Fitch: «Κλειδί» για τις ελληνικές τράπεζες ο «Ηρακλής» - Μονοψήφιοι δείκτες NPEs το 2022

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: «Κλειδί» για τις ελληνικές τράπεζες ο «Ηρακλής» - Μονοψήφιοι δείκτες NPEs το 2022
«Κλειδί» αποδεικνύεται το πρόγραμμα «Ηρακλής» για την περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, όπως εκτιμά η Fitch, ανοίγοντας το δρόμο για μονοψήφιους δείκτες NPEs σε αυτές, μέχρι το τέλος του 2022.

«Κλειδί» αποδεικνύεται το πρόγραμμα «Ηρακλής» για την περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, όπως εκτιμά η Fitch, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για μονοψήφιους δείκτες NPEs μέχρι το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου (de-risking) στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών και οι περιορισμένες εισροές νέων δανείων σε καθυστέρηση (impaired loans), με την υποστήριξη των δημοσιονομικών μέτρων και την εκτεταμένη χρήση των μορατόριουμ έχει οδηγήσει σε πτώση των δεικτών των προβληματικών assets, παρά την πανδημία και την απομόχλευση δανείων.

Ο συνολικός δείκτης NPEs για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μειώθηκε σε περίπου 25% στο τέλος Μαρτίου της φετινής χρονιάς από 39% που διαμορφώνονταν στο τέλος του 2019, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις σημαντικές τιτλοποιήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ηρακλής», που παρέχει κρατική εγγύηση για τις senior τίτλους των τιτλοποιήσεων, μετριάζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο αυτών των συναλλαγών στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Fitch

Έτσι, ο οίκος Fitch εκτιμά ότι ο δείκτης NPEs των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% μέχρι το τέλος του 2022, παρά τις πιέσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων που προκαλεί η πανδημία, μειώνοντας σημαντικά την επιβάρυνση κεφαλαίου. Παράλληλα, τόσο ο «Ηρακλής» όσο και οι πρόσφατες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης μετριάζουν τους κινδύνους εκτέλεσης των σχεδίων μείωσης του κινδύνου, όπως αναφέρει η Fitch.

Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα βρίσκονται πιο μπροστά στην προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών τους, με την πρώτη να «βάζει πλώρη» για μείωση του δείκτη NPE σε περίπου 8% έως το τέλος του 2021 και 5% έως το τέλος του 2022, στη βάση της τιτλοποίησης «Mexico» ύψους 3,3 δισ. ευρώ που εντάχθηκε στον «Ηρακλή II», και τη δεύτερη να θέτει ως στόχο την υποχώρηση του δείκτη NPE σε λίγο πάνω από το 10% κατά τέλος του 2021 και περίπου 6% έως το τέλος του 2022.

Παράλληλα, μέσω του «Ηρακλή», οι τράπεζες έχουν «ξεφορτωθεί» ένα μεγάλο όγκο NPEs, που κατά τον οίκο, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για την υποστήριξη θετικότερων οικονομικών και επιχειρηματικών προοπτικών στη χώρα. Επιπλέον, ένας δεύτερος θετικός παράγοντας για τον κλάδο είναι η βελτίωση της χρηματοδότησης και της ρευστότητας των τραπεζών από το 2020 μέχρι σήμερα, υποστηριζόμενη από την αύξηση των καταθέσεων, τη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές και τα μέτρα διευκόλυνσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τέλος, το χαμηλό rating των ελληνικών τραπεζών (όπως και των κυπριακών), εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει την αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού παρά την ήπια βελτίωση που έχει καταγραφεί. Η επιτάχυνση του de-risking από τις ελληνικές τράπεζες το 2021 και η προσδοκία του οίκου ότι αυτό θα συνεχιστεί και το 2022, μπορεί να οδηγήσει σε «γεφύρωση» της απόστασης των αξιολογήσεων μεταξύ των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών (θετικό outlook για Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες - Τι «βλέπει» στο μέτωπο των NPEs

Moody's: Οι ελληνικές τράπεζες έκαναν την υψηλότερη χρήση των TLTROs της ΕΚΤ - Οι κίνδυνοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider