Μυτιληναίος: Τι εισφέρουν οι τομείς «βιώσιμης ανάπτυξης» και «υποδομών»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυτιληναίος: Τι εισφέρουν οι τομείς «βιώσιμης ανάπτυξης» και «υποδομών»
Περιθώριο EBITDA 13,4% στο πρώτο 6μηνο 2021. Ανεκτέλεστο 898 εκατ. ευρώ και χαρτοφυλάκιο έργων σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης ύψους 1,65 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2021 αποτυπώνουν την επανεκκίνηση του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, μετά από μία χρονιά που επηρεάσθηκε σημαντικά από την πανδημία του Covid-19, ανέφερε χτες ο όμιλος Μυτιληναίου με αφορμή την ανακοίνωση μεγεθών του «πρώτου μισού» του έτους.

O κύκλος εργασιών στον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Τομέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας SES) ανήλθε σε 185 εκατ. ευρώ έναντι 45 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (επί συνολικού κύκλου εργασιών ομίλου 994 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν σε 25 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών -6 εκατ. στο Α’ Εξάμηνο του 2020 (επί συνολικού EBITDA ομίλου 156 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο). Όπως αναφέρεται σε σχετική αναλυτικότερη παρουσίαση του ομίλου ανά τομέα, το περιθώριο EBITDA διαμορφώνεται στο 13,4%.

Ο πρώην Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών μετασχηματίστηκε και εστιάζει πλέον σε έργα που προωθούν τους στόχους της Ενεργειακής Μετάβασης και της αειφορίας. Σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, στο τέλος του Α’ Εξαμήνου του 2021, το 20% του ανεκτέλεστου υπολοίπου αφορά σε έργα που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης από το 4ο τρίμηνο του 2020 έχει αρχίσει να αποδίδει θετικά αποτελέσματα, με αφετηρία την αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου εντός του 2020, την εκτέλεση των υπαρχόντων συμβολαίων καθώς και την ανάληψη νέων έργων. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων ανέρχεται σε 898 εκατ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο φτάνει τα 1,65 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των 1,65 δισ. ευρώ, οι συμβατικές μονάδες αφορούν έργα 831,5 εκατ. ευρώ, ο Περιβαλλοντικός τομέας συμβάσεις 548 εκατ. ευρώ, οι υποδομές 262,1 εκατ. ευρώ και οι τεχνολογίες ενέργειας 9,1 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία «συμβασιοποιημένα έργα» (898 εκατ. ευρώ) ξεχωρίζουν οι συμβατικές μονάδες με 469,5 εκατ. ευρώ, τα περιβαλλοντικά έργα με 176,1 εκατ. ευρώ και οι υποδομές με 247,1 εκατ. ευρώ, συν τεχνολογίες ενέργειας 5 εκατ. ευρώ

Σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης (754 εκατ. ευρώ) είναι συμβατικές μονάδες συνολικού ύψους 361,9 εκατ. ευρώ, περιβαλλοντικά έργα 371,9 εκατ. ευρώ και υποδομές 15 εκατ. ευρώ, συν τεχνολογίες ενέργειας 4,7 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, οι συμβατικές μονάδες αποτελούν το 52%, τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης το 20% και οι υποδομές το 28%.

Όσον αφορά στο Ανεκτέλεστο Υπόλοιπο Έργων Τομέα ανά Χώρα, στην Ελλάδα υπάρχουν συμβάσεις 318 εκατ. ευρώ, στη Λιβύη 268 εκατ. ευρώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο 168 εκατ. Ευρώ, στη Σλοβενία 49 εκατ. ευρώ, στη Γεωργία 36 εκατ. ευρώ, στην Αλγερία 27 εκατ. ευρώ, ενώ σε άλλες χώρες υπάρχουν συμβάσεις ύψους 31 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται σχετικά, το 2020 αποτέλεσε σημείο καμπής, με τον μετασχηματισμό του πρώην Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών που έχοντας πλέον νέα οργανωτική δομή εστιάζει σε έργα που προωθούν τους στόχους της Ενεργειακής Μετάβασης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης με σημαντική διεθνή παρουσία, εξαιρετικό ιστορικό ολοκλήρωσης έργων και ισχυρές συνεργασίες με παρόχους τεχνολογίας και εξοπλισμού, είναι τοποθετημένος κατάλληλα για να διεκδικήσει έργα σε νέους τομείς ανάπτυξης, εστιάζοντας στην Ενεργειακή Μετάβαση και τη Βιωσιμότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα για τις εταιρείες που διαθέτουν τη δυνατότητα και τη τεχνογνωσία να συμμετέχουν σε έργα που προωθούν ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης (πχ, έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα, έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων).

Γίνεται επίσης αναφορά (σημαντικές εξελίξεις) σε projects όπως στη Λιβύη (EPC Συμβατικής Μονάδας στο Tobruk ύψους 398 εκατ.), στην Αγγλία (Protos-EPC Μονάδας Ενεργειακής Αξιοποίησης Απορριμμάτων ύψους 182 εκατ. ευρώ) ή στη Σλοβενία (Κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου 118 εκατ. ευρώ). Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, οι κυριότεροι παράγοντες που συντέλεσαν στην ανωτέρω πορεία του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, είναι: α) Η επανεκκίνηση του έργου «Μελέτη Προμήθεια και Κατασκευή Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας ισχύος 650Μ» στο Τομπρούκ της Λιβύης συμβατικού τιμήματος 398 εκατ., β) Η συνέχιση του έργου Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας, δυναμικότητας 400.000 τόνων μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ανά έτος, συμβατικού τιμήματος για την MYTILINEOS €182 εκατ. και γ) Η συνέχιση του έργου Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή μιας νέας Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας (CHP) στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας» συμβατικού τιμήματος 118 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στον τομέα των παραδοσιακών projects, η εισηγμένη βρίσκεται σε θέση να επωφεληθεί και από τα μεγάλα έργα υποδομών που έχουν συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μυτιληναίος: Διπλασιασμός των καθαρών κερδών το 2022

ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Intrakat στη «μάχη» για το συμβόλαιο των 142,4 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider