Το Ελληνικό, οι «μετεγκαταστάσεις» γραφείων/υπηρεσιών και το… «Αττικό» real estate

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Ελληνικό, οι «μετεγκαταστάσεις» γραφείων/υπηρεσιών και το… «Αττικό» real estate
«Άνοιξε τον δρόμο» το deal Lamda-Πειραιώς για εμβληματικές μετακινήσεις. Πόλος έλξης το project της Lamda. Η περίφημη αποκέντρωση, οι αστικές αναπλάσεις και οι μελλοντικές αλλαγές στον χάρτη της κτηματαγοράς στην Αθήνα και στα προάστια.

Επιβεβαιώνοντας σενάρια της αγοράς που «μιλούσαν» για… εμβληματικές μετακινήσεις επιχειρηματικών ομίλων στην «έδρα» της Lamda Development στο Ελληνικό, η εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων και η Πειραιώς ανακοίνωσαν προχτές αργά το απόγευμα το μεταξύ τους mega deal, ύψους άνω των 140 εκατ. ευρώ, που προβλέπει τη μετεγκατάσταση, έως το 2025, των κεντρικών γραφείων της τράπεζας στην έκταση του παλιού αεροδρομίου.

Όπως έγινε ήδη γνωστό, η συμφωνία, όπως αποτυπώνεται στο σχετικό Μνημόνιο μεταξύ των δύο μερών που υπεγράφη σήμερα, αφορά την απόκτηση από την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. γραφείων συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ., για μελλοντική μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων διοίκησης της Τράπεζας στο υπερσύγχρονο Επιχειρηματικό Κέντρο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, που θα αναπτύξει η Lamda Development, εντός του Ελληνικού.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, τα γραφεία αναπτύσσονται σε στρατηγική τοποθεσία, προσφέροντας μοναδική θέα στο Μητροπολιτικό Πάρκο και το παράκτιο μέτωπο, με άμεση πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους πράσινου και αναψυχής. Την ανάπτυξη των ως άνω ακινήτων υψηλών προδιαγραφών αναλαμβάνει η Lamda Development, και ο σχεδιασμός τους θα έχει γνώμονα τη βιωσιμότητα, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα πιστοποίησης πράσινων κτηρίων καθώς και στρατηγικές αναβάθμισης των εσωτερικών συνθηκών για την υγεία, ασφάλεια και ευημερία των εργαζομένων. Τα έργα θα ολοκληρωθούν εντός της πρώτης πενταετούς φάσης υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό, δηλαδή μέσα στο 2025.

Αναμφίβολα, το deal «δίνει μία ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης στο μεγάλο για την χώρα μας αυτό έργο», όπως σημείωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development S.A., κ. Οδυσσέας Αθανασίου, σηματοδοτώντας την εκκίνηση της δημιουργίας του νέου Επιχειρηματικού Πάρκου της Αθήνας, στο Ελληνικό, με υποδειγματικούς χώρους γραφείων βιώσιμης ανάπτυξης.

Πέρα από τη… θέα στη θάλασσα ή στο Μητροπολιτικό Πάρκο όμως, η μετακόμιση της Πειραιώς από την «καρδιά» της Αθήνας και το εμπορικό πολυκατάστημα/κέντρο Attica στο Ελληνικό και στην «καρδιά» της Αθηναϊκής Ριβιέρα, σηματοδοτεί και μια αλλαγή στις τάσεις του real estate, επαγγελματικού και εμπορικού.

Στο Ελληνικό σχεδιάζεται η μεταφορά όλων των υπηρεσιών διοίκησης που διατηρεί η Τράπεζα στην περιφέρεια Αττικής. Κίνηση που σημαίνει ότι θα «αδειάσουν» μεγάλοι χώροι στην Αθήνα και στα γύρω σημεία καθώς γίνεται λόγος για υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή στεγάζονται σε 18 κτήρια. Σημειώνεται δε, ότι πέραν της Πειραιώς, έχουν ακουστεί ανάλογες φήμες και για την Eurobank (επίσης πιστώτρια, μαζί με την Πειραιώς, της Lamda μέσω και του κοινοπρακτικού δανείου άνω των 1,1 δισ. ευρώ). Εάν και αυτό το σενάριο τελικά πάρει «σάρκα και οστά», αφενός πιστοποιείται ότι το project στο Ελληνικό επιβεβαιώνει περαιτέρω τη «φήμη» του ως πόλος έλξης και για επαγγελματικούς/γραφειακούς χώρους, αφετέρου θα σημάνει νέα απελευθέρωση χώρων. Ωστόσο, για την ώρα το δεδομένο deal είναι αυτό ανάμεσα σε Lamda και Πειραιώς.

Ακόμα και αυτό όμως φτάνει για να καταδείξει μια τάση, αν συμπεριλάβουμε σε αυτήν και άλλες κινήσεις, εάν βέβαια γίνουν, όπως η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης για μετεγκατάσταση υπουργείων, υπηρεσιών και φορέων από την Αθήνα, ή τα άλλα σημεία που είναι διάσπαρτες, στον «πάρκο» της ΠΥΡΚΑΛ. Όπως βέβαια, μπορούμε να συμπληρώσουμε την τάση υπηρεσιών του δημοσίου (π.χ. Γ. Γ. Υποδομών) να «μαζέψουν» διάσπαρτες υπηρεσίες σε ένα σύγχρονο, «πράσινο» κτήριο.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα μείνουν ελεύθεροι χώροι, κυρίως επαγγελματικής, γραφειακής ή εμπορικής χρήσης. Οι οποίοι, αναλόγως των προϋποθέσεων και της ζήτησης είτε θα αναζητήσουν νέους «ενοίκους» είτε θα αλλάξουν… χρήσεις, καθώς πολλοί χώροι είναι στο κέντρο της πρωτεύουσας ή σε κομβικά σημεία. Κατά πόσο αυτή η τάση μετάβασης στο Ελληνικό ή αποκέντρωσης ή και «μαζέματος» υπηρεσιών θεωρητικά αποτελεί «σήμα» για περαιτέρω ανάλογες κινήσεις και άλλων εμβληματικών επιχειρήσεων (ή γραφείων), ή αν πρόκειται για μερικές μεμονωμένες κινήσεις, θα φανεί στην πορεία. Σε κάθε περίπτωση, αν παγιωθεί αυτή η τάση αναμφίβολα θα επηρεάσει τόσο τους… νέους «υποδοχείς», δηλαδή τις περιοχές στις οποίες μετακομίζουν υπηρεσίες και επιχειρήσεις, όσο και αυτές από τις οποίες αποχωρούν. Μένει δηλαδή να φανεί, για παράδειγμα, αν οι τιμές και οι αξίες των κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας επηρεαστούν αρνητικά, ιδίως όσο κρατάει και η πανδημία.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, ενδέχεται τα κτήρια που τυχόν αδειάσουν να βρούνε νέες χρήσεις (έως και ξενοδοχεία μπουτίκ) και επενδυτές/ομίλου που θέλουν να βρεθούν στο κέντρο όπου υπάρχει η πρόσβαση με το Μετρό, αν και πολλά κτήρια θεωρούνται παλιά και όχι σύγχρονα, βιοκλιματικά («πράσινα»), με τις νέες τάσεις πλέον του real estate να στρέφονται σε logistics, big boxes, «κοινωνικά κτήρια», κατοικίες πολυτελείς αλλά και επαγγελματικούς/γραφειακούς χώρους με «πράσινο πιστοποιητικό». Την ίδια ώρα, μπαράζ προβλεπόμενων αναπλάσεων ανά την Αττική (από το γνωστό «δίδυμο» Λ. Αλεξάνδρας-Βοτανικού έως τον Φαληρικό Όρμο) αναμφίβολα θα αλλάξουν την «εικόνα» της πρωτεύουσας και των γύρω δήμων.

Σε κάθε περίπτωση, αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει μια εκ νέου αναζωπύρωση επενδύσεων στον χώρο του real estate, με εμβληματικότερη όλων το project στο Ελληνικό (αλλά και τις μπίζνες στα Νότια Προάστια γενικότερα), μια στροφή προς νέες τάσεις, αλλά και το δεδομένο ότι η εγχώρια αγορά ακινήτων δεν έχει το «μέγεθος» άλλων ευρωπαϊκών, μένει να φανεί πως θα διαμορφωθεί ο νέος «χάρτης» της κτηματαγοράς μέσα στην επόμενη 5ετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οδ. Αθανασίου (Lamda): Πωλήσεις και προπωλήσεις 1,2 δισ. ευρώ το 2021 στο Ελληνικό

Mega deal Lamda - Πειραιώς, 147 εκατ. ευρώ, για μετεγκατάσταση των γραφείων της τράπεζας στο Ελληνικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider