Π. Τζαννετάκης (Motor Oil): «Παράθυρο» για διανομή προμερίσματος στο δ΄ τρίμηνο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Π. Τζαννετάκης (Motor Oil): «Παράθυρο» για διανομή προμερίσματος στο δ΄ τρίμηνο
Την αισιοδοξία του για περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών του Ομίλου από το τρίτο τρίμηνο εξέφρασε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, στο χθεσινό conference call με αναλυτές

Το ενδεχόμενο για διανομή προμερίσματος εντός του τέταρτου τριμήνου του έτους, άφησε ανοικτό σύμφωνα με πληροφορίες ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, στο χθεσινό conference call με αναλυτές, για τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου και του πρώτου εξαμήνου.

Σύμφωνα με αναλυτές που παρακολούθησαν το conference call το στέλεχος της Motor Oil ξεκαθάρισε πως ακόμη δεν έχει αποφασισθεί κάτι οριστικά, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά τον Σεπτέμβριο. Σημείωσε πάντως ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ αυτής της απόφασης, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει το ύψος στο οποίο μπορεί να κινείται το προσωρινό μέρισμα.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως στην περίπτωση που τελικά δοθεί το «πράσινο φως», θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε η διανομή του να γίνει λίγο νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Επομένως, προσδιόρισε το πιθανό «χρονικό παράθυρο» μέσα στον Νοέμβριο, από τα μέσα Δεκεμβρίου που καταβαλλόταν προηγούμενα χρόνια.

Συνέχιση βελτίωσης των μεγεθών

Το στέλεχος της Motor Oil εξέφρασε την αισιοδοξία του για την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου ήδη από το τρέχον τρίμηνο, με δεδομένη την ενίσχυση των πωλήσεων από το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Έτσι, όπως επισήμανε, παρόλο που σε ημερήσια βάση τα περιθώρια κινούνται σε παρόμοια επίπεδα με το δεύτερο τρίμηνο, το αποτέλεσμά τους θα είναι μεγεθυμένο με αυτούς τους μεγαλύτερους όγκους.

Σύμφωνα με τον κ. Τζαννετάκη, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 5% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του προηγούμενου έτους, και κατά 12% το πρώτο εξάμηνο σε ετήσια βάση. Σημαντικό ρόλο στα αυξητικά νούμερα έπαιξε η ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς καυσίμων κίνησης, με την έναρξη της σταδιακής άρσης από τον Μάιο των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας.

Αυτό είχε ως συνέπεια να σημειώσουν άνοδο οι πωλήσεις τον Ιούνιο, οι οποίες ενισχύθηκαν περαιτέρω τον Ιούλιο, για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τον Αύγουστο. Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος της Motor Oil, οι πωλήσεις μέσω του δικτύου των θυγατρικών της εταιρείας σε καύσιμα κίνησης τον Αύγουστο κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο του 2019.

Ανοδικά κινούνται και οι ποσότητες αργού που κατεργάζεται το διυλιστήριο, οι οποίες το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου αγγίζουν τα 190.000 βαρέλια την ημέρα, από 181.000 βαρέλια την ημέρα κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Απαραίτητη η μείωση των εκπομπών

Όσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο, ο κ. Τζαννετάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στα νέα δεδομένα που δημιουργεί για τον ευρωπαϊκό κλάδο της διύλισης τα υψηλά επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται πλέον οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των δικαιωμάτων που παραχωρούνται δωρεάν. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, στο δεύτερο τρίμηνο τα δικαιώματα ανήλθαν στα 52 ευρώ ανά τόνο, από 38 ευρώ το τρίμηνο που προηγήθηκε, όταν το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ήταν 5 ευρώ. Μία αυξητική πορεία που, σύμφωνα με τον κ Τζαννετάκη, δείχνει ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν λύσεις για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

Το στέλεχος της Motor Oil επισήμανε πως οι επενδύσεις της εισηγμένης εντός του 2021 θα κινηθούν στα επίπεδα των 260 εκατ. ευρώ, με το ποσό αυτό να προορίζεται κατά κύριο λόγο για την ολοκλήρωση του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας. Όπως τόνισε, η μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενισχύοντας τη λειτουργία κερδοφορία της μητρικής, με δεδομένη την υψηλή ζήτηση των προϊόντων που θα παράγει.

Στο τομέα ηλεκτροπαραγωγής και φυσικού αερίου, από τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται σημαντική συνεισφορά στα EBITDA από τα 12 αιολικά πάρκα που εξαγοράστηκαν τον Απρίλιο. Από την άλλη πλευρά, η κερδοφορία σε επίπεδο Ομίλου επιβαρύνθηκε από τα αρνητικά αποτελέσματα του κλάδου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο δεύτερο τρίμηνο, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος, η οποία δεν μπορεί να μετακυλισθεί άμεσα στους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Motor Oil: Ισχυρή ανάκαμψη με καθαρά κέρδη 121 εκατ. το α' εξάμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider