Prodea: Ξεκινάει η διαπραγμάτευση των ομολογιών – Η κατανομή και τα ποσά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Prodea: Ξεκινάει η διαπραγμάτευση των ομολογιών – Η κατανομή και τα ποσά
Σήμερα 21 Ιουλίου αρχίζει η διαπραγμάτευση των 300.00 ομολογιών. Που θα πάνε τα κεφάλαια της «πράσινης» έκδοσης. Ποιοι απορρόφησαν την έκδοση.

Σήμερα 21 Ιουλίου αρχίζει η διαπραγμάτευση των 300.00 ομολογιών στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της ρυθμιζόμενης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που προέκυψαν από την έκδοση του «πράσινου» ομολόγου της Prodea.

Ποσό 56 εκατ. ευρώ, από τα 300 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν συνολικά από την «πράσινη» ομολογιακή έκδοση της Prodea Investments, θα διατεθεί, εντός 30 ημερών από την Ημερομηνία Εκδόσεως, για την ολική αποπληρωμή του από 20.02.2018 κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου της Εκδότριας ανεξόφλητου υπολοίπου ύψους περίπου 56 εκατ. κατά την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου (09.07.2021). Η εν λόγω αποπληρωμή δανείου σχετίζεται με την επένδυση στο ακίνητο Καρελά το οποίο έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης και είναι πιστοποιημένο κατά LEED.

Χτες, η ΑΕΕΑΠ ενημέρωσε επισήμως το επενδυτικό κοινό για τα τελικά αποτελέσματα της ομολογιακής έκδοσης. Σύμφωνα με την Prodea ΑΕΕΑΠ, «ε περίπτωση που κατά την ημερομηνία καταβολής του ποσού πλήρους αποπληρωμής του εν λόγω δανείου το καταβληθέν ποσό είναι χαμηλότερο του ανωτέρω ποσού τότε θα αυξηθεί αντίστοιχα το ποσοστό για τις επενδύσεις. Το εναπομείναν ποσό ύψους 236 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί έως την 31.12.2024 για «Πράσινες Επενδύσεις» περιλαμβανομένης της πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που τυχόν υφίστανται και συνδέονται αποκλειστικά με τις Πράσινες Επενδύσεις κατά τον χρόνο ολοκλήρωσής τους.

Οι δαπάνες έκδοσης εκτιμώνται σε 8 εκατ. ευρώ περίπου (περιλαμβανομένου Φ.Π.Α.) και θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια της Έκδοσης

Το προϊόν της Έκδοσης, έως την πλήρη διάθεσή του, θα επενδύεται σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις χαμηλού κινδύνου, όπως ενδεικτικά προθεσμιακές καταθέσεις. Η Εταιρεία θα ενημερώνει τη Διοίκηση του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων από την Έκδοση έως την πλήρη και οριστική διάθεσή τους σε σχέση με τα αναφερόμενα στο Ενημερωτικό Δελτίο

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία κατανομής που παρήχθησαν με τη χρήση του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών διατέθηκαν συνολικά 300.000 άυλες κοινές ανώνυμες ομολογίες της Εταιρείας με ονομαστική αξία €1.000 εκάστη με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Η συνολική έγκυρη ζήτηση, που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε €554,243 εκατ. Η ευρεία ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθεί η Δημόσια Προσφορά κατά 1,85 φορές και το σύνολο των συμμετεχόντων επενδυτών να ανέλθει σε 7.851. Η τιμή διάθεσης των Ομολογιών έχει προσδιοριστεί στο άρτιο, ήτοι €1.000 ανά Ομολογία.

Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 2,30% και το επιτόκιο των Ομολογιών σε 2,30% ετησίως.

Οι Ομολογίες που κατανεμήθηκαν, βάσει της έγκυρης ζήτησης που εκδηλώθηκε επί της απόδοσης 2,30%, είναι οι εξής:

α) 196.500 Ομολογίες (65,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, επί συνολικού αριθμού 262.380 Ομολογιών, για τις οποίες εκδηλώθηκε έγκυρη ζήτηση (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 74,9% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών και στη συγκεκριμένη απόδοση) και

β) 103.500 Ομολογίες (34,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές επί συνολικού αριθμού 268.763 Ομολογιών, για τις οποίες εκδηλώθηκε έγκυρη ζήτηση (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 38,5% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών και στη συγκεκριμένη απόδοση).

Επίσης, από τις 103.500 Ομολογίες που κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές, οι Ανάδοχοι έλαβαν για δικό τους λογαριασμό 30.000 Ομολογίες ως ακολούθωςΗΤρ. Πειραιώς και συνδεδεμένης με αυτήν εταιρείες απέκτησαν 11.991 ομολογίες, η ALPHA BANK (και συνδεδεμένες εταιρείες) 9.901, η OPTIMA BANK και συνδεδεμένες εταιρείες 7.921 ενώ η EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. πήρε 297 ομολογίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Prodea: Το ομόλογο, η απόδοση και η «εικόνα» στο real estate

gazzetta
gazzetta reader insider insider