Σε μη εκτελεστικές θέσεις περιορίζεται η συμμετοχή γυναικών στα δ.σ. των μεγάλων εισηγμένων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε μη εκτελεστικές θέσεις περιορίζεται η συμμετοχή γυναικών στα δ.σ. των μεγάλων εισηγμένων
Μία γυναίκα Διευθύνουσα Σύμβουλος στις 25 μεγαλύτερες εταιρείες.

Σημαντική προσαρμογή όσον αφορά τη συμμετοχή γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια σημειώνεται στις μεγάλες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες με βάση τις προβλέψεις της νομοθεσίας για την εταιρική διακυβέρνηση. Στο σύνολό τους οι εταιρείες ξεπέρασαν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, αλλά η συμμετοχή γυναικών «περιορίζεται» σε μη εκτελεστικές θέσεις.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του Hellenic Observatory of Corporate Governance (HOCG) που παρουσιάζει η Corporate Matters. Η έρευνα αφορά την υλοποίηση προβλέψεων του νόμου 4706/2020 σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών. Ειδικά στην περίπτωση συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών ο νόμος προέβλεπε ότι οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν έως τις 17 Ιουλίου 2021.

Συνολικά τα νέα Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) των 25 εταιρειών του Δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEX 25), αποτελούνται κατά μέσον όρο περισσότερα από 11 άτομα και συνολικά τα ΔΣ έχουν 288 άτομα από τα οποία 68 είναι γυναίκες. Στο σύνολό τους οι εταιρείες του Δείκτη ξεπέρασαν τις απαιτήσεις του νόμου σύμφωνα με τις οποίες είναι υποχρεωτική η παρουσία 61 γυναικών στα ΔΣ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες εταιρείες έχουν περισσότερες γυναίκες από τις προβλέψεις της νομοθεσίας.

Οι περισσότερες εταιρείες έχουν συμμορφωθεί στην απαίτηση του νόμου που ορίζει ότι 25% των μελών των ΔΣ πρέπει να είναι γυναίκες και σε περίπτωση δεκαδικού αριθμού στρογγυλοποιείται προς τον χαμηλότερο ακέραιο. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες εταιρείες απέφυγαν το τέχνασμα, να μειώσουν τον αριθμό μελών του ΔΣ ώστε να απαιτούνται λιγότερες γυναίκες.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε ΔΣ συναντάται στην Ελλάκτωρ καθώς στο επταμελές ΔΣ έχουν τοποθετηθεί τρεις γυναίκες, ενώ αντίθετα το ΔΣ της ΔΕΗ έχει την χαμηλότερη ποσοστιαία συμμετοχή γυναικών.

Επίσης τέσσερις εταιρείες του δείκτη δεν κάλυψαν τον αριθμό γυναικών που προβλέπονται και είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ. Στις εταιρείες αυτές ο αριθμός γυναικών μελών ΔΣ υπολείπεται κατά μία από τον προβλεπόμενο. Σημειώνεται ότι στο ΔΣ της Alpha Bank, υπάρχει μία κενή θέση που αναμένεται να συμπληρωθεί σύντομα.

Ειδικά στη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, διαπιστώνεται ότι η συγκρότηση των ΔΣ διαφέρει από τις εισηγμένες εταιρείες καθώς προβλέπεται συμμετοχή δύο μελών ως εκπροσώπων εργαζόμενων και έχουν οριστεί και στις δύο εταιρείες, άνδρες. Ειδικά στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ προβλέπεται εκλογή δύο μελών ΔΣ από «ειδική συνέλευση» των ιδιωτών μετόχων ενώ οι υπόλοιποι εκλέγονται από την κανονική γενική συνέλευση μετόχων.

Πάντως από τις 68 γυναίκες που συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών του Δείκτη μόνον μία είναι πρόεδρος εταιρείας (ΕΥΔΑΠ) και μόνον μία είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος (JUMBO). Από τις γυναίκες μέλη των ΔΣ οι 9 έχουν εκτελεστικά καθήκοντα ενώ η πλειοψηφία, 59 άτομα έχουν θέση μη εκτελεστική στα ΔΣ ενώ οι περισσότερες από αυτές (46 άτομα) έχουν θέση ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους στα ΔΣ.

Ενδεχομένως οι γυναίκες μέλη των ΔΣ δεν αξιοποιούνται σε εκτελεστικά καθήκοντα, αλλά από τα 46 ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη των ΔΣ που είναι γυναίκες οι 44 συμμετέχουν σε Επιτροπές των ΔΣ όπως η Επιτροπή Ελέγχου, Αμοιβών και Προσλήψεων. Οι εταιρείες που έχουν τις περισσότερες γυναίκες (4) σε Επιτροπές του ΔΣ είναι Μυτιληναίος, Eurobank, Coca - Cola HBC, αντίθετα δεν υπάρχουν γυναίκες μέλη σε Επιτροπές ΔΣ των εταιρειών ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Fourlis Συμμετοχών.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο επικεφαλής της Corporate Matters Κρις Αμιράλης, δήλωσε:

«Η συνεργασία μας με έναν αξιόπιστο επιστημονικό φορέα όπως το Hellenic Observatory of Corporate Governance (HOCG) ξεκινά με την έρευνα υλοποίησης μιας σημαντικής νομοθετικής πρωτοβουλίας σχετικά με την συμμετοχή γυναικών στις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών. Πιστεύουμε ότι οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες θα εμβαθύνουν στην πολυμορφία και τις ορθές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που εμφανίζονται. Η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα Διοικητικά συμβούλια εταιρειών, μπορεί να είναι σήμερα υποχρέωση που προβλέπεται από τη νομοθεσία, σύντομα όμως θα αποδειχθεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη των εταιρειών.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider