% θα χρησιμοποιηθεί για την αξιοποίηση επιχειρηματικών ευκαιριών στη «γειτονιά» της χώρας μας, με στόχο η εταιρεία να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής.

Διεθνές ενδιαφέρον στις δύο ιδιωτικοποιήσεις

Ένα κοινό στοιχείο των δύο διαγωνισμών είναι πως προσέλκυσαν επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, ανοίγοντας κατά συνέπεια τον δρόμο για την εισροή σημαντικών κεφαλαίων. Η παρουσία ξένων και μεγάλων επενδυτών, και στις δύο περιπτώσεις, εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις επιχειρηματικές προοπτικές που δημιουργεί ο ρόλος που θα κληθούν να παίξουν τα δίκτυα διανομής ρεύματος και φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση.

Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Υποδομών, ενδεικτικό παράδειγμα αυτού του ρόλου αποτελεί η κατασκευή δικτύων σε 7 νέες γεωγραφικές Περιφέρειες, την οποία έχει αναλάβει η θυγατρική της ΔΕΔΑ, με δεδομένο ότι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το «καύσιμο γέφυρα» προς την απανθρακοποίηση, αντικαθιστώντας σε πρώτη φάση πιο ρυπογόνα καύσιμα.

Από την άλλη πλευρά, τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν «κλειδί» και για τους τρεις πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης – την απανθρακοποίηση, την ψηφιοποίηση και την αποκεντρωμένη ηλεκτροπαραγωγή. Είναι ενδεικτικό ότι στο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2021 – 2025 του Διαχειριστή προβλέπονται επενδύσεις συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου. Έργα τα οποία μεταξύ άλλων θα επιτρέψουν την «έξυπνη» καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος, αλλά και την προώθηση του μοντέλου του prosumer.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider