ΔΕΗ Aνανεώσιμες: «Πρεμιέρα» τον Ιούνιο κατασκευής από τη Mytilineos του mega φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ Aνανεώσιμες: «Πρεμιέρα» τον Ιούνιο κατασκευής από τη Mytilineos του mega φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη
Το κόστος υλοποίησης διαμορφώθηκε στα 42.000 ευρώ ανά MW (Μεγαβάτ), καθιστώντας τo πάρκο ένα από τα πιο ανταγωνιστικά έργα στην Ευρώπη.

Στις ράγες έχει μπει από τον Ιούνιο η κατασκευή του mega φωτοβολταϊκού ισχύος 200 MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κοζάνη, με την έναρξη των εργασιών στις αρχές του καλοκαιριού από τον ανάδοχο του έργου, τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της Mytilineos.

Η Mytilineos είχε επικρατήσει στον διαγωνισμό που «έτρεξε» η θυγατρική της ΔΕΗ για τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση, τη θέση σε λειτουργία του πάρκου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τον περασμένο Απρίλιο, κατά την έγκριση της σύμβασης, το κόστος υλοποίησης διαμορφώθηκε στα 83,7 εκατ. ευρώ, από 110 εκατ. που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός της.

Αυτό σημαίνει πως επιτεύχθηκε έκπτωση περίπου 30% έναντι του αρχικού προϋπολογισμού και το κόστος κατασκευής διαμορφώθηκε στα 42.000 ευρώ ανά MW. Έτσι, το πάρκο αποτελεί ένα από τα πιο ανταγωνιστικά έργα της κατηγορίας του στην Ευρώπη.

Το «πράσινο φως» της Βουλής, τον περασμένο Απρίλιο, άνοιξε τον δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη των εργασιών από τη Mytilineos. Όπως είχε υπογραμμίσει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, ο χρόνος εκτέλεσης και ηλέκτρισης του έργου έχει οριστεί σε 16 μήνες, από τις υπογραφές. Η συνολική διάρκεια είναι 42 μήνες, συμπεριλαμβάνοντας την οριστική παραλαβή του έργου.

Μικρότερη αποζημίωση από τις χονδρεμπορικές τιμές

Το πάρκο θα αποτελείται από πάνελ δύο όψεων (bifacial panels) και μονοαξονικό tracker, καταλαμβάνοντας έκταση 5.000 στρεμμάτων περίπου. Σε ετήσια βάση, θα παράγει ετησίως 352 GWh (γιγαβατώρες) ηλεκτρικής ενέργειας. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στην κατανάλωση περίπου 75.000 νοικοκυριών, αποτρέποντας έτσι την έκλυση στην ατμόσφαιρα 178 εκατ. τόνων CO2.

Το έργο έχει ενταχθεί σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να έχει «κλειδώσει» μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας Τιμή Αναφοράς 49,11 ευρώ ανά MWh (Mεγαβατώρα). Σχολιάζοντας το ύψος αποζημίωσης, ο κ. Σκρέκας είχε επισημάνει ότι είναι πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία διαμορφώνεται αυτή την περίοδο η μέση τιμή της προημερήσιας αγοράς, δηλαδή η μέση χονδρεμπορική τιμή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό σημαίνει πως θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλότερο κόστος από αυτό που σήμερα προκύπτει μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Επομένως, το έργο είναι συμφέρον για το σύστημα, για τη ΔΕΗ και κατ΄ επέκταση το Δημόσιο.

Το πάρκο αποτελεί μέλος ενός cluster τριών έργων, συνολικής ισχύος 230 MW, αποτελώντας το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο που υλοποιείται έως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Οι δύο άλλες μονάδες του cluster, ισχύος 15 MW έκαστη, έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τις εταιρείες που ανέλαβαν την κατασκευή τους, δηλαδή τη Mytilineos και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider